Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 cze 2009, 16:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy (jako użytkownik) ale śledzę te forum już od dawna.
Mam do was pytanie jako do bardziej doświadczonych.
Wybieram się busem z przyczepą do Anglii. Jest to moja pierwsza tak długa trasa. Wcześniej jeździłem trochę po Niemczech. Mam odnosnie wyjazdu kilka pytań.
Na jakich parkingach w Niemczech, Belgii, Holandii najlepiej stawać, żeby były tam prysznice, toaleta itd no i w miarę czysto. Wcześniej jeżdżąc po Niemczech stawaliśmy na Totalu -tam było w miare czysto tylko szkoda, że nie było pryszniców lub na autostradowych parkingach ale tam to są warunki tylko do umycia rak i odlania się..
Drugie pytanie to jak wyglada sprawa na promie? Chodzi o całą organizację itd.. Czy jeżeli zajadę kilka godzin wcześniej to jest tam miejsce żeby się wyspać czy lepiej przespać się gdzies po drodze w okolicach portu? Ile wcześniej trzeba tam być przed wypływem no i czy można liczyć na jakąś pomoc na 28 kanale.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wyjeżdżam jutro o 18 a prom mam w niedzielę na 6:45 dlatego pytam o takie rzeczy bo mam spory zapas czasu ;)

Post Wysłano: 25 cze 2009, 17:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: tabaluga ^

Witaj kolego.odnosnie promu sa tam kajuty w ktorych mozna walnac kime i wziać prysznic. Na promie branki sa otwarte i mozesz wjechac.na pewno na promie bedzie bufet.oczywisci wszystkie wartosciowe przedmioty noś przy 'dupie' -polak jest wszedzie :D o drodzaci i parkingach niech wypowiedza sie bardziej doświadczeni :D

Post Wysłano: 25 cze 2009, 17:41

Użytkownik

Użytkownik

Na kajutę możesz liczyś płynąc n.p. z Zeebrugge.Z Dunkierki czy Calais przy całym czasie przeprawy rzędu 1,5-2,5 godziny mijałoby sie to z sensem.Owszem, prysznic jest tam możliwy.Zatrzymac się można przy porcie,ale jest tam ciągły ruch i na spokojne pospanie bym nie liczył.Lepiej wcześniej.Trudno o wskazanie na jakich stacjach sie zatrzymywać, bo logo nie odgrywa tu szczególnego znaczenia.

Post Wysłano: 25 cze 2009, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Cytuj:
czy można liczyć na jakąś pomoc na 28 kanale.
Tak, kierowców z Polski w okolicach portu jest zazwyczaj wielu, więc możesz liczyć na jakąkolwiek pomoc. :wink:

Może powiedz, jakim samochodem (rodzaj) będziesz podróżował, bo o tym nie wspomniałeś.

Post Wysłano: 25 cze 2009, 22:02

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Może powiedz, jakim samochodem (rodzaj) będziesz podróżował, bo o tym nie wspomniałeś.

Busem z przyczepą.

Post Wysłano: 25 cze 2009, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam mobile! Dzięki za pomoc o kajucie własnie tez nie myslałem bo mam sypialkę w samochodzie ;) Poza tym chyba za to trzeba dopłacać. Chodziło mi bardziej o prysznic gdzieś po drodze. Wiadomo jest lato więc nawet po kilku godzinach jazdy człowiek czuje się okropnie..
O parking zapytam kogoś po drodze na pewno będzie ktoś wiedział w okolicach gdzie najbezpieczniej.

Post Wysłano: 25 cze 2009, 22:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wiadomo jest lato więc nawet po kilku godzinach jazdy człowiek czuje się okropnie..
O parking zapytam kogoś po drodze na pewno będzie ktoś wiedział w okolicach gdzie najbezpieczniej.

Z prysznicem to na większości stacji paliw nie będzie problemu. Chociaż w Holandii i Belgii bywa z tym różnie. A jeżeli chodzi o ten bezpieczny parking, to nie napisałeś skąd będziesz płynął promem.

Post Wysłano: 26 cze 2009, 7:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:

Drugie pytanie to jak wyglada sprawa na promie? Chodzi o całą organizację itd.. Czy jeżeli zajadę kilka godzin wcześniej to jest tam miejsce żeby się wyspać czy lepiej przespać się gdzies po drodze w okolicach portu? Ile wcześniej trzeba tam być przed wypływem no i czy można liczyć na jakąś pomoc na 28 kanale.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wyjeżdżam jutro o 18 a prom mam w niedzielę na 6:45 dlatego pytam o takie rzeczy bo mam spory zapas czasu ;)
Osobowka jak przyjezdzasz wczesniej do portu, i beda miejsca na wczesniejszy prom to plyniesz tym promem, czasem trzeba doplacic, nie wiem jak jest z busami z przyczepa, ale mysle ze podobnie. A no i trzeba byc troche wczesniej, to nie jest tak ze wjedziesz o 6:30. Osobowka normalnie 30 min. przed odplynieciem i starcza. Oczywiscie nie w godzinach kiedy jest najwiekszy ruch (piatek popoludniu, niedziela popoludniu itp. Wtedy to i 1h moze nie starczyc.) Najlepiej zapisz sobie albo wydrukuj godziny odplyniec na ten okres w ktorym chcesz plynac, zebys mogl sobie mniej wiecej wycyrklowac czy sie lekko pospieszc i zdazyc na wczesniejszy prom czy juz za pozno i na spokojnie mozesz sobie jechac i poplynac nastepnym, przynajmniej ja zawsze tak robie co by nie czekac zbyt dlugo w porcie. Pierw jest kontrola paszportowa (nie zawsze sprawdzaja), a pozniej masz sprawdzanie biletow. Z dunkierki plynie sie ok. 2 h, z Calais ok. 1 - 1,5 h. Z tym ze Calais jest bardziej na Zachod wiec czasowo wypada podobnie. Jezeli sie spoznisz na prom (odpukac) to sie nie stresuj, poplyniesz nastepnym, chociaz moga chciec zeby troche doplacic (z tym to naprawde nie ma reguly, zalezy od lini, mnie tylko 2 razy kazali doplacac - 10 funtow).

Z parkingami, i prysznicami Ci nie pomoge bo ja zazwyczaj na dluzej niz 20 min. sie nie zatrzymuje. Ale tak btw. zdarzylo mi sie raz ze na stacji Texaco w Holandii, ze nie honorowali karty Visa, babka kazala mi do Venlo chyba 60 km do kantoru jechac :lol: . Mowila, ze tak na stacjach texaco jest. Tak jako taka ciekawostka ;), lepiej zawsze troche gotowki ze soba miec.
Cytuj:
Witam mobile! Dzięki za pomoc o kajucie własnie tez nie myslałem bo mam sypialkę w samochodzie ;)
Podczas gdy prom plynie nie mozna zostawac w samochodzie, ani na pokladach gdzie stoja pojazdy. Zamykane sa grodzie i juz. Idziesz sobie na gore, masz bary, restauracje, kanapy itd. i tam bedzie gdzie wyciagnac nogi.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]