Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 wrz 2008, 21:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

No wygląda na to, że jest tak jak mówisz.
Z tym D faktycznie jest gorzej.

Ja nie wykluczam zrobienia tej kategorii, choć nie jestem tak chorobliwie uparty jak Ty ;-)

Nie wiem co chce robić i powoli już wyrastam z zarzekania sie, że bede jeździć... To póki co mój jedyny pomysł a kompletować prawa jazdy nie zaszkodzi. Można inwestować w kursy językowe, karate a ja sobie inwestuje w prawa jazdy... co kto lubi ;-)

Poza tym mnie trzyma wiek (21 l) do D więc nie ma tematu ;-)
Czas pokaże co kiedy i jak.... Broń Boże nie oczekuje na 14 marca 2011 kiedy to skoncze 21 lat żeby dzien pozniej ruszac w trase zestawem...
Choć niewykluczone, że tak sie stanie, ale raczej nie będzie to tak że nie bede niczym mniejszym wczesniej jeździc:)

Jednak w takiej sytuacji jak teraz jak jest szansa sie wybronic przed paskuudnymi przepisami i kosztami to zamierzam to zrohrobic... a czy sie przyda i kiedy to sie okaze

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 21:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

A co jeśli będę miał kat C przed 09.2009 kurs na przewoź rzeczy tez przed ta data a C+E będę robił po tej dacie co wtedy bo jedni mowia ze kurs bedzie obowiazywal drudzy ze trzeba robic nowy

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
A co jeśli będę miał kat C przed 09.2009 kurs na przewoź rzeczy tez przed ta data a C+E będę robił po tej dacie co wtedy bo jedni mowia ze kurs bedzie obowiazywal drudzy ze trzeba robic nowy
Twoje C będzie na starych zasadach i będzie na nie obowiązywać kurs na przewóz rzeczy wszystko na starych zasadach lecz jeśli zrobisz E po 10.09.2009 będzie to traktowane jako zupełnie nowa kategoria i będziesz musiał przejść na nią kwalifikację wstępną. Inaczej nie będziesz mógł prowadzić zestawu.
Też myślałem że jak zrobię C i kurs na przewóz rzeczy to jestem spokojny i uratowany dopiszą mi E do papierka lecz tak nie jest...

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 21:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ciucma jakbys nie zauważył od początku tego tematu odpowiadamy na "Twoje" pytanie

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Właśnie przeczytałem swoją broszurkę na temat nowych zasad szkolenia i wiecie co wam powiem kto zda C,C+E do 10.09.2009r. nie musi się obawiać żadnych nowych przepisów. Nowe zasady szkolenia odnoszą się do osób tylko i wyłącznie które uprawnienia do kierowania solówkami bądź zestawami otrzyma po 10.09.2009r.

Przykładowo mamy takiego Jana Kowalskiego który zdał teraz kat.C i C+E zrobił kurs na przewóz rzeczy jeździ sobie w firmie X i jego nikt nie rusza nie dotyczą go nowe zasady szkolenia nic go nie obchodzi nie musi się o nic martwić że musi przejść za parę lat coś. Nowe zasady jednak tego nie przewidują składają się z 3 punktów jakie teraz wymienię:

NOWE ZASADY SZKOLENIA KIEROWCÓW PRZEWIDUJĄ 3 rodzaje szkoleń:

1) Szkolenia w ramach kwalifikacji uzupełniającej obejmuje łącznie 280h (dla osób które 1 raz robią kurs)

2) Szkolenie w ramach kwalifikacji uzupełniającej przewidziane dla kierowców którzy wcześniej zaliczyli szkolenie w ramach kwalifikacji wstępnej łącznie 70h (dla tych co ponawiają kurs)

3) Szkolenie okresowe 35h zajęć teoretycznych realizowanych odpowiednio dla kierowców realizujących przewozy rzeczy lub osób. (dla tych co mają już zaliczony 1 i 2 punkt przechodzą to co 5 lat i dostają kwit że byli na kursie)

Czyli krótko mówiąc jak zdam C muszę zrobić E po nowym roku i zrobić kurs na przewóz rzeczy. Prawka na ciężarówki będę miał na starych zasadach i mnie nowe przepisy nie dotyczą. Także do autora wątku rada rób tak jak ja jeśli nie chcesz mieć dużych kosztów i stresów.

