Cytuj:
a jak wyglada zastosowanie onspotow w europie zachodniej????
maga zastepowac lancuchy czy sa tylko typem gadzetu dla kierowcy???
dziala w lzejszych warunkach???
Jak dotąd potrzeba ich użycia była dwukrotnie i dwukrotnie zawiodły. Poza tym prędkość maksymalna z jaką można się na nich poruszać to 30km/h więc są ogólnie środkiem doraźnym przy jakiś krótkich odcinkach natomiast nie nadają się zupełnie do jazdy normalnej czy np. po lodzie. Jeśli mówimy o sytuacji gdzie jedziesz drogą odśnieżoną a zjeżdżasz np. na rozładunek/załadunek na krótki odcinek który jest zaśnieżony to owszem mogą się przydać natomiast na norweskiej północy nie mają racji bytu bo po kilku dniach jazdy całe podwozie jest pokryte taką warstwą zmrożonego śniegu, że nie mają prawa się załączyć nie mówiąc o tym, że w jednym z ciągników działają tylko i wyłącznie jak temperatura jest na plusie. Łańcuchów na oponie nie zastąpi nic przy pewnych okolicznościach nie mówiąc o tym,] że łańcuch łańcuchowi nierówny.
Cytuj:
Ja sam nie mam takiej pewności

Ale argument przedstawiłem w poprzednim poście - oprócz wnętrza cały czas grzejesz silnik, czyli coś co jest poza kabiną. A co za tym idzie - ciepło wytworzone przez webasto w dużej mierze wydalane jest w atmosferę, zamiast do środka.
Zawsze kiedy mówimy o spalaniu ekonomiczne=ekologiczne i to wprost proporcjonalnie. Akurat ekolog ze mnie żaden, ale nie lubię marnotrawstwa. Mówiąc o wydajności miałem na myśli właśnie wydajność energetyczną - tj. ile spalonego paliwa zostanie efektywnie wykorzystane do ogrzania kabiny.
Tu bardziej chodziło o wydajność a jak powiedziałem wcześniej miała ona być lepsza od tej w webasto suchym, natomiast rachunek ekonomiczny czyli spalanie i jego koszta miały być wynagrodzone w postaci stawki za fracht - a nie są.
Cytuj:
Pierwsze: częsciowo prawda, ale nie cały silnik, co głównie jego gorę.Za to mamy nagrodę w postaci dużego prawopodobieństwa że nam zapali rano.
Kolejna rzecz to fakt iż potrzeba auto uruchomić tuż po przebudzeniu ze względu na to, że pompa cieczy zasilana jest elektrycznie dlatego przy zbyt długiej pracy webasta mokrego istnieje ryzyko rozładowania baterii i rano nie zapali.