Cytuj:
Teraz tak sobie myślę, kolego są firmy transportowe, które "fundują" ci prawko ale musisz u nich jakiś czas jeździć(lojalka)
Dobre rozwiazanie jak ktos nie ma mozliwosci finansowych zeby samemu wszystko oplacic,tylko teraz moze byc problem bo firmy w zwiazku z kryzysem zwalniaja doswiadczonych kiermanow to ktory przebsiebiorca bedzie chcial finansowac komus kursy jak na rynku pojawia sie coraz wiecej kierowcow z uprawnieniami i doswiadczeniem.Tak mi to wyglada,ale moze sa jakies kolchozy co potrzebuja kierowcow,tylko czy warto z nimi podpisywac wyrok(czyt. lojalke) na kilka lat.Tam raczej panuja nie ciekawe warunki skoro jest ciagla rotacja kiermanow.A po zerwaniu umowy oprocz zwrotu kosztow szkolenia bedziesz musial zaplacic takze karne odsetki ktore wynosza 200% stopy kredytu lombardowego.Jest to zwykla umowa cywilnoprawna pozyczki.
Cytuj:
Policjant około 2000 tutaj
Ciekawe ktory policjant na wstepie dostanie tyle.Nie masz co sie sugerowac danymi ze stron,to jest propaganda a podane kwoty zawieraja maksymalne kwoty dodatkow jakie mozna miec na takim etapie sluzby,tylko kto je dostanie,uwierz mi ze tylko nieliczni.Tak samo jak po nowym roku pewna gazeta zamiescila tabele podwyzek w sluzbach mundurowych,z czego wynikalo ze funkcjusz z najnizszym stopniem i stazem 1 rok dostal 200 zl podwyzki.Tylko czemu nikt na koncie nie zobaczyl tej podwyzki tylko w gazecie.Ja jak narazie jej nie zauwazylem i pewnie nie zauwaze skoro nawet podstawowe dodatki skladajace sie na wyplate w tym roku nie sa placone w terminie.Mundurowki maja w tym roku straszne ciecia,np o 20% mniejszy limit na paliwo,to jest ogromna ilosc,bez tego to paliwa caly czas brakowalo i samorzady terytorialne komendom finansowaly zakup paliwa.
A myslicie ze dlaczego dopiero teraz wprowadzaja nowa ustawe emerytalna,ktorej projekt i przymiarki do wprowadzenia byly juz w tamtym roku.Bo rynek pracy cywilnej strasznie sie pogorszyl,bezrobocie rosnie lawinowo i nikt w tej sytuacji nie rzuci sluzby i nie pojdzie do cywila.Odejda tylko Ci co maja juz nabyte prawa emerytalne,bo jak zdecyduja sie zostac to beda podlegali nowym zasadom i tylko straca.
U nas na placowce zapowiedzieli ze w tym roku wstrzymuja wszelkie podwyzszanie grup uposazenia bo nie ma kasy,tak samo maja znosic kodatek za brak lokalu mieszkalnego.Same ciecia i nic wiecej a robota jeszcze trudniejsza bo na nic nie ma ,nawet na papier do ksero.
Wiem ze kazdy pomysli ze to stala panstwowa pewna praca,tylko jaka placa,jak z takim dochodem pojdziesz do banku pogadac o jakis kredyt hipoteczny to cie smiechem zabija.
Cytuj:
a gadanie, że się namęczysz przy rozładunku... Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Swieta racja,tego ze sie zmeczysz nie ma co brac pod uwage,wszedzie sie trzeba zmeczyc.Kierowca sie zmeczy fizycznie przy zaladunku/rozladunku i mowi ze ciezko,urzednik za siedzienie na dup.. przed komputerem i tez mowi ze ciezko,nauczyciel zmeczy sie psychicznie i tez ma ciezko.Nikt w tym kraju za relaksowanie sie i siedzenie bezczynnie nie placi.
Jestes jeszcze mlodym czlowiekiem i masz czas sie zastanowic,a napracowac sie jeszcze zdazysz.Polecam zrobic jakies studia,nawet sam licencjat.Sam poszedlem od razu do sluzby po maturze,cale mlode lata spedzone z menelami i zero rozrywki bo non stop do pracy,a koledzy studiowali i bawili sie na dyskotekach.Tylko u mnie byla inna sytuacja bo niestety moich rodzicow nie bylo stac na moje studia wiec sam musialem na nie zarobic. ale na ten temat mozna sobie przeczytac tutaj jak kogos to interesuje:
viewtopic.php?f=43&t=5968&st=0&sk=t&sd=a&start=180
Musisz sie dokladnie zastanowic bo szkoda tracic czas na to co nie ma dla ciebie znaczenia a robisz to tylko dlatego ze musisz.Nikt Ci nie powie co bedzie lepszym rozwiazaniem dla Ciebie,mozemy Ci tylko zasugerowac pewne plusy i minusy interesujacych Cie zawodow.Ja z perspektywy kilku przepracowanych lat mysle ze lepiej starac sie robic cos co jest blizsze i co sie lubi,bo nawet jesli jest to ciezki zawod to nie odczuwa sie tego tak mocno,bo to jest zamilowanie a nie przymus,kazde trudnosci znosi sie o wiele latwiej.
Kurcze ale ja poezje pisze,mam nadzieje ze chce sie komus czytac te obszerne wywody.