Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 lip 2008, 18:25

Użytkownik

Użytkownik

Wracałem 460 ( 1999rok) 18ton ładunku srednie spalanie 29l , ta sama trasa (F-PL)420 spalanie 33l. o róznicach w średniej predkosci nie wspomne.

A na potwierdzenie moich słów, ze najlepsze są te z lat 1999-2002 modele D12C dodam, ze przy 24 tonach na naczepie niskopodwoziowej tą samą trasą dwoma 460tkami Euro-2 i Euro-3 (chinczykiem) róznica w spalaniu wynosila 6 litrów na korzyść starszego modelu.

Oczywiscie są to tylko dane egzemplarze, a nie gwarantuje Ci, ze każda 460 w D12C bedzie taka dobra i na odwrót.

SPRZEDAŻ SAMOCHODÓW, NACZEP : http://www.nego.otomoto.pl

Post Wysłano: 17 lip 2008, 21:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

A co to sa wgl te "chinczyki"??

Post Wysłano: 17 lip 2008, 21:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

roznica w spalaniu pomiedzy 420 a 460 jest widoczna poniewaz poruszales sie po lekkich wzniuesieniach,dlatego 460 spali podobnie albo i mniej przy tym samym ladunku co 420. natomiast po rownym terenie 420 napewno bedzie bardziej ekonomiczna. roznica w mocy polega na tym ze przy predkosci 90km/h na tempomacie, komputer w silniku 460 doda mniej gazu podjezdzajac pod gorke niz w tym samym silniku o mocy 420km. co za tym idzie spalanie bedzie mniejsze. wieksza moc=mniejsze spalanie w gorach. mniejsza moc=mniejsze spalanie na rownym terenie w porownaniu do mocniejszych silnikow. a jesli chodzi o srednie spalanie. jak wiadomo zalezy ono nie tylko od nogi kierowcy, ladunku, czy tez warunkow. zaley tez ona od stau mechanicznego silnika :) wiec nawet samochod z wiekszym przebiegiem moze palic mniej niz mlodsze auto :)

EDIT: "chinczyki" sa to modele volva z charakterystycznymi skosnymi lampami przednimi. seria ta jest produkowana od roku 2002 po dzien dzisiejszy. chinczyki maja motory 12'sto i 13'sto i jak kolega ponizej zauwazyl takze 16'sto litrowe. zmieniono wnetrze pojazdu

Ostatnio zmieniony 18 lip 2008, 10:03 przez Borek, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 17 lip 2008, 21:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
EDIT: "chinczyki" sa to modele volva z charakterystycznymi skzonymi lamapi przednimi. seria ta jest produkowana od roku 2002 po dzien dzisiejszy. chinczyki maja motory 12'sto i 13'sto litrowe. zmieniono wnetrze pojazdu
A jednostki 16 litrowe? ;>

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 17 lip 2008, 21:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Do ego:

Mam tego Dafa okolo roku i ciagle sa z nim jakies problemy. Ostatnio w ciagu 2 tyg 2 razy wymianialem uszkelki pod glowica, teraz znow byly jakies problemy z chlodzeniem wczesniej poszla polos na tylnym moscie. Masakra poprostu :/

A z czym Fh-12 460 jest konkretnie lepsze od 420??
Trafiają się czasem pechowe modele. Miałem kiedyś MAN-a gdzie chyba wszystko bylo naprawiane lub wymieniane.Długo by mozna było wyliczać.
DAF-a najstarszego z posiadanych mam z 99 roku.Wszystkiej jeżdżą w "wahadłach" do Anglii i z powrotem.I na żadnego nie mogę powiedzieć tzw. złego słowa. I wiem na pewno,że w razie wymiany któregoś na pewno będzie to kolejny DAF. Po prostu jestem z nich bardzo zadowolony.