[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Pytanie do kierowców o firmy - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 sty 2009, 10:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Przejrzałem forum i myślę że taki temat zaciekawi młodych kierowców chciałbym zapytać doświadczonych kierowców o to by powiedzieli swoim młodszym kolegą gdzie mogą liczyć na prace tzn której firmy przyjmują kierowców bez doświadczenia bo z tego co mi wiadomo to ciężko teraz przyjąć się do firmy bez doświadczenia więc jeżeli wiecie o jakieś firmach co przyjmują młodych kierowców to piszcie !!!!!

Post Wysłano: 10 sty 2009, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4595794

Hmmmm,nie jestem doświadczonym kierowcą i sam szukam pracy.
Ciężko jest znaleść dobrą prace a jeszcze jak dzwonisz za pracą i mówisz że nie masz doświadczenia to słyszysz przeważnie:"Nie dziękujemy".
Z jednej strony nie dziwię sie pracodawcom ponieważ dają auto warte setki tysięcy złotych a nie wspomne już o ładunku.
W moich okolicach masz szanse dostać prace bez doświadczenia w firmie transportowej "Inter-Trans" Łódż ul.Zgierska.
Zaczynasz od busa lub małej solówki i jak poważnie podchodzisz do pracy to awansujesz.
Ja się tam nie starałem o prace ponieważ interesują mnie kursy po kraju a w tej firmie jest międzynarodówka.

A może ktoś z was szuka solidnego i odpowiedzialnego kierowce bez doświadczenia na dużych autach po kraju :?: :D
Sorrki za OT :mrgreen:

Pozdrawiam

Post Wysłano: 10 sty 2009, 10:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: na sprzedaż

Cytuj:
Ciężko jest znaleść dobrą prace a jeszcze jak dzwonisz za pracą i mówisz że nie masz doświadczenia to słyszysz przeważnie:"Nie dziękujemy".
Z jednej strony nie dziwię sie pracodawcom ponieważ dają auto warte setki tysięcy złotych a nie wspomne już o ładunku.
Ciebie to może nie dziwi ale mnie to przeraża. Jeżeli każda firma myślała by w tych kategoriach to za jakiś czas będziemy mieli tylko niedoświadczonych kierowców i... kierowców emerytów. Wszyscy by chcieli doświadczonych, a najlepiej jeszcze młodych do tego kierowców. Każdy myśli inna firma wyszkoli, a my za parę lat ich ściągniemy do siebie. moim zdaniem to złe myślenie.

A co do firm przyjmujących niedoświadczonych kierowców to podobno SM Logistc z Andrychowa przyjmuje takich
.

B - 17.12.2010r

A jak będą chcieli iść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa, kur*a jego mać!

Post Wysłano: 10 sty 2009, 11:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ciebie to może nie dziwi ale mnie to przeraża. Jeżeli każda firma myślała by w tych kategoriach to za jakiś czas będziemy mieli tylko niedoświadczonych kierowców i... kierowców emerytów. Wszyscy by chcieli doświadczonych, a najlepiej jeszcze młodych do tego kierowców..
Mnie to nie dziwi mateusz92ponieważ staram się tez zrozumieć pracodawców,ich obawy przy przyjęciu świeżonki i przekazaniu mu np.zestawu za 150-200tyś+ ładunek.
Podam Ci przykład na moim koledze który kończył kurs w tym samym czasie co ja.
Uparł się że bez doświadczenia chce wsiąść odrazu na zestaw i jeździć w Niemczech.
I swój cel osiągnął jeździł beczkami z jakąś chemią w Niemczech 2 miesiące.
A wiesz dlaczego tylko 2 miesiące,ponieważ położył zestaw w rowie i podziękowali mu odsyłając do kraju bez kasy.
Dobrze że się nie zabił :roll:
Dlatego ja cały czas z uporem szukam pracy którą ciężko mi jest znaleść bez doświadczenia :/ .

