[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Przejazd tramwajowy, a znak A-7 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 lut 2009, 17:14

Użytkownik

Użytkownik

Witam.Troche z sytuacji na drodze.
A mianowicie mając przejazd tramwajowy/kolejowy i przed nim znak A-7 z A-21 na jednym słupku a za przejazdem tramwajowym mamy skrzyżowanie i teraz moje pytanie czy ten znak Ustąp pierszenstwa(A-7) dotyczy tylko przejazdu czy także skrzyzowania?Czytałem różne opinie na temat i sam juz niewiem jak jechać.
Najlepiej gdyby sie udzielali osoby posiadające uprawnienia do kierowania.
Oto rysunek.
Obrazek

Post Wysłano: 07 lut 2009, 17:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7
Samochód: Służbowy

W tym przypadku obydwa znaki odwołują się do przejazdu kolejowego. Przejazd ten możemy chyba uznać za skrzyżowanie więc po przejechaniu przez niego znak ten już nie obowiązuje kolejnego skrzyżowania.
Tak ja to zinterpretowałem. Jeśli coś nie tak, niech ktoś mnie poprawi.
Aaa i uprawnienia do kierowania mam, tylko na razie na motorowery :lol:
ale już za 7 mies. prawko będzie :D

Post Wysłano: 07 lut 2009, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
Aaa i uprawnienia do kierowania mam, tylko na razie na motorowery :lol:
No to powinieneś wiedzieć w jakiej odległości ma być znak A7 od skrzyżowania, zależnie od rodzaju drogi przy której stoi, poza tym nie podałeś odległości między torami i drogą z pierwszeństwem.
Przejazdy kolejowe i tramwajowe nie traktujemy jako zwykłe skrzyżowania.
Obrazek
Ja tak to widzę jeśli się mylę to poprawcie ale tak mnie uczyli.
Znak A-7 zawsze dotyczy skrzyżowania.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Post Wysłano: 07 lut 2009, 18:23

Cytuj:
Przejazd ten możemy chyba uznać za skrzyżowanie więc po przejechaniu przez niego znak ten już nie obowiązuje kolejnego skrzyżowania.
"skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Post Wysłano: 07 lut 2009, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Czyli moja teoria była zła...

Post Wysłano: 07 lut 2009, 21:02

Użytkownik

Użytkownik

Temat do zamknięcia.Znak A-7 jak i równiez B-20 dotyczą tylko torowiska.

Post Wysłano: 07 lut 2009, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Czyli miałem rację?

Post Wysłano: 07 lut 2009, 23:38

Użytkownik

Użytkownik

nie

Post Wysłano: 08 lut 2009, 12:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Temat do zamknięcia.Znak A-7 jak i równiez B-20 dotyczą tylko torowiska.
Czyli jak na skrzyżowaniu (dwie drogi główna i podporządkowana, zadnych torów, przejazdów, itp.) będę miał STOP (B-20) to nie muszę sie zatrzymywać i policja mnie nie może ukarać, bo te znaki dotyczą tylko torowiska a takowego na skrzyżowaniu nie było. Ciekawa teoria :shock: :roll:

Post Wysłano: 08 lut 2009, 16:43

Użytkownik

Użytkownik

Szofer jak sie nie czyta tematu od początku albo czyta bez zrozumienia to może i ci wyjdzie ciekawa teoria.Tutaj temat dotyczy wyłącznie torowiska i znaków A-7,B-20.

5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Myśle że juz wszysko jasne.

Post Wysłano: 08 lut 2009, 17:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Szofer jak sie nie czyta tematu od początku albo czyta bez zrozumienia to może i ci wyjdzie ciekawa teoria.Tutaj temat dotyczy wyłącznie torowiska i znaków A-7,B-20.

5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Myśle że juz wszysko jasne.
Właśnie żę czytałem ze zrozumieniem i wyraźnie napisałeś że znaki A-7 i B-20 dotyczą TYLKO torowiska, jak byś napisał że dotyczą drogi poprzecznej oraz torowiska, itp. to bym się nie czepiał.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]