Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 paź 2008, 21:51

Użytkownik

Użytkownik

Miejsca w które lepiej nie pchać się przysłowiowym "TIR-em" ze względu na podjazdy tzn. duże góry itp..
Chodzi mi tu oczywiście o miejsca nie objęte zakazem w całej Europie.

Ja osobiście nie radzę skrecać za Chyżnem po stronie Słowackiej w miejscowości Dolny Kubin skracając drogę do autostrady. Duże górki, Scania R 420 z ładunkiem 25 t. miała bardzo cieżko i pare razy stawała pod górę, ogólnie wąsko i nieciekawie

Post Wysłano: 28 paź 2008, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

Górkę się jakoś pokona :) Najgorsze są niskie wiadukty kolejowe :(

Post Wysłano: 28 paź 2008, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Insbruck-Memmingen chodzi mi oczywiście o część po stronie austrii, niemcy dawno przygotowali tunel i chcą się połączyć ale austrjacy pozostawili ten szlak jako turystyczny, do pewnego momentu jechały tam ciężarówki a później gdy zaczeła się wspinaczka nie widziałem żadnej 2658 pusty był zasapany podjazdem na wzniesienie 1400m n.p.m. Bardzo ostre zakręty, droga wąska nie zabezpieczona barierkami a po prawej stronie w wielu miejscach skarpa która miała z dobre 300m jak nie lepiej.
Do tej pory nie wiem czy był tam zakaz aczkolwiek nie polecam tej drogi.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 28 paź 2008, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Droga nr.781 Żywiec-Andrychów (Nawigacja pokazuję tą drogę jako najszybszą). Po ujechaniu paru km od Żywca najpierw ukazuję się nam dość małe ograniczenie tonażowe (chyba 4t), a przed samymi górkami: "Zakaz wjazdu pojazdom dłuższym niż 7m" gdzie niestety nie ma już odwrotu.
Nawigacja wpakowała nas tam zestawem (ciągnik+naczepa, pusto), lecz odwrotu już nie było i musieliśmy jechać. Droga szeroka na ok. 3,5m, mnóstwo zakrętów (na niektórych można było przeczytać nr. rejestracyjny naczepy :P), z boku drogi cały czas widoczna przepaść, trzeba uważać na wystające gałęzie. Jedyny "+" to przepiękne widoki gdy wjedziemy już na sam szczyt góry. :D

Post Wysłano: 28 paź 2008, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja osobiście nie radzę skrecać za Chyżnem po stronie Słowackiej w miejscowości Dolny Kubin skracając drogę do autostrady. Duże górki, Scania R 420 z ładunkiem 25 t. miała bardzo cieżko i pare razy stawała pod górę, ogólnie wąsko i nieciekawie
Nie jest tam fajnie ale bez przesady, że samochód staje. Rejon dobrze znany, zapuszczaliśmy się tam starszymi i słabszymi jednostkami...

Post Wysłano: 28 paź 2008, 23:03

Użytkownik

Użytkownik

Quba no może troszke przesadziłem ale przyznaj że dobrze nie jest

Post Wysłano: 28 paź 2008, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A pewnie, że przyznam, pewnie.. :D Ale wszyscy Ci, którzy Słowację znają bardziej niż fragment "jedynki" czy "dwójki" od Brna do Bratysławy wiedzą doskonale, że to nie jest kraj na skracanie sobie dróg. Pozornie kuszący skrót, nie ograniczający nas żadnym zakazem tonażowym może sprawić niespodziankę.. Wielu się o tym przekonało. :)

Post Wysłano: 29 paź 2008, 1:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

A propo Słowacji droga numer 577 przechodzaca pozniej w 14

Świetny skrót miedzy Bańska a Martinem

Zaczyna się na 59 zaraz za Bańska i kończy na 65 kolo Turcianskie Teplice

Na wielu mapach oznaczona dość prosta kreska ale w rzeczywistości kreta jak chole**

