[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Norwegia - praca, życie, zarobki - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 mar 2008, 15:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4815936

Witam!

Poszukuje wszelkich informacji na temat:

*praca jako kierowca C/CE
*stan dróg, warunki jazdy (lato,zima)
*gdzie szukać? strony www z ogłoszeniami o prace
*co najlepsze dla kierowców bez doświadczenia w zawodzie
*wymagania wiekowe
*orientacyjne zarobki solo i ze skłądem
*firmy które znacie i polecacie
*ludzie, zwyczaje, bezpieczeństwo
*czy angielski wystarczy?
*ceny wynajęcia mieszkania/ pokoju
*zalety i wady życia w Norwegii
*jakie dziewczyny? czy ładniejsze chociaż od angielek (bo wiadomo, że polki i tak najładniejsze)
*ceny artykułów spożywczych, samochodów, elektroniki, alkohle i papierosy,
*jak się dostać?

Od siebie dodam: http://www.nav.no/page?id=805312736 -znajdziecie tu przydatne informacje na temat życia i pracy w Norwegii po polskku do sciagniecia w formacie pdf

Za wszelkie wiadomości z góry dziekuję i pozdrawiam!
P.S. Do zobaczenia w Norwegii:)
Obrazek

Tytuł: Norwegia
Post Wysłano: 27 mar 2008, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam.

Kończe teraz 4 klase technikum i mam 20 lat. Mam kategorie B,C,C+E na dzien dzisiejszy nie mam jeszcze zrobionych kwalifikacji ale to juz nie długo. Ostatnio byłem w urzędzie pracy i znalazłem oferte pracy z Norwegi. Praca jako kierowca C+E. Czy mogł bym sie tam zatrudnic nie majac tych 21 lat i pracowac jako kierowca C+E i czy musze miec kwalifikacje ?

Tematy połączone. / Łukasz

Post Wysłano: 27 mar 2008, 22:22
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Kolego co do 21 lat to musisz je mieć żeby jeździć żeby jeździć zestawem 40-tonowym :) Kolego kay7 polecam Ci firmę http://www.schmit.dk :) jeździ tam dużo Polaków i wybierasz sobie trasę :) mój tata robi Norwegia - Włochy i jest zadowolony :)

Post Wysłano: 28 mar 2008, 17:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

MarecK10: dzieki za info, mam jeszcze prosbe... dal bys rade sie popytac czy przyjmuja swiezakow? Czy z angielskim dam sobie rade bo dunskiego nie znam?

Post Wysłano: 28 mar 2008, 17:51
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Z Angielskim sobie dasz rade :) A Niemieckiego trochę znasz ? Dzisiaj sie spytam Taty w sprawie przyjęcia :)

Post Wysłano: 29 mar 2008, 16:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzieki za pomoc, z niemieckim to u mnie slabiutko chociaz mialem w liceum, po rosyjsku w miare gadam ale i tak odstaje od angielskiego...
szerokosci!

Post Wysłano: 29 mar 2008, 21:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2543900

Z tego co wiem tylko w naszym pięknym kraju mając prawko trzeba mieć 21lat także z tego co mi wiadomo w Norwegii, u Szwaba i u Wiatraków(NL) nie trzeba mieć 21lat jak sie ma prawko i wszystkie kwalifikacje...

Post Wysłano: 30 mar 2008, 10:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z tego co wiem tylko w naszym pięknym kraju mając prawko trzeba mieć 21lat także z tego co mi wiadomo w Norwegii, u Szwaba i u Wiatraków(NL) nie trzeba mieć 21lat jak sie ma prawko i wszystkie kwalifikacje...
W niektórych krajach jest tak (np. UK) że możesz zdawać prawko na C dopiero po skończeniu 21 lat, wcześniej nie możesz nawet na nauce jeździć. Ale np nie maja prawa podważyć naszego prawka, które daje Ci uprawnienia. I wg mnie tu jest mała sprzeczność, bo u nas zdasz jak masz 19 a tam jest warunek ze musisz mieć 21, tylko ze jak masz prawko to nie patrzą na wiek. TAK BYłO W MOIM PRZYPADKU. Na pewno nie każdy zagraniczny pracodawca zatrudni kogoś takiego, ale w moim przypadku pokazałem prawko, kartę kierowcy i szef sam zadał pytanie: Jak masz prawo jazdy to czemu nie możesz jeździć?
Tam po prostu nie ma tego problemu bo zdajesz dopiero od 21, więc nikt nie ma mniej z kat C.
Dodam, że w UK można od 18 zdawać i jeździć autkiem do 7.5T ale to i u nas też, w UK wprowadzają też coś takiego jak Young Drivers Scheme. Tu szczegóły: http://www.dft.gov.uk/pgr/freight/arch ... versscheme

Kolejny raz wyszła nam dyskusja na temat magicznej granicy wiekowej - 21

Post Wysłano: 30 mar 2008, 16:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2543900

