Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 lut 2009, 15:11

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 15 lis 2006, 16:05
Posty: 212
Lokalizacja: Łódzkie

Czy ktoś z was koledzy słyszał o specjalnych pozwoleniach wydawanych przez Sanepid na przewóz artykułów spozywczych na przyczepach i naczepach typu plandeka.
W mojej firmnie postawili taki wymóg przewoźnikom jako warunek dalszej współpracy. Niektórzy pierwszy raz o czymś takim slyszą a inni juz biegaja złożyć papiery do urzedów. Gdyby ktoś wiedział coś na ten temat w innych miejscach byłbym wdzięczny za wiadomości w tym temacie.

_________________
nie pyskuj bo ściana
najlepsza przyjaciółka-fajerka


Post Wysłano: 08 lut 2009, 15:46

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 22 lis 2008, 22:02
Posty: 118

a może chodzi o ta książeczkę sandinowska ze możesz pracować przy jedzeniu


Post Wysłano: 08 lut 2009, 16:46

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 15 lis 2006, 16:05
Posty: 212
Lokalizacja: Łódzkie

Nie kolego ta książeczka to tak zwane badanie na nosicielstwo (chodzi o jakieś bakterie) robi się ją raz w zyciu i to wystarcza. To pozwolenie tyczy sie nie kierowcy lecz sprzętu.

_________________
nie pyskuj bo ściana
najlepsza przyjaciółka-fajerka


Post Wysłano: 08 lut 2009, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 31 sty 2008, 18:49
Posty: 270
GG: 1
Samochód: Liebherr LTM1100
Lokalizacja: Bydgoszcz

zadzwon do sanepidu i sie dopytaj. mi sie cos kiedys obilo w tym temacie o uszy ale nie chce zmyslac wiec najlepiej zasiegnac wiedzy u zrodla

_________________
usługi dźwigowe do 350t, transport niskopodwoziowy.


Post Wysłano: 08 lut 2009, 16:57

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 15 lis 2006, 16:05
Posty: 212
Lokalizacja: Łódzkie

A wiesz że zależy do jakiego zadzwonisz w jednym coś na ten temat wiedzą ale znajomy juz dzwonił i pierwsze slyszą o takich pozwoleniach. Tak jak pisałem jedni przewoxnicy już biegaja z papierami a inni nie wiedzą co mają załatwiać nawet.

_________________
nie pyskuj bo ściana
najlepsza przyjaciółka-fajerka


Post Wysłano: 08 lut 2009, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 mar 2008, 23:53
Posty: 102
GG: 4585677
Lokalizacja: Koszalin

Jak byłem na kursie na przewóz rzeczy to gość z ITD mówił, że wymagane jest zatwierdzenie naczepy/przyczepy przez sanepid. Badania te wykonuje się koło Poznania, niestety nie podał dokładnej lokalizacji.
Cytuj:
Dopuszczenie pojazdu chłodniczego do ruchu lub opakowania spożywczego podlega także niektórym przepisom sanitarnym: Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (z dnia 11 maja 2001 r.); Rozporządzenie ministra zdrowia i opieki społecznej w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych (z dnia 22 maja 1996 r.) oraz Ustawa o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (z dnia 6 września 2001 r.).
Źródło: http://www.autocentrum.pl


Post Wysłano: 08 lut 2009, 18:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 01 kwie 2005, 15:36
Posty: 6354
Lokalizacja: Wrocław

jedzie się do sanepidu i wyrabia się takie książeczki, nie pamiętam ile kosztują.
podczas kontroli nie spotkałem się aby ITD wymagało takie książeczki, z resztą przechowywaliśmy je w siedzibie firmy.