A jak już będę chciał robić swoje wymarzone D niestety po zdaniu prawka będę musiał przejść kwalifikację wstępną a następnie co 5 lat kwalifikację okresową. Ale o to będę się martwił potem...
Na razie mocno się muszę zmobilizować i zrobić C do zbierać kasy
i zdać E zrobić kurs na przewóz rzeczy choć jedno z bańki będzie. A o autobusy będę się martwił po skończeniu studiów turystycznych będę szukał firmy i czy coś. Jedno jest pewne obecnej kat. B , C , C+E jak zdam nikt mi nie odbierze no chyba że sam na to zapracuje...

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 22:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Mozę i kolego Marix zauważyłem ale non stop ktoś mówi coś innego i się pogubiłem

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

z moich informacji z osrodka szkolenia wynika tak ze Ci ktorzy maja szkolenie robione na starych zasadach , beda musieli po wejsciu w zycie nowych przepisow zrobic szkolenie uzupelniajace. natomoast kazde rozszerzenie czy kategorii czy dodatkowego kursu bedzie juz skutkowalo tylko szkoleniem uzupelniajacym i jednoznacznie dostalem do zrozumienia ze wystarczy teraz zrobic jakikolwiek kurs czy na rzeczy czy do 10.09 na osoby po starej cenie i pozostale kursy po nowemu beda juz tylko uzupelniajace

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja mam dwie kartki A4 na temat nowych szkoleń i one nie zawierają informacji na temat szkoleń dla osób które już jeżdżą/mają uprawnienia.

Post Wysłano: 01 paź 2008, 22:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no na pewno nie Ty, bo w ogóle sie na ten temat nie wypowiedziałeś, a dlaczego?

Post Wysłano: 01 paź 2008, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
no na pewno nie Ty, bo w ogóle sie na ten temat nie wypowiedziałeś, a dlaczego?
To do mnie? o Co Ci chodzi :?:

Post Wysłano: 02 paź 2008, 10:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pozwoliłem sobie trochę pofantazjować jak wiekszość z zabierających głos.
mimo mojego apelu o poszukanie stanu faktycznego w ustawach większość kolegów pisze o rzeczach zasłyszanych lub wyczytanych z wypowiedzi innych.

już miałem napisać, że szkolenie wstępne obowiązywać będzie wszystkich poniżej 25 roku życia, zamieszałych w miejscowościach poniżej 10 000 mieszkańców lub podobne bzdury, aby zdopingować do sprawdzenia.

jak dotąd tylko jeden z użytkowników powołał się na przepis prawny w innym temacie kolega Kastyk - ht[url]tp://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=45&t ... 53#p230653[/url].
drugi kolega Misztal niewątplwie czytał ustawę, ale podając stan podajemy umocowanie prawne, więc numer Dziennika Ustaw.
proszę pamiętać, że ktoś może się zastosować do naszej rady i trzeba mieć odpowiedzialność za swoje wypowiedzi.

więc dotarcie do aktów prawnych nie jest niewykonalne i przy odrobinie dobrej woli można to zrobić.

zawsze kierowcom tłumaczę, że przekaz słowny jest najwłaściwszy do przekazywania podań, legend i baśni, stan prawny sprawdzamy u źródła w tekscie ustawy.

może rozwinę to co napisał wcześniej kolega Misztal:
1. szkolenie w ramch kwalifikacji wstępnej obejmuje 280h zajęć z czego
- 195h w cześci podstawowej zajęć teoretycznych,
- w części specjalistycznej:
a) 65h zajęć teoretycznych,
b) 16h zajęć praktycznych w ruchu drogowym,
c) 4h zajęć praktycznych z jazdy w warunkach specjalnych (na torze - płyty poślizgowe).
2. szkolenie w ramach kwalifikacji wstępnej - uzupełniającej obejmuje 70h:
tylko część specjalistyczna:
a) 65h zajęć teoretycznych,
b) 5h zajęć praktycznych w ruchu drogowym.
3. Szkolenie okresowe 35h określone w załączniku nr 2.

to wszystko jest określone w Dzienniku Ustaw nr 124 Poz. 805.
w załącznikach tego Dz. U. są nawet tematy bloków programowych tych szkoleń.
natomiast jacy kierowcy będą podlegali jakim szkoleniom określa Dziennik Ustaw Nr 125 Poz. 875 - w paragrafie 39a.

to wszystko jest wiadome, obowiązujące i dostępne w necie od lipca tego roku.
od ponad 30 postów snujemy domysły, domniemania (według mnie - bijemy pianę, dwie wypowiedzi sensowne) zamiast siąść do kompa, poszukać, przeczytać, wyjaśnić na forum i podać umocowanie prawne.

ale komu by się chciało?