Kiedyś wpakowaliśmy się tam i było ciężko hamulce sie prawie popaliły

Podobno ma być zamknięta dla ciężarówek ale jak jest to nie wiem

Post Wysłano: 29 paź 2008, 18:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Droga nr.781 Żywiec-Andrychów (Nawigacja pokazuję tą drogę jako najszybszą). Po ujechaniu paru km od Żywca najpierw ukazuję się nam dość małe ograniczenie tonażowe (chyba 4t), a przed samymi górkami: "Zakaz wjazdu pojazdom dłuższym niż 7m" gdzie niestety nie ma już odwrotu.
Nawigacja wpakowała nas tam zestawem (ciągnik+naczepa, pusto), lecz odwrotu już nie było i musieliśmy jechać. Droga szeroka na ok. 3,5m, mnóstwo zakrętów (na niektórych można było przeczytać nr. rejestracyjny naczepy :P), z boku drogi cały czas widoczna przepaść, trzeba uważać na wystające gałęzie. Jedyny "+" to przepiękne widoki gdy wjedziemy już na sam szczyt góry. :D
Zapewne chodzi Ci o przełęcz targanicka, ściślej o drogę z oczkowa do andrychowa.

Nie dziwie sie, ze miales tam problemy, to co napisaleś to prawda. To jeden z najsolidniejszych podjazdow w promieniu 50 kilometrów i nie przyszłoby mi do głowy tam sie pchać ciężarówką ;-)

Osobówką sie wali głownie na dwójce, jak sie uda rozpędzić to na trójce, ale droga kręta jak cholera, jedyny plus to to, że asfalt jest w idealnym stanie.

Mimo to, w deszczu nawet na dwójce można wjeżdżać na poślizgu przy przyspieszaniu osobówką. To obrazuje jaki tam jest podjazd.

Jednak takich dróg w Beskidach jest więcej.
Wracając do omawianej przez Ciebie drogi generalnie trudno o krotszą alternatywe, bo to rzeczywiście jest dobry skrót, no ale niestety nie dla cieżarówek ;-)

Post Wysłano: 20 gru 2008, 21:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: IVECO

Rumunia jest naszpikowana takimi ścieżkami, np jadąc od Brasov do Ploiesti trzeba za wszelką cenę trzymać się trasy E60 bo jest jeszcze droga przez góry, na mapie wygląda na krótszą, ale nie polecam nikomu (choć policja kieruje tam ciężarówki). Same ostre zakręty, bardzo dużo stromych podjazdów i zjazdów. Nachylenia 12% to normalka, ale są i większe.

Post Wysłano: 29 gru 2008, 22:09

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:
Nie ma to jak dobry atlas z wiaduktami, zjazdami, ograniczeniami i innymi "pierdółkami" , które nie raz uratują nam tyłek :D

Post Wysłano: 02 sty 2009, 17:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:

Nie ma to jak dobry atlas z wiaduktami, zjazdami, ograniczeniami i innymi "pierdółkami" , które nie raz uratują nam tyłek :D
znasz taki atlas? :/

Post Wysłano: 02 sty 2009, 17:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Rumunia jest naszpikowana takimi ścieżkami, np jadąc od Brasov do Ploiesti trzeba za wszelką cenę trzymać się trasy E60 bo jest jeszcze droga przez góry, na mapie wygląda na krótszą, ale nie polecam nikomu (choć policja kieruje tam ciężarówki). Same ostre zakręty, bardzo dużo stromych podjazdów i zjazdów. Nachylenia 12% to normalka, ale są i większe.
I tu sie zgodze... moj kuzyn jechal DAF - em 480 i tam zginal :( bo wpadl w przepasc :(

Post Wysłano: 02 sty 2009, 20:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1125142
Samochód: klekot

Cytuj:
Cytuj:

Ja do swojej navigacji dorzucilem uksztaltowanie terenu, wiaduktu i zakazy.. narazie sprawdza sie to znakomicie.

Post Wysłano: 06 sty 2009, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:
Cytuj:

Pewnie, nawet taki mam, pożyczony wujasowi bo on częściej jeździ po Polsce, ojciec dawno kupił go gdzieś na dobrym CPN'ie, teraz mu nie potrzebny bo Polska sporadycznie się w zleceniu pojawia.

Post Wysłano: 08 sty 2009, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

nie miałem na mysli polski..to oczywiste...ja mam w domu 7 atlasów polski i w każdym mam wiadukty...w głowie objazdy... :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]