Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 gru 2008, 18:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Witam

Dzisiaj jadąc sobie autem nagle usłyszałem w radiu o akcji, która odbyła się bodaj w Kielcach (ale nie chcę skłamać).
Akcja ta była wymierzona w sprawdzanie ustawienia świateł.

Musze przyznac ze bardzo mnie ta wiadomośc zszokowała i ucieszyła, bo nie dalej jak tydzien-dwa temu w jednym z tematów na forum, chyba o jeździe w trudnym warunkach przyznałem wraz z innym użytkownikiem, że policja powinna się właśnie zając światłami, wreszcie czymś konkretnym i potrzebnym.

No i prosze ;-)
Jak na życzenie ;-)

Jeśli ktoś z Was widział jakieś artykuły na ten temat, prosze tutaj wklejać ;-)

Pisze ten post głownie po to zeby wyrazić aprobatę, wierząc że pomoże to w powielaniu takich akcji :lol:

W radiu mówili, że właściwie wszystkie pojazdy miały źle ustawione światła, a niektóre miały bardzo poważne odchylenia od normy. Ponadto zatrzymano chyba 40 dowodów rejestracyjnych między innymi za światła bez homologacji i różne dziwadztwa....

Wreszcie!
Teraz tylko pytanie czy inne komendy pójdą śladem tamtej jednej?
Może trzeba wystosowac jakiś list? ;-)

Myślę, że kontrole w połączeniu z jakąs akcją medialną w stylu "jesteś oślepiany? Sprawdź czy sam nie oślepiasz!" mogłyby przynieśc efekt ;-)

żeby nie być gołosłownym lada dzien wybiore sie do jakiejs stacji kontroli pojazdów zapytac ile taka usługa i pewnie ustawie sobie rowniez ;-)

No bo ustawianie to chyba tylko w stacji kontroli pojazdów?

Post Wysłano: 13 gru 2008, 18:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Samo ustawienie świateł to parę groszy, ale tak naprawdę takie rzeczy powinny być sprawdzane i ewentualnie korygowane na corocznym badaniu technicznym. Skąd więc wszyscy mają złe ustawienia? Można się tylko domyślać :]

ps. apropos - w nowej kii mam tylko 2-stopniową regulację wysokości oświetlenia. Jak się okazuje, jest to niemały problem, bo kiedy jadę załadowany to mimo ustawienia na niższe położenie, światła ciągle świecą za wysoko. W miarę możliwości staram się to korygować rozmieszczeniem palet (najcięższa z przodu) i wtedy jest ok. Tylko nie zawsze taka możliwość się pojawia, więc od czasu do czasu muszę parę osób podrażnić (a kursy zawsze mam o 3 rano więc o tej porze roku jazda głównie nocą)

Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 18:25 przez Harry_man, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 13 gru 2008, 18:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Oczywiście, że tak, u mnie nikt nie sprawdzał na przeglądzie.

Post Wysłano: 13 gru 2008, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Każda stacja kontroli, na której zdarzyło mi się być sprawdzała i ewentualnie korygowała ustawienie przednich świateł podczas badania. Jeżeli trzeba było nieznacznie skorygować ustawienia - robili to w ramach przeglądu, w odwrotnej sytuacji - doliczali 15 zł. Pewnie tyle kosztuje sama regulacja.

Post Wysłano: 13 gru 2008, 22:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9740107
Samochód: Volvo V40

U nas na każdym przeglądzie to robią, ale są osoby, którym mało jest światła na drodze i same sobie podnoszą...

Post Wysłano: 14 gru 2008, 11:37

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
...doliczali 15 zł. Pewnie tyle kosztuje sama regulacja.
W stargardzie 14zł :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]