_________________
https://www.youtube.com/user/SzkolaTransportu/featured


Post Wysłano: 09 lut 2009, 2:18

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 kwie 2007, 16:40
Posty: 1200
Lokalizacja: Bełchatów

Jest to sprawa prosta a kosztuje ok 30 zlotych.Tak przynajmniej było z zeszłym roku.I nie widziałem zdziwienia w Sanepidzie.Protokól-świadectwo jest wydawane po oględzinach pod kątem szczelności, mozliwości zmycia podłogi itp.. Z reguły wydawane jest swiadectwo zezwalające na przewóz art. spożywczych w opakowaniach zamknietych.Jeśli deklaruje się ,że kierowca nie ma bezpośredniego kontaktu przy załadunku-rozładunku to nie jest konieczna książeczka zdrowia.

_________________
ego


Post Wysłano: 09 lut 2009, 13:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 05 gru 2007, 15:56
Posty: 842
GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124
Lokalizacja: Łobez!/Lębork

Na początek sama ustawa:
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 19 grudnia 2002 r.w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności
Dziennik Ustaw z dnia 10 lutego 2003 r. Nr 21, poz. 179
Na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz.634 i Nr 128, poz.1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz.1145 i Nr 166, poz.1362) zarządza się, co następuje:
Środki transportu - wymagania
§ 1.
1. Żywność, substancje pomagające w przetwarzaniu, dozwolone substancje dodatkowe i inne składniki żywności, zwane dalej "artykułami", są przewożone specjalistycznymi środkami transportu, posiadającymi konstrukcję i wyposażenie odpowiednie do rodzaju przewożonych artykułów.
2. Artykuły mogą być przewożone również środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, jeżeli zostały wykonane zmiany konstrukcyjne oraz zainstalowano wyposażenie zapewniające ochronę przed zanieczyszczeniem i zachowanie odpowiedniej jakości zdrowotnej artykułów.
§ 2.
1. Środki transportu muszą być utrzymywane w dobrym stanie technicznym, zabezpieczającym przed zanieczyszczeniem i umożliwiającym zachowanie właściwej jakości zdrowotnej artykułów, posiadać powierzchnię ładunkową dostosowaną do rodzaju przewożonych artykułów i konstrukcję umożliwiającą łatwe utrzymanie czystości i porządku, a także dezynfekcję - w przypadkach, gdy jest to niezbędne.
2. Specjalistyczne środki transportu, o których mowa w § 1, muszą być odpowiednio oznakowane poprzez umieszczenie w sposób trwały na zewnętrznej powierzchni środka transportu napisu wskazującego przeznaczenie tego środka transportu, z uwzględnieniem wymagań przepisów o ruchu drogowym.
§ 3.
1. Artykuły muszą być tak rozmieszczone i zabezpieczone w środkach transportu, aby nie nastąpiło ich zanieczyszczenie.
Zbiorniki, pojemniki, artykuły luzem
2. Zbiorniki lub pojemniki służące do przewozu artykułów, stanowiące wyposażenie środków transportu, mogą być używane do przewozu innych niż żywność towarów, pod warunkiem że nie nastąpi zanieczyszczenie artykułów i przestrzegane będą wymagania, o których mowa w § 6 ust.3.
§ 4.
1. Urządzenia środków transportu przeznaczone do przewozu artykułów w dużych ilościach luzem oraz zbiorniki, cysterny lub pojemniki przeznaczone do przewozu artykułów w postaci płynnej, granulatu lub proszku mogą być używane wyłącznie do tego celu i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określonych w ustawie z dnia 6 września 2001 r.o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U.Nr 128, poz.1408). »» patrz ««
2. Zbiorniki, cysterny lub pojemniki, o których mowa w ust.1, wymagają oznakowania w sposób określony w § 2 ust.2.
§ 5.
1. Artykuły bez opakowań jednostkowych oraz takie, których opakowania bezpośrednie nie zapewniają właściwego zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem lub pogorszeniem jakości zdrowotnej, są przewożone w szczelnych opakowaniach zbiorczych lub odpowiednich pojemnikach transportowych.
2. W otwartych środkach transportu mogą być przewożone wyłącznie artykuły w opakowaniach hermetycznych lub wodoszczelnych oraz takie, które nie wymagają w czasie przechowywania i transportu zachowania szczególnych warunków w zakresie temperatury, pod warunkiem właściwego zabezpieczenia tych artykułów przed zanieczyszczeniami i oddziaływaniem czynników atmosferycznych.
Transport innych towarów
§ 6.
1. W przypadku przewozu tym samym środkiem transportu równocześnie artykułów i innych towarów albo różnych rodzajów żywności, towary te i artykuły muszą być oddzielone w taki sposób, aby nie było możliwe ich wzajemne zanieczyszczenie i oddziaływanie.
