Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 maja 2008, 14:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Ile kosztuje wymiana tradycyjnego tacho na tacho cyfrowe??
Tak mniejwięcej jaki to wydatek.

Post Wysłano: 19 maja 2008, 19:40

Użytkownik

Użytkownik

Może zanim zadasz takie pytanie na forum, zadasz sobie takie po co ktoś by miał zmieniać tachograf analogowy na cyfrowy?

Post Wysłano: 19 maja 2008, 20:17

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Może zanim zadasz takie pytanie na forum, zadasz sobie takie po co ktoś by miał zmieniać tachograf analogowy na cyfrowy?
Po to że skończyłem właśnie kurs na przewóz rzeczy i tam nam mówili że będzie wprowadzony przepis nakazujący wymianę do któregoś tam roku w autach wyprodukowanych po którymś tam roku ale nie pamiętam dokładnie

Post Wysłano: 19 maja 2008, 20:39

Użytkownik

Użytkownik

Mówisz że właśnie skończyłeś kurs na przewóz rzeczy, a z tego co piszesz pamiętasz tylko fragmenty. Proponuje dobrze upewnić się czy to aby napewno chodziło o wymiane wszystkich analogowych tachografów na cyfrowe. Być może są to jakieś wstępne proojekty ale akuratnie o nich nie słyszałem.

Post Wysłano: 19 maja 2008, 21:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

Cytuj:
no, widze ze jesteś na forum już trzy godziny i chcesz zabłysnąć...

a o przepisie mówiącym że analogowych tacho już sie nie naprawia tylko wymienia na elektroniczne słyszałeś?

kuba - jest tak - pojazdy od mniej wiecej drugiej połowy 2005, a obligatoryjnie od 2006 roku mają elektroniczne, natomiast wszystkie auta wczesniejsze mające tacho analogi w przypadku uszkodzenia analoga mają mieć wymienione i założone elektroniczne. Jak to wyglada w praktyce każdy sie domysla, nikt przy zdrowych zmysłach nie da sobie elektronicznego wcisnąć ;) ale przepis jest i 'należy' sie stosować...

Post Wysłano: 20 maja 2008, 13:26

Użytkownik

Użytkownik

Nie słyszałem. Kuba się pyta o wymiane na tachograf cyforywy, a nie wiem czy widzisz różnice pomiędzy tachografem elektronicznym a cyfrowym. A co do błyszczenia, to najlepiej może zabłysnąć gwiazda na niebie.

Post Wysłano: 20 maja 2008, 15:44

Użytkownik

Użytkownik

ok, uswiadom mnie - jaka jest róznica między tacho cyfrowym a elektronicznym ??:>>

czy moze tachograf 'szufladkowy' masz na mysli mówiac elektroniczny ? tam z elektroniki to tylko zegarek i guzik do zmiany stanu, tarcza nadal papierowa i tachograf nadal jest 'analogowy'...

wiec :>

"Tachografy analogowe podlegają wymianie na cyfrowe w przypadku ich uszkodzenia (art. 2 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Rady (WE) NR 2135/98"

Post Wysłano: 20 maja 2008, 17:11

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co widzę wcale nie muszę ci tłumaczyć czym się różnią ponieważ sam napisałeś czym. Ale ile on ma w sobie elektroniki jest mało istotne po prostu tak się nazywa. Jeżeli masz wątpliwości sprawdź to w Internecie.

Post Wysłano: 20 maja 2008, 17:20

Użytkownik

Użytkownik

niestety, nawet w częsci dokumentów oficjalnych autorzy dzielą tylko na tachografy analogowe i elektroniczne/cyfrowe :(

i szufladkowy mimo że elektronike w srodku ma łapie sie jako analogowy albowiem podział jest pochodną nośnika na jakim zapisujemy dane a nie w jakiej obudowie on mieszka...

Post Wysłano: 20 maja 2008, 17:35

Użytkownik

Użytkownik

Już po prostu znudzony tą rozmową, proponuje ci wejść na stronę
http://www.randal.strefa.pl/index_pliki/Page1959.htm

Jest to w prawdzie strona firmy zajmującej się sprzedażą tego typu urządzeń, i tam obok każdej nazwy masz pokazane zdjęcie tego tachografu. Może w ten sposób zrozumiesz.

Przykro mi tylko że musiałem użyć metody to wyjaśnienia ci tego jak dziecku z przedszkola.

Post Wysłano: 20 maja 2008, 18:08

Użytkownik

Użytkownik

Coś kolego te Twoje źródło nie jest zbyt pewne skoro mylą tachografy elektroniczne z analogowymi automatykami. Jeździłem autem z takim tacho i miałem okazję być w trakcie jego naprawy i specjaliści wiedzą jak to się nazywa. Co do wymiany na tacho cyfrowe to przepis mówi, że w przypadku jeśli uszkodzenie uniemożliwia naprawę tachografu wówczas musi on być wymieniony na cyfrowy. Co do tych tzw. "szufladkowych" to spodkałem sie z nazywaniem ich elektronicznymi, czy to jest poprawne nazewnictwo? Nie wiem, na ten temat nie będę się wypowiadał tak samo jak na temat nazywania tacho cyfrowego elektronicznym. Ale wiem napewno że automatyki nie są elektronicznymi tachografami :lol:

Post Wysłano: 20 maja 2008, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

Link który podałem to jest link do strony firmy zajmującej się sprzedażą tachografów, więc na stronie na pewno są prawidłowe nazwy. Skoro jesteś na tym forum podejrzewam że interesujesz się ciężarówkami i na pewno używasz słowa " firanka" mówiąc o naczepie a nie jest to nazwa prawidłowa. Tak samo jak ci profesjonaliści o tachografie, wtedy była ważna naprawa a nie prawidłowe nazewnictwo.

