Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 gru 2008, 2:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:
wielu ludzi spogląda na pracę z punktu widzenia pracownika, a ja chciałbym, aby spojrzeli z drugiej strony.

nie interesuje mnie jakie miał oceny, czy wogóle chodził do szkoły, ale jak zapytam gdzie jest Monachium nie chcę aby szukał w Holandii.
Z tego co zaobserwowałem to co raz mniej jest pracodawców, którzy myślą tak jak napisałeś, oczywiście rozumowanie jest jak najbardziej słuszne bo jeżeli ktoś się na tym zna, geografia i prowadzenie ciężarówki jest jego mocną stroną, przede wszystkim logiczne myślenie które tak bardzo się przydaje a ma on tylko zawodówkę skończoną to przyjęcie go na stanowisko kierowcy międzynarodowego jest dla mnie jak najbardziej słuszną decyzją bo pomimo że nie ma niewiadomo jakiego wykształcenia to doskonale sobie radzi z tym zawodem.
A teraz przeglądając ogłoszenia co raz częściej widnieje napis "minimalne wykształcenie średnie" i co niektórzy odchodzą rozczarowani. Nie wiem dlaczego tak jest no ale tak jest. Dlatego też taka sytuacja dała mi do myślenia i poszedłem do technikum (obecnie kończę), ale nie dlatego, że czuję się niewiadomo kim ale dlatego, żeby mieć papier...ciężkie czasy teraz i co raz trudniej ludziom z mniejszym wykształceniem. Nie pisze tego żeby w jakiś sposób urazić te osoby...mój ojciec jest po zawodówce i jest świetnym kierowcą, nie tylko on bo znam mase kierowców z takim wykształceniem a nawet i gorszym i są to naprawdę dobrzy kierowcy. Zawód kierowcy był a i nawet teraz jest takim zawodem do którego bardziej przydają się umiejętności nabyte jeżdząc niż siedząc w szkole ale...tak jak powiedział kolega jeżeli umiejętności nabyte w nauczaniu obowiązkowym opanuje się na 5 to dalsza edukacja nie jest potrzebna.
Nie każdy tak twierdzi i mamy to co mamy.

Post Wysłano: 29 gru 2008, 7:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tutaj przebija wiara w magię papieru.

niestety świadectwo nie będzie za Ciebie pracować. jeżeli idziesz do technikum, aby tylko przesiedzieć kilka lat, uzyskać świadectwo i nic nie zyskać na wiedzy, to jest bezcelowe.

możesz jako były piłkarz Realu Madryt uzyskać lepszy kontrakt w polskiej lidze, ale po pierwszych treningach (pierwszym meczu) wyjdzie co potrafisz i to że byłeś w Realu nie uchroni Cię od szybkiego rozwiązania umowy.

papier może pomaga w uzyskaniu pracy, ale później to trzeba zweryfikować umiejętnościami - wiedzą. jeżeli to nie wyjdzie, stracisz wiarygodność.

Post Wysłano: 29 gru 2008, 9:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ??

Witam!
Mam 2 pytania odnośnie pracy kierowcy?
1. Czy po zdaniu prawo jazdy C i C+E można jeździć ciężarówką czy są jeszcze jakieś douczenia w firmie transportowej?
2.Czy żeby jeździć za granice kraju wymagana jest znajomość języków obcych?

Post Wysłano: 29 gru 2008, 10:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Przeczytaj temat od początku a znajdziesz na pewno :roll:

1. Trzeba miec ukończone 21 lat i zrobiony kurs na przewóz rzeczy.
2. Zależy od pracodawcy, ale przyznaj, że jak pojedziesz np. kraje skandynawskie to nie bedziesz mógł się dogadać po Polsku. Dlatego dobrze jest jeśli znasz ten angielski czy jakiś inny jęzky. Zawsze to łatwiej sie porozumieć.

Post Wysłano: 29 gru 2008, 11:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:
tutaj przebija wiara w magię papieru.

niestety świadectwo nie będzie za Ciebie pracować. jeżeli idziesz do technikum, aby tylko przesiedzieć kilka lat, uzyskać świadectwo i nic nie zyskać na wiedzy, to jest bezcelowe.

możesz jako były piłkarz Realu Madryt uzyskać lepszy kontrakt w polskiej lidze, ale po pierwszych treningach (pierwszym meczu) wyjdzie co potrafisz i to że byłeś w Realu nie uchroni Cię od szybkiego rozwiązania umowy.

papier może pomaga w uzyskaniu pracy, ale później to trzeba zweryfikować umiejętnościami - wiedzą. jeżeli to nie wyjdzie, stracisz wiarygodność.

Wiesz ja wybrałem technikum ze względu na papier ale...jest to technikum samochodowe, związane z motoryzacją która mnie interesuje od małego i w zawodowych przedmiotach idzie mi bardzo dobrze, reszta jest mniej ważna ale to nie znaczy że w ogóle nie potrafię innych przedmiotów. Gdyby tak nie kładziono nacisku na te wykształcenie to prawdopodobnie też skończyłbym w zawodówce. Ale teraz dochodzę do wniosku, że lepiej wiedzieć więcej na dany temat niż mniej a skoro się już znalazłem w takiej a nie innej szkole to trzeba to dobrze wykorzystać by radzić sobie dalej.

Post Wysłano: 29 gru 2008, 15:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...2.Czy żeby jeździć za granice kraju wymagana jest znajomość języków obcych?
aby jeździć za granicę nie trzeba mieć żadnych kursów, ani znać języków.

na terenie innych państw obowiązują pewne prawa, czasami są one analogiczne do polskich praw, a czasem są inne. często znaki drogowe są wyposażone w tabliczki w języku oczywiście obowiązującym na terenie tego kraju.

jeżeli jednak złamiesz prawo to nikt nie będzie brał pod uwagę, czy znasz prawo, czy nie i czy znasz język.