Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 paź 2008, 15:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Mam takie pytanie

Przed 09 2009 robie C i kurs na przewoz rzeczy ale jako kierowca zatrudniam sie dopiero w 2011 roku wiec kwalifikacje wstepna musze zrobic

Dobrze rozumiem

Post Wysłano: 03 paź 2008, 16:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

źle.
Przeczytaj dokładnie to co pisał Cyryl

Post Wysłano: 03 paź 2008, 16:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

On pisal ze bedzie ci wystawial zaswiadczenie ze zaczales pracowac jako kierowca przed wejsciem przepisu dlatego nie bedziesz musial odbywac kwalifikacji ale mi nikt takieo zaswiadczenia nie wystawi

Post Wysłano: 03 paź 2008, 19:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym:
Art.4
1. Osoby o których mowa w Art. 3 ust.1 (Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.
) zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010r obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób z wyłączeniem taksówek.
trzeba tą ustawę przeczytać w całości: http://www.badaniekierowcow.pl/pliki/sm ... ustawy.pdf

Post Wysłano: 04 paź 2008, 0:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Mam takie pytanie

Przed 09 2009 robie C i kurs na przewoz rzeczy ale jako kierowca zatrudniam sie dopiero w 2011 roku wiec kwalifikacje wstepna musze zrobic

Dobrze rozumiem
Stwierdziłes - masz.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 04 paź 2008, 0:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Tak ale nie musisz przechodzić całej kwalifikacji wstępnej a jedynie uzupełniającą....

Post Wysłano: 04 paź 2008, 8:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dajcie jeszcze koledze Marixowi 2-3 dni, przeczyta te ustawy, przemyśli, w razie czego skonsultuje się i będzie w tym temacie ekspertem.

wszelkie pytania związane ze szkoleniem wstępnym typu podlega / nie podlega kierować do niego.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 12:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cholera ogłupiacie mnie :twisted:
Teraz to już nie wiem Cyryl czy se ze mnie robisz jaja czy mówisz serio :twisted:

Wedlug mnie kolega ciucma nie ma racji, bo z wielkim trudem doszliśmy do wniosku, że zrobienie C1 lub C wraz z kursem na przewóz rzeczy przed 09 2009 NAWET jeśli nie podejmiemy pracy w ciągu najbliższych lat to jesli zdecydujemy się ją podjąc na przyład w 2012 to prosze bardzo... bo jesteśmy wyjątkiem/odstępstwem od tej ustawy i jedyny termin jaki nas trzyma to rok 2014 zapisany w ustawie.

Cyryl zas pisał o tym, że jeśli mamy C/C1 ZDOBYTE przed rokiem 09.2009 i PRACUJEMY jako kierowca na samochodzie do 7,5 tony, na który nie potrzebujemy kursu na przewoz rzeczy to RÓWNIEŻ nas ustawa nie obejmuje, a obejmuje nas jedynie termin 2014 zapisany w ustawie.

Cyryl teraz tak na serio, mam racje?

Post Wysłano: 04 paź 2008, 15:04

Użytkownik

Użytkownik

Przecież to proste jest. Mna poprzedniej stronie Marix zacytował wyciag z ustawy. Wynika z niego jasno, ze kwalifikacje wstępna przejdzie KAZDY. Różnica polega tylko na tym, ze ci co zdobyli uprawnienia przed datą wrzesinia 2009 maja na to 5 lat od momentu uzyskania prawa jazdy. Bedze to tzw. kwalifikacja uzupełniajaca trzeba będzie ja powtarzac co 5 lat. Natomiast ci co uzyskaja prawo jazdy po 10 wrzesnia 2009 przejdą kwalifikacje wstępna w pełnym wymiarze godzin za pełną stawkę :twisted: . Oczywiscie co napisałem wszystko odnosi sie kategorii C prawa jazdy.
Takze wszyscy przez to przejdą, i każdy bedzie musaił zapłacic.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 15:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
óżnica polega tylko na tym, ze ci co zdobyli uprawnienia przed datą wrzesinia 2009 maja na to 5 lat od momentu uzyskania prawa jazdy.
No i znowu... 5 lat?

Nie do końca

Ci którzy zdobędą prawko pomiedzy 2006 a 2009 (pomijam szczegółowe daty) mają czas do 2014 a więc troche wiecej niż 5 lat

Post Wysłano: 04 paź 2008, 15:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie robię sobie jaj.

według mnie lepiej aby każdy nauczył sie jakiegoś urywku przepisów, ale dobrze, może nawet bardzo dobrze i pozostali mogliby zwracać się do niego z pytaniam.

ponieważ zacząłeś drążyć ten temat, co więcej skusiłeś się na wyciągnięcie tekstu ustawy, przeczytania go i nawet próby zrozumienia uważam, że powinieneś zrobić krok dalej i uważnie przestudiować ustawy pod tylko jednym kątem, uporządkować wiadomości i dowiedzieć się jak to jest.

