Cytuj:
Jest wiele firm gdzie można zacząć kariere od vana,potem na 7,5T i tak dalej.Tu się liczy co się ma w CV.
To jest racja, jak ma ci ktoś dać zestaw, jak nie wie czy ty umiesz jeździć;
Do
UseQ - jest wiele historii, bardzo różnych, jednemu sie udało, drugiemu nie.
Ja przyjechałem do Anglii w sobote,(prawko C miałem 2 miechy i tyle dośw z PL wiek 19 lat, pierwszy raz w UK) poszedłem na rozmowe w pon a we wtorek jezdziłem 7.5T.
Dodam ze to 7.5 było pierwszym autem jakie prowadziłem w UK, zero pojecia o ruchu a mi dali, nie wiedziałem nawet co to są "żółte kule migające". Nie bylo żadnych problemów, nawet byli zdziwieni jak czasami parkowałem "na zyletki". Po 6 tyg dostałem Axora II miesięcznego 18T.
Po 3 miesiacach jazdy Axorem wróciłem do Polski na urlop i dokończyłem C+E, wróciłem z tym C+E i prosto za robota:efekt, pierwsza firma - jutro pan może zacząć prace na zestawie, kontenerki wozić. Tu był zonk- a ile ma pan lat? -20, no to przykro zapraszam za rok. Czyli jak zacząłem jeździc Axorem miałem 19
Dodam, że trzeba mieć 21 lat
aby legalnie jeździć w UK autem powyżej 7.5T.
Nie wszystkie firmy o tym wiedzą i są takie co zatrudniają osoby młodsze np. z Polski, bo u nas można zrobić wcześniej. Zadzwoniłem do DVLA, nie umiał mi odpowiedzieć na to pytanie, oddzwonili na drugi dzień. Troche był gostek zmieszany bo powiedziałem że przyjeliście traktat w którym jest ze respektujecie nasze prawko, a ono pozwala mi prowadzić. Na drugi dzień zadzwonił i powiedział ze tak czy owak trzeba mieć 21 lat. A ten wątek był poruszany kilka razy na forum (czy w UK trzeba też miec 21).