[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Autobusy - Strona 2 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Autobusy
Post Wysłano: 17 sie 2008, 20:26

Użytkownik

Użytkownik

Zastanawiająca jest jeszcze granica 24 lat. No chyba że na tą chwilę to już mit...

Post Wysłano: 17 sie 2008, 21:40

Cytuj:
Zastanawiająca jest jeszcze granica 24 lat.
Według mnie to dobra decyzja, a prawo jazdy kat. B powinno być od 21 lat.

Post Wysłano: 18 sie 2008, 0:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:

I co jeszcze. Zamiast wymyslac kolejne durne przepisy w stylu jazda na swiatla 24 h, i prawo jazdy kat. B od 21 lat, lepiej zeby rzad zajal sie zmiana kodeksu karnego jak i rowniez systemu szkolenia na prawo jazdy. W Wielkiej Brytanii mozna zdawac na prawo jazdy kategorii B. w wieku 17 lat i z tego co sie orientuje jest to jeden z bezpieczniejsych krajow w Europie jesli chodzi o ilosc wypadkow na drogach.
Sam nie mam jeszcze 21 lat, ale posiadam juz prawo jazdy i jak czasami widze co te stare matoly, okreslajace siebie jako doswiadczonych kierowcow, wyprawiaja na drodze to glowa puchnie.
Natomimast dzis na TVN Turbo w jakims programie o wypadkach (nie wiem, rzadko ogladam polskie TV), uslyszalem ze za spowodowanie wypadku pod wplywem alkoholu jest od 6 miesiecy do chyba 6 lat. No to jakis smiech na sali. Pijanstwo na naszych drogach, to jest problem ktorym nalezalo by sie zajac.

Post Wysłano: 18 sie 2008, 1:21

Cytuj:
I co jeszcze. Zamiast wymyslac kolejne durne przepisy w stylu jazda na swiatla 24 h, i prawo jazdy kat. B od 21 lat, lepiej zeby rzad zajal sie zmiana kodeksu karnego jak i rowniez systemu szkolenia na prawo jazdy.
Z tego co mi sie obilo o uszy kierowca odpowiada z kodeksu wykroczen, chyba ze jezdzi pod wplywem alkoholu badz spowodowal wypadek w ktorym zgineli ludzi lub odpowiada za spowodowanie katastrofy w ruchu ladowym. Kodeks wykroczen, a karny to jest ogromna roznica.

Post Wysłano: 19 sie 2008, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:

I co jeszcze. Zamiast wymyslac kolejne durne przepisy w stylu jazda na swiatla 24 h, i prawo jazdy kat. B od 21 lat, lepiej zeby rzad zajal sie zmiana kodeksu karnego jak i rowniez systemu szkolenia na prawo jazdy. W Wielkiej Brytanii mozna zdawac na prawo jazdy kategorii B. w wieku 17 lat i z tego co sie orientuje jest to jeden z bezpieczniejsych krajow w Europie jesli chodzi o ilosc wypadkow na drogach.
Sam nie mam jeszcze 21 lat, ale posiadam juz prawo jazdy i jak czasami widze co te stare matoly, okreslajace siebie jako doswiadczonych kierowcow, wyprawiaja na drodze to glowa puchnie.
Natomimast dzis na TVN Turbo w jakims programie o wypadkach (nie wiem, rzadko ogladam polskie TV), uslyszalem ze za spowodowanie wypadku pod wplywem alkoholu jest od 6 miesiecy do chyba 6 lat. No to jakis smiech na sali. Pijanstwo na naszych drogach, to jest problem ktorym nalezalo by sie zajac.
Kolego nie wiem ile masz lat, ale chyba nie dużo skoro oburzasz się co do wieku kategorii prawa jazdy. Moim skromnym zdaniem prawo jazdy kat. B powinno się otrzymywać najwcześniej po ukończeniu 18 roku życia, wtedy kiedy człowiek staje się pełnoletni i zaczyna w pełni odpowiadać za swoje czyny na drodze. Co do wyższych kategorii prawka to była kiedyś dobra zasada że należało mieć troszkę praktyki aby startować do wyższej kategorii. Po urodzeni nie idzie się od razu na studia, tylko trzeba zacząć edukacje na niższym szczeblu. Co nigdy nie wychodzi źle a tylko wyrabia doświadczenie i pozwala podejść spokojnie do wykonywania zawodu kierowcy, który wbrew temu co mówią ludzie nie związani z transportem jest obarczony bardzo dużą odpowiedzialnością. Pozdrawiam

P.S Przepraszam przeoczyłem że 21 lat.

Post Wysłano: 20 sie 2008, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Nie oburzylem sie i nie rozumiem czemu tak zostalem odebrany. Mam wystarczajaco lat, zeby posiadac prawo jazdy. Chodzilo mi poprostu o to, ze po co wprowadzac nowe przepisy, ktore maja marne powodzenie. W swoim poscie chodzilo mi zarowno o zmiany w kodeksie karnym jak i kodeksie wykroczen. Bo wystarczy przyjrzec sie statystyka ile tysiecy pijanych kierowcow jest lapanych kazdego roku, a ilu nie zlapano? I to jest moim zdaniem chore. Rowniez uwazam ze kierowca powinien w pelni odpowiadac za swoje czyny, i ze dobrym jest rozwiazanie aby pierw moc zdobyc prawo jazdy na pojazdy osobowe a nastepnie na ciezarowe.
Mysle poprostu ze podnoszenie limitu na kat. B do 21 lat nie przyniesie wymiernych efektow, mnie to juz rybka, bo prawo jazdy zdalem, ale po co wprowadzac kolejne ustawy, ktore kosztuja kupe kasy, a pozniej po roku sie z nich wycofywac, tak jak to jest teraz z jazda na swiatlach 24 h? Zmiany w kodeksie zarowno wykroczen jak i karnym zaowocowaly by ogolna poprawa bezpieczenstwa na drogach, a nie jesli chodzi tylko o ta najmlodsza grupe kierowcow.

Ale zakonczmy off topic, bo to nie o tym temat. Chyba ze beda chetni do dyskusji, to niech admini wydzielą ten watek.