Post Wysłano: 10 sty 2009, 12:16

Cytuj:
Podam Ci przykład na moim koledze który kończył kurs w tym samym czasie co ja.
Uparł się że bez doświadczenia chce wsiąść odrazu na zestaw i jeździć w Niemczech.
I swój cel osiągnął jeździł beczkami z jakąś chemią w Niemczech 2 miesiące.
A wiesz dlaczego tylko 2 miesiące,ponieważ położył zestaw w rowie i podziękowali mu odsyłając do kraju bez kasy.
Dobrze że się nie zabił :roll:
Dlatego ja cały czas z uporem szukam pracy którą ciężko mi jest znaleść bez doświadczenia :/ .
Nie od razu Warszawę zbudowano. Najpierw najlepiej wsiąść w coś mniejszego. Pojeździć "w koło komina" w jakiejś spedycji lub czymś podobnym. Nabrać doświadczenia, obycia z pracą, z zawodem i próbować sił na czymś większym.

Post Wysłano: 10 sty 2009, 12:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

No owszem zgadzam się z tym ale napisałem ten post właśnie po to żeby naświetlić ten temat młodym kierowcą i dać im jakieś namiary na takie firmy które stawiają na młodych.

Post Wysłano: 10 sty 2009, 13:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja nie twierdzę że od razu trzeba "siąść" na najlepszy zestaw w firmie jeździć po europie, bo oczywiste jest że zaczyna się od czegoś małego.
Musicie jednak przyznać, że niektóre firmy chcą iść na łatwiznę i od razu przyjmować doświadczonych kierowców. Myślę też, że kierowca który dostaje szansę nauki w danej firmie inaczej ją później postrzega niż kiedy powiedzą mu: "idź gdzie indziej, naucz się i za pięć lat przyjdź do nas".

Na pewno teraz powiecie: "On ma 16 lat i nic nie wie o życiu". Może i tak, ale ja to tak postrzegam.

B - 17.12.2010r

A jak będą chcieli iść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa, kur*a jego mać!

Post Wysłano: 10 sty 2009, 13:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja nie twierdzę że od razu trzeba "siąść" na najlepszy zestaw w firmie jeździć po europie, bo oczywiste jest że zaczyna się od czegoś małego.
Musicie jednak przyznać, że niektóre firmy chcą iść na łatwiznę i od razu przyjmować doświadczonych kierowców. Myślę też, że kierowca który dostaje szansę nauki w danej firmie inaczej ją później postrzega niż kiedy powiedzą mu: "idź gdzie indziej, naucz się i za pięć lat przyjdź do nas".

Na pewno teraz powiecie: "On ma 16 lat i nic nie wie o życiu". Może i tak, ale ja to tak postrzegam.
Zatrudnić doświadczonego kierowce to pojście na łatwizne ??!!
Tobie kolego się chyba w głowie coś poprzestawiało...
Łatwizna to jest zatrudnić napalonego i rozwydrzonego młodziaka który tylko po autobanach by jeżdził i 6 z przodu...
Obecnie zatrudnienie doświadczonego i najoglniej mówiąc porządnego kierowce to sztuka. Właściwie to nie zatrudnia się takich kierowców tylko "podkupuje" z innych firm.

Kanio najlebszo!

Post Wysłano: 10 sty 2009, 14:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może to trochę okrutne, ale żeby lepiej zrozumieć dlaczego tak jest prosze sobie wyobrazić kierowcę jako zwykły towar np. buty.

ostatnio tych butów jest dużo, nawet dużo za dużo jak nasz nasz rynek.

gotowe buty są za 50 złotych w każdym sklepie, a 40 zł można kupić buty bez sznuruwek, języka i podeszwy. nawet jak będę ja przyszyję te języki i podeszwy nie będę miał pewności czy dobrze, ponieważ nie jestem szewcem.

jakie buty wybralibyście?

te buty za 50 zł to kierowca z doświadczeniem, te za 40 zł to młody.