jak to jest w świetle przepisów:
1. robisz prawo jazdy dzisiaj i kurs na przewóz rzeczy, pracujesz jako kierowca - sprawa jasna.
2. robisz prawo jazdy dzisiaj, kursu na przewóz rzeczy nie, ale pracujesz jako kierowca - sprawa jasna.
3. robisz prawo jazdy dzisiaj i kurs na przewóz rzeczy, nie pracujesz jako kierowca, zatrudniasz się przed 10.09.2010 - sprawa jasna.
4. robisz prawo jazdy dzisiaj, kursu na przewóz rzeczy nie, zatrudniasz się przed 10.09.2008 - sprawa też jasna (w ustawie pisze: osoby posiadające prawo jazdy wydane do dnia..., nic nie ma o kursie na przewóz rzeczy).
5. robisz prawo jazdy dzisiaj i kurs na przewóz rzeczy, nie pracujesz jako kierowca, zatrudniasz się po 10.09.2010 - kicha.
6. robisz prawo jazdy dzisiaj i nie robisz kursu na przewóz rzeczy, nie pracujesz jako kierowca, zatrudniasz się po 10.09.2010 - kicha.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 16:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Widzisz chwalisz chwalisz, a wcale do końca jeszcze tego nie opanowałem :twisted:

Umknęła mi ta kwestia roku 2010.
Mam przed sobą ten fragment ustawy i faktycznie kicha.

W moim konkretnym przypadku:
Kończe szkołe w maju 2010, jeśli zapisze sie na studia zaoczne i zaczne prace na stanowisku kierowcy w tygodniu to okey i jeśli bede miał umowe nieprzerwanie do 2014 to dopiero w 2014 robie kwalifikacje... yy uzupełniającą?

Jeśli zas po wrześniu 2010 z jakichś powodów zerwe umowe, zrobie sobie jakąs przerwe, bądź zmienie pracodawce i jakiś czas bede bez umowy to kicha? Bede musiał zrobić kwalifikacje uzupełniającą?

Jeśli zas zatrudnie sie po 10 września 2010 to bede musiał odbyć kwalifikacje wstępną dlatego ze nie zdązyłem sie zatrudnić po raz pierwszy na stanowisku kierowca przed 10 wrzesnia 2010?

Wytłumacz mi tylko jedno, wystarczy na przykład że bede pracował przez 3 miesiace w okresie wakacji roku 2010 i przerwe prace na jakis czas, żeby można było powiedziec ze byłem już zatrudniony na stanowisku kierowca?

Wytłumacz mi tylko tą kwestie, bo nie czaje tego... W sumie jak bede pracowac tylko miesiac na okresie próbnym to też mnie ominie kwalifikacja wstępna, jednak po 10 wrzesnia bede musial przejsc uzupełniająca?

W sumie mam troche szczęścia że tak sie to ułożyło ze akurat koncze szkole w 2010.

Z drugiej strony mam pecha, że 21 lat skończe w roku 2011.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 19:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym:
Art.4
1. Osoby o których mowa w Art. 3 ust.1 (Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.) zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010r obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób z wyłączeniem taksówek.

tak mówi ustawa.

jeszcze raz, trzeba zauważyć tutaj dwa określenia:
"osoby zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem...", czyli jeżeli w swoim życiu byłeś zatrudniony jako kierowca już ten przepis Cię nie dotyczy, ale "dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy..." czyli pojazd na którym pracowałeś musi mieć w dowodzie w rubryce przeznaczenie "ciężarowy" bez określonego DMC.

więc robisz C1 lub C, zatrudniasz się w firmie na "chwilę" (ustawa nie określa, czy wcześniej miałeś pracować miesiąc czy 10 lat, oraz czy byłeś na okresie próbnym, czy nie) może nawet na dostawczym, byle miał przeznaczenie "ciężarowy", a po 10.09.2010 zatrudniając się powiedzmy w firmie z transportem międzynarodowym jako kierowca pojazdu typu TIR nie będzie to Twoja pierwsza praca jako kierowca pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu towarów.
tylko uwaga: w świadectwie pracy musisz mieć wpisane "kierowca", a nie inaczej.

Ostatnio zmieniony 04 paź 2008, 19:39 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 19:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

okey alles klar

Tak mi sie przynajmniej wydaje ;-)
Dobra póki co serdeczne dzięki.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 19:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czyli z tego wynika ze kicha w moim wypadku
Cytuj:
robisz prawo jazdy dzisiaj i kurs na przewóz rzeczy, nie pracujesz jako kierowca, zatrudniasz się po 10.09.2010 - kicha.

Post Wysłano: 04 paź 2008, 19:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czasem nie wyrzucaj tych ustaw do kosza.
teraz jak ktoś Cię będzie pytał nie bazuj na swojej pamięci tylko za każdym razem sprawdzaj przez pierwsze 10 razy dotyczące tej samej sprawy. potem będziesz miał już to w głowie.