Ostatnio zmieniony 02 paź 2008, 14:22 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 02 paź 2008, 14:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl a nie uważasz, że zamiast tracić czas na prowokowanie nas, mógłbyś go poswiecić na napisanie krótkiego opracowania ustawy? Zostało by to podwieszone i może skonczylo by sie wypytywanie milio razy o to..

ja po wypowiedzi kolegi kastyk do której sie odwołujesz a dalej nic nie rozumiem, a w tej ustawie jest bełkot.

Weź pod uwage że dla Ciebie jako osoby od wielu lat zwiazanej z transportem taki przekaz jest znacznie bardziej zrozumiały i czytelny.

Ja jestem tylko młodym kursantem który sobie robi uprawnienia i chciałbym tylko wiedzieć na czym ma polegać ta zmiana....

Post Wysłano: 02 paź 2008, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kolego Marix, ja mogę za Ciebie poszukać, przecztać, zrozumieć, a nawet nauczyć się.
co więcej już to zrobiłem, tylko jedno pytanie: co z tego Ty masz?

czy celem tego forum jest wykształcenie grona osób niezdolnych do samodzielnego działania, wymagających ciągłej opieki i prowadzenia za rękę?

na treningach siatkówki jakie prowdzę mogę grać za zawodników, którzy będą siedzieli na ławce, ale czego oni się nauczą?

praca kierowcy to nie tylko jeżdżenie, ale również samodzielne działanie w różnych tego aspektach, a tego też trzeba się gdzieś nauczyć.

młody kursant?
z podpisu widzę: "B-jest, C-jest", czyli pełnoletni.
kolegę Marixa obowiązuje prawo, jeżeli nie może zrozumieć (bełkot), to ma dwa wyjścia:
1. nie musi wykonywać zawodu kierowcy, tylko zawód prostszy,
2. olać prawo, ale trzeba pamiętać, że trzeba będzie ponieść konsekwencje za łamanie tego prawa.

Post Wysłano: 02 paź 2008, 15:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

edit: przeczytałem tą nieszczęsną ustawe
Cytuj:
Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.
jesli chodzi o 1 pkt 39a to:
Cytuj:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3));
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
Znaczy sie że chodzi o pkt 5?

i dalej
Cytuj:
2. Kierowca wykonujący przewóz drogowy, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:
1) 10 września 2009 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii D1 lub D do dnia 31 grudnia 1980 r.;
2) 10 września 2010 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1990 r.;
3) 10 września 2011 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1995 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1991 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.;
4) 10 września 2012 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1996 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.;
5) 10 września 2013 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2008 r.;
6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.

Czyli podsumowując...

Każdy kto uzyska odpowiednie prawa jazdy przed w/w terminami jest WOLNY od tej całej kwalifikacji wstepnej aż do roku 2014? Ja włącznie i bdzurą jest, że C+E coś tu zmienia, bo chodzi o "C1,C" czyli de facto już jestem wolny i nie musze sie z niczym spieszyć?

edit: musze przyznać, że faktycznie..... wystarczyło zjechac na dół i zobaczyć...
Powiedz mi jeszcze czy dobrze myśle i może pokusze sie o napisanie jakiegoś tematu, zamieszczajac te fragmenty, żeby raz na zawsze skończyły sie pytania o kurs na przewóz rzeczy, o prawa jazdy itd.. wszystko co związane z tą zmianą ustawy...
Wówczasz moderatorzy mogliby zamykać wszystkie podobne tematy w zalążku i odsyłac ludzi do podwieszonego tematu i koniec tego nieszczęsnego zamieszania...

Post Wysłano: 02 paź 2008, 15:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

moja pomoc może wyglądać tak: ktoś ma na tyle chęci, że otwiera google, szuka ustawy i przepisy prawne dotyczące nurtującego go problemu. jeżeli nie rozumie tekstu ustawy, lub problemu tego dotyczy więcej niż jeden przepis ja zawsze chętnie pomogę, ale wymagam minimum chęci i zaangażowania.
natomiast nie pomagam w sytuacjach, kiedy tej chęć dowiedzenia się prawdy przesłania chęć udawadniania własnych racji niczym niepopartych będących w większości własnym domysłami lub przekonaniami.

natomiast w regulaminie forum nie zauważyłem obowiązku aktywności ponad 2% oraz obowiązku wypowiadania się w takich czy innych tematach.

poza tym proszę wypowiadać się w własnym imieniu.
akurat dzisiaj na gg wyjaśniałem kolegom z forum sprawę diet oraz noclegów i własności pojazdu w przypadku śmierci współwłaściciela.
udzielając rad się nie zamierzam uzgadaniać tego z Tobą lub respektować Twoją niechęć do mojego postępowania w zakresie czy zasadności swojej pomocy innym.

ps. "Po co w ogóle są radcy prawni, adwokaci..." - oni nie są za darmo.

