Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 kwie 2009, 23:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich uzytkownikow. Jestem studentka dziennikarstwa i jestem w trakcie pisania reportazu na temat pracy kierowcow ciezarowek. Bardzo prosze Was o wszelkie info dotyczace tych mnie i tych bardziej niebezpiecznych niebezpieczenstw jakie moga spotkac kierowcow samochodow ciezarowych.

Ostatnio zmieniony 01 kwie 2009, 23:38 przez Mca, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeniesiony.

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 0:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

temat rzeka, wypadki w czasie za i rozładunku, wypadkie drogowe (których przyczyn może być mnóstwo), aż po choroby zawodowe oraz napady, pewnie i tak coś pominąłem, generalnie jest niebezpieczna :wink:

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 0:04

Użytkownik

Użytkownik

Na kierowce tira czyha wiele niebezpieczeństw:
- kierowca może zasnąć z przemęczenia podczas jazdy i spowodować tragiczny wypadek;
- kierowca może jechać prawidłowo i zgodnie z przepisami, ale w jego pojazd może uderzyc inny samochód, czy też ciężarówka
- podczas jazdy kierowce mogą zatrzymac do kontroli fałszywi policjanci czy tez inne służby i w ten sposób ukraść cały zestaw i przy tym pobic/zabic kierwocę
- taka sama sytuacja napadu może również zaistnieć na parkingu (przykład niedawnej śmierci kierowcy tira w Rosji)

no na razie tyle przychodzi mi na mysl. Oczywiscie trzeba pamietać, ze kierowca jezdzący w ruchu międzynarodowym poruszając się po różnych krajach styka się z różnymi kulturami panującymi w danym kraju. Kierowca powinien umieć się dostosować do warunków panujących w danym kraju i nie powodować konfliktów, bo może go spotkać również jakieś "niebezpieczeństwo" Pozdrawiam

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 5:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w zasadzie praca kierowcy ciężarówki nie jest bardziej niebezpieczna od innych zawodów.

problem wypadków można pominąć, bo ciężarówki mają ich znacznie mniej niż pojazdy osobowe, a przeciętny Polak ma więcej w życiu wypadków jadąc do pracy i na wakacje niż 10 kierowców ciężarówek. śmiertelnośc jest podobna.

co do kradzieży również jest to dość niewielka liczba i jeżeli kierowca trochę myśli, nie afiszuje się, nie zabiera jakiś podejrzanych typów, nie staje w miejscach niepewnych, to raczej nic się nie wydarza.

największe niebezpieczeństwo to choroby zawodowe związane ze specyficznym typem pracy, więc kręgosłup, nadwaga oraz następstwa braku ruchu. tak jak w innych zawodach.

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 11:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

T.I.R. - Transport International Routiers :wink:

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 11:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7
Samochód: Służbowy

Jeśli już Łukasz poruszył ten temat, chyba warto zajrzeć tutaj: viewtopic.php?f=43&t=6796
:wink:

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 15:59

Użytkownik

Użytkownik

Witaj Madziu...

Możesz jeszcze dodać czynności za i wyładunkowe... z tym też jest różnie... mozna spaść z naczepy przy rozpinaniu plandeki... gdzies sie poślizgnąć, coś sie może urwać,spaść,przechylić, przygnieść itp itd

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]