2. Środki spożywcze o niewłaściwej jakości zdrowotnej nie mogą być przewożone razem z artykułami spełniającymi wymagania w zakresie jakości zdrowotnej, aby nie nastąpiło ich zanieczyszczenie.
3. Jeżeli środek transportu, zbiorniki lub pojemniki, o których mowa w § 3 ust.2, są używane również do przewozu innych niż żywność towarów albo do przewozu różnych rodzajów artykułów, konieczne jest pomiędzy przewozami czyszczenie lub dezynfekcja środka transportu, zbiornika lub pojemnika - w celu wyeliminowania ryzyka zanieczyszczenia żywności.
Warunki załadunku, transport - wymagania
§ 7.
1. Przygotowanie artykułów do przewozu, ich załadunek, transport i wyładunek odbywają się w takich warunkach i w takim czasie, aby nie nastąpiło pogorszenie jakości zdrowotnej tych artykułów, a w szczególności ich zanieczyszczenie.
2. Aparatura, sprzęt, materiały i inne przedmioty używane podczas wykonywania czynności związanych z załadunkiem, przeładunkiem i wyładunkiem artykułów nie mogą powodować pogorszenia ich jakości zdrowotnej, a także zanieczyszczenia.
Temperatura - transport
§ 8.
1. Środki spożywcze łatwo psujące się, które dla zachowania właściwej jakości zdrowotnej należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze, są przewożone wyłącznie środkami transportu odpowiednio przystosowanymi, zapewniającymi zachowanie tej temperatury.
2. Temperaturę właściwą do przechowywania i przewozu danego rodzaju artykułu określa jego producent.
3. W przypadku gdy artykuł nie wymaga przechowywania w temperaturze poniżej 0°C, jego przewóz może odbywać się środkami transportu odpowiednio przystosowanymi, przy czym jeżeli temperatura otoczenia przekracza 10°C, czas przewozu w środku transportu nie może przekraczać jednej godziny.
4.Urządzenia służące do zapewnienia odpowiedniej temperatury, stanowiące wyposażenie środka transportu, muszą spełniać wymagania przewidziane dla tego rodzaju urządzeń i muszą być sprawne.
5. Podczas przewozu artykułów wymagających obniżonej temperatury prowadzi się stały monitoring temperatury.
6. Za utrzymanie wewnątrz środka transportu temperatury właściwej dla danego artykułu odpowiada osoba sprawująca nadzór nad przewozem tych artykułów.
Przygotowanie środka transportu
§ 9.
Przed załadunkiem artykułów środek transportu wymaga odpowiedniego przygotowania, a w szczególności:
1) usunięcia resztek poprzednich ładunków;
2) naprawienia ewentualnych uszkodzeń powierzchni ładunkowej;
3) doprowadzenia do stanu należytej czystości przy użyciu właściwych środków myjących i dezynfekujących, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a w razie potrzeby - dokonania dezynsekcji;
4) sprawdzenia prawidłowości funkcjonowania wyposażenia niezbędnego do zachowania odpowiedniej jakości zdrowotnej przewożonych artykułów;
5) sprawdzenia temperatury komory ładunkowej środka transportu i w razie potrzeby doprowadzenia jej do wartości właściwej do transportu danego artykułu.
Odpowiedzialność za transport
§ 10.
1. Za prawidłowe wykonanie czynności określonych w § 6 ust.3 i § 9 odpowiada osoba sprawująca nadzór nad przewozem artykułów.Osoba ta każdorazowo odnotowuje wykonanie tych czynności w dokumentacji kontroli sanitarnej środka transportu.
2. Osoba sprawująca nadzór nad przewozem artykułów obowiązana jest posiadać dokumentację, o której mowa w ust.1, w czasie transportu artykułów.
Opakowania transportowe
§ 11.
1. Opakowania służące do przewożenia artykułów w środkach przewozu muszą być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymagania określone w ustawie, o której mowa w § 4 ust.1.
2. Opakowania transportowe stykające się bezpośrednio z artykułami muszą odpowiadać wymaganiom, o których mowa w ust.1, i muszą być stosowane wyłącznie do określonego rodzaju artykułów.
3. Opakowania, o których mowa w ust.1 i 2, należy utrzymywać i przechowywać w sposób gwarantujący ich właściwy stan higieniczny.
Inne przepisy dotyczące transportu
§ 12.
Transport artykułów pochodzenia zwierzęcego oraz ryb świeżych i innych zwierząt wodnych, a także skorupiaków i mięczaków regulują przepisy wydane na podstawie art.32 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r.o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U.z 1999 r.Nr 66, poz.752, z 2001 r.Nr 29, poz.320, Nr 123, poz.1350 i Nr 129, poz.1438 oraz z 2002 r.Nr 112, poz.976).
§ 13.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Najlepszym miejscem do uzyskiwania informacji które szukasz będzie właściwa dla Ciebie Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
- Łódź - http://www.pis.lodz.pl/psselodz/