Post Wysłano: 02 paź 2008, 16:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie wiem którą wersje mojego postu przeczytałes, w każdym razie w "najnowszej" nie ma tego, do czego sie odnosisz. Prawdopodobnie otworzyłes posta znacznie wczesniej zanim ja skonczylem go edytować, tak wiec przeczytaj prosze go jeszcze raz.

Usunąłem to co zdązyles przeczytać bo faktycznie odpowiedź była w tej ustawie na talerzu.

Jesli chodzi o to co napisalem wcześniej wycofuje sie z tego i przykro mi, że to przeczytałes

Post Wysłano: 02 paź 2008, 20:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Marix czyli co jak zdam C muszę robić szybko E przed 10.09.2009 powiedz bo już qurde sam nie wiem... :?: :?: :?:

Post Wysłano: 02 paź 2008, 20:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli kierowca uzyska chociażby D1 przed 10.09.2008 i minimum C1 przed 10.09.2009 nie będzie podlegał szkoleniu wstępnemu.

jednak ustawa mówi: "Kierowca wykonujący przewóz drogowy...", czyli podmiotem jest ktoś aktualnie wykonujący zawód kierowcy (trzeba to też rozumieć jako zatrudniony lub pracujący w dowolnym stanie zatrudnienia w transporcie), aby wykonywać zawód kierowcy trzeba mieć uprawnienia, czyli kurs na przewóz rzeczy jeżeli pracuje na pojazdach powyżej 7,5t DMC.
podsumowując minimalnym wymogiem, aby kierowca pojazdu ciężarowego nie musiał podlegać szkoleniu wstępnemu jest:
prawo jazdy co najmniej C1 przed 10.09.2009.
kurs na przewóz rzeczy, też przed 10.09.2009 - nie zawsze.

jeżeli kierowca - Marix będzie miał prawo jazdy C1 wcześniejsze niż 10.09.2009, jednak nie będzie miał kursu na przewóz rzeczy i będzie pracował jako kierowca na pojeździe poniżej 7,5t DMC, to spełnia wymogi ustawy - nie podlega szkoleniu wstępnemu.
jednak jeżeli nie będzie pracował jako kierowca (jednak posiada prawo jazdy minimum C1 wcześniejsze niż 10.09.2009) załóżmy, że zgłosi się do pracy 1.12.2009 jako kierowca, a ja powiedzmy, że wystawię mu zaświadczenie:
"Pan Marix pracował w naszej firmie od 1.08.2009 jako kierowca w transporcie krajowym dorywczo na umowę zlecenie pojazdem marki Mercedes Atego 817 o DMC 7,49t DMC więc nie potrzebował kursu na przewóz rzeczy."
w takim wypadku w świetle prawa wszelkie wymogi ustawy zostaną spełnione - nie podlega szkoleniu wstępnemu.

i w takim stanie wiadomości możemy dyskutować, wyjaśniać różne przypadki, czy komentować treść ustawy, bo rzeczywiście nie jest to tak jasne.

natomiast przed postem kolegi Marixa z fragmentami ustawy można gadać bez końca i nie dochodząc się do niczego - ja to nazywam bicie piany do niczego nie prowadzące.

Post Wysłano: 02 paź 2008, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No masz racje, teraz mamy jakieś konkrety.
nawet gdybym sie zatrudnił u Cyryla;-) co raczej nie jest prawdopodobne, chyba ze mnie wywalą ze szkoły ;-) to i tak na wszelki wypadek bym sobie ten kurs zrobił, zresztą tak czy inaczej bede go musiał zrobić chcąc pracować do roku 2014....

Post Wysłano: 02 paź 2008, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

teraz sprawa porządkowa:

nie ma możliwości tłumaczyć komuś tekstu ustawy jeżeli osoba ta nie ma tekstu ustawy przed oczami, dlatego jeżeli dyskusja ma być sensowna, czyli być pożyteczna, osoba ta najlepiej jak sama wyszuka tą ustawę, przeczyta jej tekst jaki jest i dopiero wtedy zacznie dyskusję - pytania.

inne sposoby są całkowicie nieskuteczne.
chyba ta sytuacja udowodniła to.