To jak już wyszła to ciekawy jestem swoją drogą co by z nami zrobili jak by w Polsce wymyslili ze znowu prawojazdy na C i E można robić od 21lat? Prawo nie działa wstecz wiec musieli by to akceptować tak jak w UK:) czyli bylibyśmy taką pomyłką ustrojową :D hehe a to by było dobre przyznam :D

Post Wysłano: 30 mar 2008, 17:51

Witam
Pracuje w Norwegii od pol roku, nie jako kierowca ale zadales takze pytanie o warunki zycia a takze o ceny jakie tu panuja.
Jesli chodzi o drogi to jesli chodzi o autostrady to jest bardzo dobrze, kazda jest oswietlona, nawierzchnia jest bardzo dobra, kiepsko jest z ograniczeniem predkosci na autostradzie, gdyz jadac osobowka maksymalna predkosc to 90 km/h a znajac zycie dla ciezarowek bedzie to mniej, co do drog poza autostradami to tez sa przyzwoite, chociaz dosc waskie (moge tylko powiedziec o okolicach Oslo w promieniu 100km). Kierowcy raczej uprzejmie zachowuja sie na drodze, policja zbytnio nie przeszkadza, chyba ze przekroczy sie dopuszczalna predkosc, poza tym przewaznie w soboty i niedziele a takze po roznych swietach na drogach jest wiele blokad i kazdego kierowce poddaje sie badaniu alkomatem. Co do jazdy zima, przedewszystkim opony zimowe ktore tutaj sa wymagane, po drugie obowiazkowo lancuchy w bagazniku, po trzecie nie jest tak zle idzie sie przywyczaic do sniegu :)
Co do cen zywnosci, alkoholu i papierosow to jest roznie, najtanszy chleb kosztuje okolo 3 zlotych, ale za taki ktory da sie zjesc trzeba wydac okolo 10 zlotych, mieso jest drogie, srednio okolo 20 zlotych za kilka plasterkow jakiejs wedliny, ser to samo, jesli chodzi o napoje to dla przykladu 1,5 litra coca coli to wydatek okolo 7 zlotych, rozne konserwy zaczynaja sie od 10 zloych w zwyz. Papierosy i alkohol :) najlepiej nie palic i nie pic, za najtansza paczke papierosow trzeba zaplacic okolo 60 nok czyli jakies 28 zlotych, za litr polskiej wódki "dvorek" tez jednej z najtanszych trzeba wylozyc 300 nok czyli jakies 135 zlotych.
Jesli chodzi o paliwo to srednia cena za litr to okolo 12 nok, czyli jakies 5,5 zlotych, ale w poniedzialki mozna czasem zatankowac nawet za 10 nok, nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale wtedy paliwo jest najtansze. Co do cens amochodow to sa strasznie strasznie drogie, jakies 200% cen polskich za nowe i uzywane auta(tak slyszalem:)) co do elektroniki jest podobnie jak w Polsce czasem nawet drozej, nie oplaca sie tego kupowac tutaj :)
Co do jezyka angielskiego to jeszcze nie spotkalem tutaj osoby ktora tym jezykiem nie wlada (no chyba ze byla to osoba z Polski).
Jesli bedziesz cos potrzebowal to napisz, moze uda mi sie czegos dowiedziec :)
Aha co do zarobkow jako kierowca ciezarowki, slyszalem, ale podkreslam ze tylko slyszalem i to nie od jednej osoby ze mozna i zarobic 30 000 nok za miesiac, ale zapewne trzeba miec doswiadczenie i angielski perfect. Fajna sprawa tutaj jest ze jesli pracuje sie legalnie u Norka przez 5 lat to ma sie zagwarantowana emeryture, nawet jesli mieszka sie pozniej w Polsce a inimalna emerytura to 10 000 nok. Co do ceny mieszkan, placi sie okolo 10 000 nok za miesiac za 2 pokojowe mieszkanie (w centrum), na przedmiesciach mozna juz dostac w tej cenie maly domek.
pozdrawiam :)

Post Wysłano: 03 kwie 2008, 14:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

swieras spoko i dzieki za info! wlasnie tego mi trzeba informacji od "ludzi" a nie kolorowych opisow ze strony ambasady Norwegii itp.

Oczywiscie czekam na wiecej info od innych!

Wlasnie dzis zaczynam ciagac przyczepke po miescie i mam nadzieje zdac egzamin jeszcze przed wakacjami... (strasznie dlugie terminy sa w WORDzie Biała Podlaska)

Post Wysłano: 16 sty 2009, 0:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

pracujac jako kierowca w norwegi mozesz liczyc na okolo 10 000zl, czyli ponad 24000nok, wszystko zalezy od firmy i dlugosci tras, a co za tym idzie nadgodzin.schenker na dystrybucji placi okolo 22000nok,na zagranicy oslo-niemcy-italia proponowano mi 13000zl !!! + 800na rozmowy z zona:)) ciaganie naczep szwecja-norwegia TOTEN-transport widzialem ogloszenie to okolo 360000-420000 nok , minus podatek, tylko niestety wymagaja komunikatywnego norweskiego, angielski niezawsze wystarcza. Ogloszenia mozna znalezc na finn.no zett.no nav.no powodzenia i moze do zobaczenia

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]