Post Wysłano: 10 sty 2009, 14:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale skąd brać tych doświadczonych kierowców?? Gdzieś się muszą nauczyć.

Cytuj:
Zatrudnić doświadczonego kierowce to pojście na łatwizne ??!!
Nie chodzi o samo zatrudnienie doświadczonego kierowcy, ale o myślenie, że ktoś inny mi go najpierw wyszkoli, zaryzykuje swoje auto, przeznaczy swoje pieniądze na ew. straty, a ja sobie go zatrudnię jak już się nauczy, to jest pójście na łatwiznę.

B - 17.12.2010r

Post Wysłano: 10 sty 2009, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego mateusz92 doświadczonemu kierowcy trudno znaleść dobrą prace a co dopiero świeżonce :/ .
Z tego co zdążyłem zauważyć składanie do firm CV i czekanie na jakiś odzew, to jak wygranie w Toto Lotka :D .
Wczoraj nawet dzwoniłem do miłej Pani popołudniu w sprawie zatrudnienia na solówke 5T.
Pani kazała mi wysłać CV na maila i za nim wróciłem do domu wysyłając moje dane.
Okazało sie że moje CV nie może być wysłane bo Pani ma pełną skrzynkę mailową :shock:
I jak tu nie mieć doła :lol:

Post Wysłano: 10 sty 2009, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale skąd brać tych doświadczonych kierowców?? Gdzieś się muszą nauczyć.
Nie chodzi o samo zatrudnienie doświadczonego kierowcy, ale o myślenie, że ktoś inny mi go najpierw wyszkoli, zaryzykuje swoje auto, przeznaczy swoje pieniądze na ew. straty, a ja sobie go zatrudnię jak już się nauczy, to jest pójście na łatwiznę.
Każdy uczy się sam. Zaczynając od mówienia "mama" do zdobycia zawodu i "doświadczenia życiowego". Kierowca zaś zdobywa uprawnienia na kursach na poszczególne kategorie. Jeśli oprócz "odbębnienia" kursów umie coś ponad i jest wstanie to udowodnić podczas rozmowy z potencjalnym pracodawcom, to przy obecnym stanie rynku pracy jego poszukiwania mogą potrwać dłużej.
A od ryzykowania własnym autem są ci co mają(mieli) największe potrzeby np. Rico, Omega, Transpołudnie i inne molochy.
Dla których rekrutacja polegała na masowych "łapankach" wszystkich co mają uprawnienia.

Kanio najlebszo!

Post Wysłano: 10 sty 2009, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6543503

A ja się z Wami nie zgadzam,ponieważ w moim przypadku kiedy przyszedłem do firmy, byłem zaraz po kursie na C+E. Szef mnie zatrudnił na małe IVECO... Ale po miesiącu stwierdził ze kupuje nową ciężarówkę i ja mam nią jeździć. Przyuczenie trwało 3 tyg. I dostałem swoje auto. Więc wydaje mi się,ze to zależy jak się ktoś (świeży kierowca) się sprzeda na rozmowie kwalifikacyjnej. A ja mam tylko 25 lat. Pozdrawiam. :D

Post Wysłano: 11 sty 2009, 8:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tu nie chodzi o to, aby rozpatrywać poszczególne przypadki, ale omówić ogólną tendencję.

po roku 2004 kiedy Polska weszła do UE, część kierowców wyjechała z Polski, a w firmach transportowych tabor rósł jak na drożdżach zapotrzebowanie na kierowców było ogromne.
przyjmowano kierowców bez doświadczenia, a kierowcy z doświadczeniem mogi stawiać rządania finasowe.

jednak czasy sie zmieniły i większość firm transportowych ogranicza tabor, a co za tym idzie zatrudnienie kierowców. kierowca z zatrudnieniem dzisiaj musi się nagłowić aby znaleźć dobrą pracę, natomiast dla kolegów wchodzących w ten zawód to zły czas.

pojedyncze przypadki takie jak kolegi Łukasza 83 nie zmienią całej sytuacji, która moim zdaniem będzie trwała do połowy 2010 roku.

to nie znaczy, że ktoś chcący zaczynać jako kierowca ma siąść i nic nie robić. szukanie zajmie mu dużo więcej czasu i nie może zniechęcać się odmowami na które musi być przygotowany.

