Tylko B. Ma być niby prościej. Chociaż teraz jak widzę świeżych kierowców, zwłaszcza baby to mi się włos na głowie jeży. A zawodowym dalej kłody pod nogi.
GG: 8745401
Mi sie wydaje, że nie powinni tego nowego "prawa" wprowadzać. Powinni zwiekszyć ilość wyjerzdzonnych godzinn na nauce jazdy. Długość egzaminu mogła by zostac tak jak teraz jest.
_________________ B-Jest
C-Jest
C+E-Jest
Kurs na Przewóz Rzeczy-Jest
Karta Kierowcy - Jest
zwiększenie ilości godzin jest dobrym pomysłem bo 30 to trochę mało, ale wiązało by się to z cena kursu, a i tak już jest drogo dwa lata temu gdy robiłem B zapłaciłem 950zł, rok temu zmienili samochody w WORD na Yarisy oczywiście szkoły musiały się dostosować i aktualna cena to 1200-1500a gdyby tak jeszcze poszła o kilka stówek w górę
A wiecie co?
A może właśnie to dobrze, gdyby prawko kat. B zdrożało?
Zobaczcie: obecnie prawko robi niemal każdy maturzysta i maturzystka - większość nie siada od razu za kierownicą. Robią, bo taka jest moda. Dobrze za to wiemy, jakie trudności mają ze zdaniem egzaminu. Jednym z powodów jest niewątpliwie pewna niedojrzałość emocjonalna. Podkreślam: jednym z powodów. Owszem, są wyjątki, takie jak choćby koleś, że jeszcze przed skończeniem 20 lat ma nawet C+E. Ale mówię o większości.
Za prawko płacą głównie rodzice. Gdyby cena poszła w górę, możliwe, że sporo osób, którym ono nie jest koniecznie potrzebne, odłożyłoby to na potem. Zrobiliby je później, gdy są dojrzalsi, gdy są bardziej odpowiedzialni, być może już za własne pieniądze. Przede wszystkim jednak, skoro byłoby więcej godzin, to i byliby lepiej przygotowani, co zapewne przełożyłoby się na większą zdawalność.
I w końcu: co jest lepsze?
- zapłacić 1 200 za kurs, potem za 3 egzaminy (350) i z 6-10 jazd dodatkowych (300-600), czyli razem koło 2 000 i mieć prawko po 6-8 miesiacach od rozpoczęcia kursu,
czy może lepiej
- zapłacić 2000-2200 zł za 50-60 godzin i 1 egzamin a prawko mieć w 3 miesiące?
może dzięki temu zwiększyło by się bezpieczeństwo, teraz 18 latkowie to mięso armatnie lecą gdzie popadnie na drzewa słupy, ale z innej strony możliwość prowadzenia samochodu to duże ułatwienie w codziennym życiu
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 4 gości