Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 lut 2009, 22:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Witam

Napewno niektórzy z Was widzieli, a i być może mieli kontakt na granicach, z rentgenem takim jak tu : http://www.youtube.com/watch?v=_-WBY7sy60o

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie jak wygląda obraz z prześwietlanego pojazdu? Czy mocno różni się od zwykłego zdjęcia RTG które robi się ludziom? Może ktoś dysponuje filmikiem ?

Post Wysłano: 18 lut 2009, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nic nowego. Miałem trochę śmieszny przypadek z tym w grudniu przy zjeździe z promu w Harwich. Jak wygląda obraz z takiego prześwietlenia? Tego nie wiem. Służby raczej nie pokazują tego kierowcom. Chyba, że coś jest nie tak. Ale zapewne obraz nie różni się zbytnio u tego u lekarza. Po prostu wykrywa "obce" elementy w skrzyni ładunkowej.

Post Wysłano: 18 lut 2009, 23:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

W budce, w której czeka się, aż Rentgen przeleci Twoje auto (w Dover bynajmniej) pokazane są zdjęcia, wygląda bardzo podobnie do zdjęcia człowieka, jednak biały kolor (zarys) jest jakby pełniejszy :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 18 lut 2009, 23:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Aha, i jeszcze jedno. Jak te promienie wpływają na jedzenie które znajduje się zazwyczaj w kabinie, i jest również napromieniowane/naświetlone? Celnik ostatnio mi powiedział, że nie mają żadnego wpływu, ale jakoś mu nie wierzę. Nie na darmo przecież kierowca musi sie udać do bezpiecznej strefy, w czasie prześwietlania samochodu.

Post Wysłano: 18 lut 2009, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nam też powiedział, że nic się nie dzieje ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 18 lut 2009, 23:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8460279
Samochód: 1848

W magazynie "TRAILER" nr 12/2007 jest artykuł o rentgenie który prześwietla kontenery morskie. Niestety nie mam możliwości zeskanowania artykułu ale jeśli ktoś z forumowiczów go posiada to myślę, że dla dobra ogółu niech zeskanuje i wrzuci ten artykuł na forum

Post Wysłano: 19 lut 2009, 8:50

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co mi wiadomo to nie wolno prześwietlać kabiny. Zdjęcie robi się od ściany przedniej naczepy do jej końca. To promieniowanie jest rakotwórcze.

Post Wysłano: 20 lut 2009, 8:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9740107
Samochód: Volvo V40

Znalazłem u siebie ten artykuł :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Post Wysłano: 21 lut 2009, 19:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4473051
Samochód: VOLVO

Jednak widać na zdjęciach, że kabinę też prześwietla. Czy to może tylko w tym przypadku? :]

Post Wysłano: 21 lut 2009, 23:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Prześwietla całość, jeśli jest napisane, że prześwietlają też beczki ze spożywką, to czemu nie prześwietlaliby kabin?

Post Wysłano: 22 lut 2009, 1:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1768259

Ogólnie to nie powinny prześwietlać ładunku spożywczego. Np. gdy rentgen działał na Budzisku to przy rentgenie kierowca zostawał w kabinie. Jakie są bardziej skomplikowane procedury to nie wiem.

Post Wysłano: 22 lut 2009, 9:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 996943
Samochód: Mercedes Atego

Ja nawet na jednej trasie w Niemczech byłem prześwietlany 3 razy, a w jednym miejscu dwukrotnie, bo debilnemu celnikowi uznało się że za szybko przejechałem, a wolniej już się nie dało, wtedy za drugim razem powiedziałem mu że ma sobie sam siąść za kierownicę i przejechać przez bramkę, wtedy pokazał mi pisemko po polsku że promieniowanie nie jest szkodliwe ponieważ prześwietlana jest paka a nie kabina, ale niech mi nikt nie mówi że promieniowanie się nie rozprasza i jeżeli zaczynają prześwietlać pakę nic na kabinę nie idzie-no jest to niemożliwe, a oni zauważcie jak uciekają do tej swojej budki.Według mnie niech sobie prześwietlają ale ja wychodzę z kabiny a bramka powinna być ruchoma coś na zasadzie skanera i tyle. pozdrawiam.

Post Wysłano: 22 lut 2009, 15:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032020

Ja z kolei byłem prześwietlany w Le Havre. Kazali mi się ustawić wzdłuż linii, wyjść poza strefę promieniowania, po czym skaner zabudowany na MB Atego przejechał w przód i w tył.. Jeżeli chodzi o jedzenie przechowywane w kabinie, pytałem celników ale także odpowiedzieli, że promieniowanie nie szkodzi..

Post Wysłano: 22 lut 2009, 16:08

Użytkownik

Użytkownik

Przed laty widziałem na Świecku prześwietlenie mojej ciężarówki.Odpowiadałem celnikowi co jest załadowane pod oponami.Przejeżdżając pod rentgenem,kabina nie może być prześwietlana.Z kolei w jednostkach Amerykańskich RTG przejeżdżał nad moim autem prześwietlając tez kabinę.Zawsze przed opuszczeniem kabiny,kazali mi zabrać ze sobą jedzenie z lodówki.Na RTG widac nawet wodę zalegającą w zbiorniku powietrza.

Post Wysłano: 22 lut 2009, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2940985

Panowie dla wyjasnienia..bo o dziwne pytacie zeczy......znam sie na promieniach RTG bo pracuje w tym zawodzie- przeswietlenie auta, kabiny, jedzenia w kabinie czy co tam macie NIE SZKODZI!!! promieniowanie" przechodzi' przez nie..nie zostaje w nich..wiec nic wam nie grozi .Kierowca musi wyjsc z auta, bo inaczej zostal by naswietlony- jak przy zdjeciu rtg. To nie jest potrzebgne. Rownierz jak po zdjeciu rtg, ktore powinniscie miec co dwa lata robione- nie promieniujecie. Czy wtedy omija sie was szerokim lukiem? zeby sie od was nie "naswietlic"?- Nie. wiec spokojnie odejdzcie od auta gdy jest przeswietlane.Nastepnie spokojnie mozecie nim dalej jechac i nie doznacie uszczerbku na zdrowiu, ani wasze jedzenie, ani ladunek- rowniez spozywczy.Nie zostawiajcie tylko w aucieswoich zwierzatek, wspolpasazerow;-) a nic nikomu nie grozi.Dla bardziej bojazliwych nie wierzacych w bezpieczenstwo w kabinie gdzie maja czekac na zakonczenie badanie- im dalej od zrodla promieniowania tym lepiej bo maleje ono z kwadratem odleglosci...wiec polecam pojsc gdzies na kawe.Pozdrawiam.

Post Wysłano: 22 lut 2009, 22:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Filmik został zrobiony przeze mnie z udziałem naszego Dafa :). Operatorzy rentgena nakierowali nas jak się mamy ustawić a następnie kazali wyjść z kabiny i odejść kawałek, na filmiku uwieczniłem mojego ojca doglądającego kontroli.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]