Na forum (bez urazy) znajdziesz głównie domniemania i domysły, chyba że ktoś robił to niedawno i się tą wiedzą z Tobą podzieli.
Jak się Tobie uda załatwić, podziel się z nami.

_________________
Volvo FH13 500 2016; Volvo FH16 6x2 470 1998; LE "Royal"
Mercedes Benz S124 220TE 1993
ex: JELCZ XF 105 SSC 460 2008; MAN TGX 18.440 2008; Volvo FH16 540 4x2 2007; Volvo FH13 480 6x2 2007; Mercedes Benz Actros MPII 2007;


Post Wysłano: 09 lut 2009, 19:51

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 15 lis 2006, 16:05
Posty: 212
Lokalizacja: Łódzkie

Wczoraj dowiedziałem się o co z tym chodzi. Mogłem się domysleć, że jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Inny oddział naszej firmy ma pewnego dyrektora który posiada kilka własnych pojazdów pod firankami, ktore posiadaja juz takie pozwolenia. Gdyby nasi podwykonawcy nie zdołali dokonać formalności najchetniej zaproponowal by swoje auta w miejsce którym wymówiono współprace. No ale dochodząc teraz do sedna sprawy czyli do samego pozwolenia wydanego przez tzw. Sanepid. Po pierwsze do Sanepidu nie zgłasza sie jednej czy dwóch naczep, ale firmę. Po drugie nie jest to jeszcze dokładnie wyjaśnione ale o ten typ pojazdów a mianowicie naczepy, przyczepy z opończą trzeba będzie przeprowadzać okresowe mycie. Chodzi tu o to że co jakiś czas trzeba dokładnie umyc naczepę na co trzeba będzie mieć udokumentowanie w ksziążeczce którą otrzymamy. Problem pojawia się przy mocniej wysłuzonych pojazdach których podłoga nie jest juz pierwszej nowości. Po umyciu jej w zimie gdy będzie to wymagane może ona nie wytrzymać do wiosny. Znakiem zapytania jest tutaj zaznaczony to jak będa odbywać się kontrolę i czy wogóle będą miały sens.

_________________
nie pyskuj bo ściana
najlepsza przyjaciółka-fajerka


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: