Witam. Mam problem nie działa mi wskaźnik temperatury od płynu chłodniczego. Zostały w nim poprawione luty i nic to nie dało dodam że jest to Man z intarderem. Kupiłem nowy czujnik i też zero reakcji (znajduje się koło pompy wtryskowej na rurze co idzie do intardera, na tej wysokości). I teraz nie wiem czy jest jakaś przerwa na kablu, jak odbywa się sterowanie czujnikiem masą czy napięciem i co jeszcze sprawdzić żeby to naprawić. Jakby co mile widziany jakiś schemacik. Z góry dzięki za pomoc!!!
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Cytuj:
dodam że jest to Man z intarderem. Kupiłem nowy czujnik i też zero reakcji (znajduje się koło pompy wtryskowej na rurze co idzie do intardera, na tej wysokości).
Dobre i dlatego sie nic nie zmieniło bo kupiłeś czujnik temperatury płynu chłodzącego od EDC a nie od wskażnika temperatury.
Czujnik temperatury od wskaznika znajduje sie między sprężarką powietrza a pompą wtryskową i wkręcony jest w blok silnika jakby pod spodem dzwigni zmainy biegów
Mam takie małe pytanie czy ten czyjnuk EDC który kupił Ludero może powodować że retarder nie działa bo właśnie mi powiedziano, ze od tego miga mi konrola EDC i nie działa retarder
Cytuj:
Mam takie małe pytanie czy ten czyjnuk EDC który kupił Ludero może powodować że retarder nie działa bo właśnie mi powiedziano, ze od tego miga mi konrola EDC i nie działa retarder
Mozliwe że tak będzie, nie wiem jak u ciebie ale nad pompą wodną tam gdzie wchodzi rura od retardera jest jeszcze jeden czujnik temperatury od retardera.
Najpierw zajmij się EDC jak zacznie działać to możesz szukać przyczyny czemu retarder nie działa
No własnie kontrolka od retarder się nie swieci w ogóle a czy do reatrdera potrzebny jest jakiś przekaźnik/sterownik bo mi własnie mówili, że tak ale ja nic takiego nie mogę znaleść
Cytuj:
No własnie kontrolka od retarder się nie swieci w ogóle a czy do reatrdera potrzebny jest jakiś przekaźnik/sterownik bo mi własnie mówili, że tak ale ja nic takiego nie mogę znaleść
Szukaj dużej puszki metalowej pod plastykiem przed nogami pasażera powinna byc ona opisana znakiem ZF jeśli to intrader
Retarder zbiera dane z czujników temperatury płynu chłodzącego i jak wykryje brak czujnika lub nie prawidłową wartość to nie będzie działał też retarder
Właśnie obszukałem kiedyś wszystko i nie ma takiej puszki zresztą będe jutro podłączał halogeny to zobacze jeszcze ale na 90% że jej nie ma jest puszka z kompem EDC puszka od ebera( webasto) i steronik, i puszka plastikowa Wabco (zawieszenie) więcej nic nie ma bynajmien na wierzchu chyba, ze to jest gdzieś głębiej zakopane
Popatrz dobrze jeśli to F90 bo może być przykręcony sterownik z drugiej strony blachy do której jest przykręcony sterownik EDC i od pieca. Jak bedziesz przykręcał halogeny do blendy tak jak ci mówiłem
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot], Semrush [Bot] i 4 gości