Post Wysłano: 11 sty 2009, 10:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A ja się z Wami nie zgadzam,ponieważ w moim przypadku kiedy przyszedłem do firmy, byłem zaraz po kursie na C+E. Szef mnie zatrudnił na małe IVECO... Ale po miesiącu stwierdził ze kupuje nową ciężarówkę i ja mam nią jeździć. Przyuczenie trwało 3 tyg. I dostałem swoje auto. Więc wydaje mi się,ze to zależy jak się ktoś (świeży kierowca) się sprzeda na rozmowie kwalifikacyjnej. A ja mam tylko 25 lat. Pozdrawiam. :D
Ja dwa miesiące temu dzwoniłem na ogłoszenie gdzie potrzebowali kierowce na solówke MAN.
Na początku rozmowy powiedziałem że nie mam doświadczenia na dużych autach tylko na wszelkiej maści busach :D
Pan ku mojemu zaskoczeniu powiedział tak:"....Proszę Pana gdzieś to doświadczenie musi Pan zdobyć.Prosze zadzwonić do mnie w sobote...."
W sobote zadzwoniłem Pan jeszcze dodał że raz w tygodniu muszę śmigać z naczepą i czy się boje :D
Ja mu na to że nigdy z naczepą nie jeździłem i nie mam żadnych obaw żeby taki zestaw prowadzić.
Małżonka przyszłego szefa zadzwoniła do mnie po 2 godzinach i umówiła mnie na niedziele między 15.00-16.00.
Oczywiście stawiłem się na miejscu w wyznaczonej godzinie ale musiałem troszke poczekać bo przede mna było 6 osób.
Myśle sobie,no cóż znów walka szczurów i trzeba się dobrze zaprezentować jak miski na wybiegu :lol:
Tylko że jak to zrobić nie mając doświadczenia na dużych autach ale myśle sobie trzeba zawalczyć.
Przede mną był chłopak w moim wieku i troszkę sobie z nim porozmawiałem za nim poszedł dowiedzieć się o szczegóły (warunki,płaca itp.).
Patrze wraca po 5 minutach krecąc głową,krzywiąc się i machając ręką .
Okazało się że kursy są tylko w nocy np.do Rzeszowa tam śpie,pakuje się tam wieczorem i wracam w nocy do Łodzi.
Znowu tu nocuje pakuje się i w nocy wyjeżdżam do Wawki.
Kasa to minimum + 0,20gr od kilometra i zarejestrowanie na najniższa krajową.
Dowiedziałem się że wybrali 10 osób z tych co dzwonili a ja zapuszczając żurawia w zeszyt który Pani trzymała w ręku zobaczyłem koło swojego nazwiska wyraz "miły".
Oczywiście pracy nie dostałem ale poczułem się dowartościowany że dostałem się chociaż do pierwszej 10 :lol:
Właściciele bardzo sympatyczni ale niestety nie dali mi szansy zostać ich pracownikiem (sumiennym pracownikem) :|

Post Wysłano: 11 sty 2009, 11:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

To ja podobnie zaczynałem prace w firmie kurierskiej, napierw jeżdziłem wv cady potem przesiadłem się renault master a po dwóch miesiącach jeżdziłem MANem solówką z windą.
Ale pracę na ciężarówkach zaczełem po odebraniu PJ na zestawach i pamiętam do dzisiaj moją pierwszą trasę z Gdyni do Słupska pełen obaw czy dam sobie radę. Dopiero potem przesiadłem się na solówkę

Filmy z tras

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]