Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 mar 2009, 6:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mazda 3

Witam wszystkich.Potrzebuję rady co do kupna "małego" auta dostawczego,samochód będzie eksploatowany tylko w mieście do 200 km dziennie.Zastanawiałem się nad Peugeot partner 1.9 D lub Citroen Berlingo 1.9 D.Interesuje mnie przede wszystkim spalanie tych aut w mieście(chodzi głównie ile średnio km zrobię na jednym litrze).Za wszelkie info co do spalania i ekspoatacji samochodów dziękuje,mogą być też pomysły na inne auto.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 24 mar 2009, 11:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

kolego, że tak spytam - po co ci wiedza na temat tego ile przejedziesz na 1litrze? kryzys? :D ja jak już to prosił bym o dane ile taki berlingo/partner pali na setke z tym silnikiem 1.9D

Jak ktoś miał do czynienia z tym modelem (bo mówimy prawie o jednymi i tym samym) to prosiłbym o podzielenie sie opinią na temat awaryjności, potrzebuje takiego do ruchu ciągłego - dziennie ok 100km/7dni. Czy myślicie że warto sie interesować tymi modelami które na allegro "chodzą" po 5-6tyś. PLN? Będe wdzięczny za wszelkie opinie, z góry wielkie dzięki VOLFFI

Post Wysłano: 24 mar 2009, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9354841
Samochód: daf

Kolego ja z wlasnej strony bym ci polecil VW Caddy.Autko napewno drozsze od Renault czy Peugeot ale napewno tez wytrzymalsze.Sasaid moj swego czasu posaidal taki samochodzik,bardzo wytrzymaly i malo awaryjny a stukal nim mnostwo kilometrow.
Druga spraw co do spalania to wyglada tak ze ciezko okreslic norme spalania jesli bedzie uzytkowane auto w przewaznie w miesci,to zalezy od Twojej nogi no i natezenia ruchu w danym miescie.

Post Wysłano: 24 mar 2009, 14:46

Użytkownik

Użytkownik

Ja osobiście polecił bym Kangoo, nie raz mam okazje jeździć kangurem i w mieście zamkniesz się w 5,5 - 6l co do awari to jak narazie to się nic nie dzieje a nie raz jest dos dobrze załadowany ale to tylko moje zdanie.

"Grunt To Szybkie Ciężarówki, szybkie kobiety i bary szybkiej obsługi" :D

Post Wysłano: 24 mar 2009, 16:11

Użytkownik

Użytkownik

Ten silnik 1,9D w Berlingo to muł. Zawieszenie tylne strasznie miękkie. Poza tym często występują problemy z elektryką. Choć auto, o którym mówię jest używane przez brata rolnika - nie ma lekko.

Post Wysłano: 24 mar 2009, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

Co do Kangoo łatwo załatwić tylną belkę poprzez wjeżdżanie tyłem na krawężnik. Trzeba też sprawdzić te łożyska w tej belce ponieważ one po 160 tysiach padają a regeneracja kosztuję około 1000 zł.
Spalanie takiego wolnossącego diesla w mieście i korkach to 7l/100km i to przy zwykłej jeździe bez fajerwerków. Te silniki XUD czy HUD w Reniach i Cytrynach są wytrzymałe zresztą jak wszystkie bez dopingu :wink:
Te które chodzą za 6 - 7 tyś zł są z Deutsche Post - u i już dużo ich jeździ. Można je rozpoznać po :
1. Żółtym malowaniu.
2. Boczne drzwi załadunkowe z obu stron.
3. Tylna klapa podnoszona do góry na teleskopach.
4. W przestrzeni ładunkowej masz dzidę do zawieszania toreb z listami.
5. Siatka zamiast ścianki grodziowej.
6. Spartańskie wyposażenie.
7. Małe i udokumentowane przebiegi :!:

Post Wysłano: 24 mar 2009, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

tatuś jest w posiadaniu kangoo 1.5 65DCi blaszak. przebieg 115tys, 2005 rok. od 2 lat w kraju. na zbiorniku po mieście (Warszawa- czyli nie jest lekko) jakieś 650-700+ km więc chyba nieźle. auto raz ma lżej, raz ciężej jak to u hydraulika :) do tej pory nie było nic przy nim robione oprócz regularnych przeglądów. W rodzinie jest jeszcze 2 kangur 1.9d chyba 99' i nikt na niego nie narzeka a wozi codziennie towar po lokalnych sklepach. co do naszego kangura to powiem, że bardzo dobrze się zbiera spod świateł :)

Post Wysłano: 25 mar 2009, 20:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Cytuj:
na zbiorniku po mieście (Warszawa- czyli nie jest lekko) jakieś 650-700+ km więc chyba nieźle.

a jaki to zbiornik? :>

Post Wysłano: 25 mar 2009, 21:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

tam chyba 50'tka siedzi ale mogę się mylić.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]