pozwoliłem sobie trochę pofantazjować jak wiekszość z zabierających głos.
mimo mojego apelu o poszukanie stanu faktycznego w ustawach większość kolegów pisze o rzeczach zasłyszanych lub wyczytanych z wypowiedzi innych.
już miałem napisać, że szkolenie wstępne obowiązywać będzie wszystkich poniżej 25 roku życia, zamieszałych w miejscowościach poniżej 10 000 mieszkańców lub podobne bzdury, aby zdopingować do sprawdzenia.
jak dotąd tylko jeden z użytkowników powołał się na przepis prawny w innym temacie kolega Kastyk - ht[url]tp://
www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=45&t ... 53#p230653[/url].
drugi kolega Misztal niewątplwie czytał ustawę, ale podając stan podajemy umocowanie prawne, więc numer Dziennika Ustaw.
proszę pamiętać, że ktoś może się zastosować do naszej rady i trzeba mieć odpowiedzialność za swoje wypowiedzi.
więc dotarcie do aktów prawnych nie jest niewykonalne i przy odrobinie dobrej woli można to zrobić.
zawsze kierowcom tłumaczę, że przekaz słowny jest najwłaściwszy do przekazywania podań, legend i baśni, stan prawny sprawdzamy u źródła w tekscie ustawy.
może rozwinę to co napisał wcześniej kolega Misztal:
1. szkolenie w ramch kwalifikacji wstępnej obejmuje 280h zajęć z czego
- 195h w cześci podstawowej zajęć teoretycznych,
- w części specjalistycznej:
a) 65h zajęć teoretycznych,
b) 16h zajęć praktycznych w ruchu drogowym,
c) 4h zajęć praktycznych z jazdy w warunkach specjalnych (na torze - płyty poślizgowe).
2. szkolenie w ramach kwalifikacji wstępnej - uzupełniającej obejmuje 70h:
tylko część specjalistyczna:
a) 65h zajęć teoretycznych,
b) 5h zajęć praktycznych w ruchu drogowym.
3. Szkolenie okresowe 35h określone w załączniku nr 2.
to wszystko jest określone w Dzienniku Ustaw nr 124 Poz. 805.
w załącznikach tego Dz. U. są nawet tematy bloków programowych tych szkoleń.
natomiast jacy kierowcy będą podlegali jakim szkoleniom określa Dziennik Ustaw Nr 125 Poz. 875 - w paragrafie 39a.
to wszystko jest wiadome, obowiązujące i dostępne w necie od lipca tego roku.
od ponad 30 postów snujemy domysły, domniemania (według mnie - bijemy pianę, dwie wypowiedzi sensowne) zamiast siąść do kompa, poszukać, przeczytać, wyjaśnić na forum i podać umocowanie prawne.
ale komu by się chciało?