Cytuj:
Jasna sprawa - w razie zatrzymania na drodze proponuje pokazac francuskim Policjantom link i powołać się na kolegę , na pewno to coś da

, jako Polak musiałem zapłacić na miejscu 70euro bez dyskusji, a jak nie mam kasy ? auto odholujemy... odpowiedział ....c'est la vie
Francuski policjant zna ten przepis i nie trzeba mu go pokazywać. Trick polega na tym, że stosuje się go do osób posiadających francuskie prawko (domniema się, że mieszkają we Francji). Jak kolego pisałeś, że jeździsz na francuskich blachach i dawałeś do zrozumienia, że jeździsz zestawem to założyłem, że masz francuskie prawo jazdy. Jak widać założenie było błędne.
Cytuj:
Wjeżdżając A1 do Paryża, przed Paryżem na wysokosci Senlisu są duże bramki i płaci się z nawiązką za Paryż, trochę dalej wyjeżdżając powiedzmy z Parku Asterix także płacimy (2-3 euro osobówką), więc trudno to nazwać bezpłatną obowdnicą.
I słusznie że płacimy bo płatna autostrada A1 kończy się na wysokości zjazdu nr 6 - czyli tak, jak pasy startowe na "degolu"

. Pierwsza obwodnica (A104) zaczyna się 6 kilometrów za tunelem pod pasami. W kierunku Paryża rzecz jasna. Żadna, absolutnie żadna, z 3 (słownie: trzech)
obwodnic Paryża nie jest płatna (dla naprawdę bardzo dociekliwych - A14 nie jest obwodnicą). Nie chce mi się zamieszczać stosownej mapki - każdy może ją sobie 'wyguglać'. A jak nikt nie wygugla to niech napisze - wkleję tę mapkę nawet z miejscami gdzie są bramki.
No offense ADAMO ale z tym Senlis'em walnąłeś jak nie przymierzając łysy grzywką o parapet. Równie dobrze można by było napisać, że obwodnica Lille jest płatna bo na bramkach przed Lens trzeba zapłacić (nie chcę mieszać i trzymam się już tej jednej biednej autostrady A1).
Pozdro,
Wyjątek