Post Wysłano: 20 maja 2008, 20:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Link który podałem to jest link do strony firmy zajmującej się sprzedażą tachografów, więc na stronie na pewno są prawidłowe nazwy. Skoro jesteś na tym forum podejrzewam że interesujesz się ciężarówkami i na pewno używasz słowa " firanka" mówiąc o naczepie a nie jest to nazwa prawidłowa. Tak samo jak ci profesjonaliści o tachografie, wtedy była ważna naprawa a nie prawidłowe nazewnictwo.
taaa, zadzwoń do serwisu - dowolnego - i powiedz że ci sie tacho elektroniczne zacieło

ciekaw jestem czy zapytają cie najpierw o to czy tarcza sie wygieła na podajniczku i zaklinowała, czy też są problemy z wysuwaniem karty jazdy ;) mozesz nawet zadzwonić do tej firmy ktorej linka podałeś ;)

poważnie mowie, taki test zrobić :) i zobaczymy co bedzie...

bo to tutaj to jest li tylko twoje przyp*dalanie sie do szczegółów w momencie kiedy wszyscy poza tobą wiedzą dokladnie o co autor pytał i rozumieją dokladnie udzielone odpowiedzi ;)

Post Wysłano: 26 maja 2008, 13:43

Użytkownik

Użytkownik

Tachograf szufladkowy był wstępem do pełnej cyfry z nośnikami elektronicznymi. Zapis na nośniku analogowym kwalifikuje go do grupy tachografów analogowych mimo, że jest to w pełni elektroniczny tachograf, łącznie z szyfrowanym nadajnikiem impulsów.
Jeśli chodzi o wymianę analogowego na cyfrowy to w przypadku trwałego uszkodzenia powinno się wymienić na cyfrowy, rożnie z tym bywa, jeśli chodzi o tacho cyfrowe w przypadku awarii wymienia się na nowe, są to jednostki nienaprawialne.
Jeśli będzie konieczność zakupu nowego tacha cyfrowego to proszę o priva.. dla forumowiczów dobre ceny.

Post Wysłano: 26 maja 2008, 15:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

moze ma taka ochote, moze musi, a moze to jego sprawa.pytanie nie brzmialo "po co" tylko "ile kosztuje"

Post Wysłano: 26 cze 2008, 16:00

Użytkownik

Użytkownik

To zależy, jaki samochód, jakie tacho było wcześniej, jaki jest nadajnik, zwykłe czy adr...

Post Wysłano: 26 cze 2008, 16:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Link który podałem to jest link do strony firmy zajmującej się sprzedażą tachografów, więc na stronie na pewno są prawidłowe nazwy.
Znam strony firm transportowych, które ogłaszają się, że wożą towary "TIRAMI"...
Cytuj:
Skoro jesteś na tym forum podejrzewam że interesujesz się ciężarówkami i na pewno używasz słowa " firanka" mówiąc o naczepie a nie jest to nazwa prawidłowa.
Co ma piernik do wiatraka? A poza tym wiesz, że przed każdym "że" stawiamy przecinek? Pisownia jaką zaprezentowałeś jest NIEPRAWIDŁOWA!!!
Cytuj:
wtedy była ważna naprawa a nie prawidłowe nazewnictwo.
Przed "a" też się stawia przecinki...

I generalnie nie bądź taki mądry, bo głupich zabraknie.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 26 cze 2008, 16:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Link który podałem to jest link do strony firmy zajmującej się sprzedażą tachografów, więc na stronie na pewno są prawidłowe nazwy.
Znam strony firm transportowych, które ogłaszają się, że wożą towary "TIRAMI"...
Ja też znam :)

Ale co w tym złego ??

Że niby tir to zła nazwa ?

To zajrzyj do Słownika Języka Polskiego , pod literke T ;) może cos cie zaskoczy

Post Wysłano: 26 cze 2008, 16:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ja też znam :)

Ale co w tym złego ??

Że niby tir to zła nazwa ?

To zajrzyj do Słownika Języka Polskiego , pod literke T ;) może cos cie zaskoczy
Niestety nie zaskoczy mnie, aczkolwiek uważam, że osoby i firmy "z branży" takich określeń używać nie powinny, nie sądzisz?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 26 cze 2008, 17:52

Użytkownik

Użytkownik

Uwagi co do mojej pisowni zachowaj dla siebie, bo krytyka z twojej strony nie robi na mnie wrażenia i nie wiem czemu miała ona służyć. Być może leczysz z ten sposób kompleksy życia codziennego. A że to jest forum każdy pisze jak uważa i może popełnić błąd taki jak ja popełniłem teraz.