Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 106.460

..ktora potrafi przyjac kierowce na zestaw ( c+e ) ktoremy brakuje dajmy na to +/- pol roku do 21szego roku zycia? zna ktos takowa? Charter niestety niechetnie odmowil.

Użytkownik

Użytkownik

Niestety,żadna firma nie pójdzie na coś takiego.Musisz mieć skończone 21 lat.Takie jest prawo

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie jest to za dobra rada, ale jest kupa takich firm. Najczęściej są to małe firmy i na dodatek gdzie jeździsz na krótkie dystanse. Czasami możesz też znajść coś np na jakiejs cementowni/kopalni gdzie nie bedziesz jeździł po drogach publicznych. To jest najlepsza opcja bo nie grozi Ci inspekcja policja czy co innego. Ja też jeździłem nie mając 21, nie ma sie czym chwalić, ale jeździłem w dość znanej firmie w świętokrzyskim, dostałem nowe auto, a szef powiedział: E tam masz prawo jazdy, a zresztą przecież inne chłopaki też jeżdżą. Nazwy nie powiem więc nie pytać. Ale tak jak mówię część z małych firm nawet nie ma pojęcia że jest taki wymóg (21 lat), albo nie chcą wiedzieć, dadzą trochę mniej a robota zrobiona. Nie uważam że jest to OK, ale taka jest rzeczywistość.

Ostatnio zmieniony 07 maja 2008, 20:34 przez kselu1, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 106.460

O pojedynczych przypadkach i mi zdarzalo sie slyszec, choc tak jak mowilem np Charter ktory jest znany z wielkiego kolchozu jak to sie mowi to fakt, ze z niesmakiem ale odmowil takiego pracownika przed 21szym rokiem zycia. Co prawda jeszcze troszke mi brakuje aby miec komplet dokumentow do wykonywania zawodu ale mam nadzieje, ze w srodku lata bede juz gotowy do wykonywania takiej pracy a pytalem sie o firmy tak orientacyjnie aby moc no jeszcze w sumie na wodzie wypisac listy firm w ktorym moglbym sie ewentualnie zglosic, no nic dzieki Ci za jakis tam zarys sprawy! Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Powiedzmy że mam 20 lat i prowadze ciągnik z naczepą i jak mnie zatrzyma ITD albo policja to co mi zrobią??? Czy tylko zapłace ten mandat 300 zł i puszczą mnie dalej czy będą kazali ściagnąć innego kierowce?? Bo prawka to mi chyba nie zatrzymają?? A ile punktów jest za coś takiego?? Pytam bo mam oferte pracy a nie mam jeszcze 21.

Użytkownik

Użytkownik

jesli firma ma zezwolenie na transport na potrzeby wlasne nie musisz miec 21l.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jesli firma ma zezwolenie na transport na potrzeby wlasne nie musisz miec 21l.
Bo sprawa wygląda tak ze to nie jest firma transportowa tylko fabryka odzieży i teraz wybudowała wielki magazyn i szukają kierowców do rozwożenia towaru po kraju i dalej. Czyli z tego wynika że mając 20 lat mógłbym wpełni legalnie w tej firmie pracować na ciągniku siodłowym z naczepą czy tak?????

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli z tego wynika że mając 20 lat mógłbym wpełni legalnie w tej firmie pracować na ciągniku siodłowym z naczepą czy tak?????

Nie możesz. Bzdury tutaj gadają, że aż głowa boli. Oczywiście jest to transport na własne potrzeby, ale 21 lat trzeba mieć. Ustawa mówi, że "Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący transport drogowy może zatrudnić kierowce, jeżeli
osoba ta:
1) ukończyła 21 lat; ...

Czy firma np. produkcyjna posiadająca transport na własne potrzeby nie wykonuje przewozu drogowego? Wiesiek255 nie wprowadzaj innych w błąd. Wiele osób nie rozróżnia transportu na własne potrzeby od transportu dla użytku osobistego, kiedy to np. chcemy zawieźć sobie meble do teściowej.

Co do głównego wątku tematu. Oczywiście znajdą się firmy, które zatrudniają osoby, które nie ukończyły 21 lat. Kontrola ITD to jest najmniejszy wymiar kary. Gorzej już jest podczas jakiegoś wypadku. A jak są ranni albo zabici to już w ogóle mamy przechlapane. Wtedy możemy zamieszkać z jakąś owłosioną "panną" w pokoju 9m2, zakaz wykonywania dalszego zawodu i wysoka grzywna, którą będzie za nas spłacać rodzinka.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący transport drogowy może zatrudnić kierowce, jeżeli
osoba ta:
1) ukończyła 21 lat; ...
Pazdz Powiedzmy ze auto ( DMC przekracza 7,5 t ) jest zarejestrowane na moją mamę . Buduje sobie np. garaż , pożyczam auto od mamy żeby przywieźć sobie pasku na budowę . Nie mam 21 lat czy robie to legalnie ??

Użytkownik

Użytkownik

viewtopic.php?f=45&t=10885

w 1 poscie jest wyjasnione jak ja rozumiem transport na potrzeby wlasne . ale faktycznie to chyba masz racje w ustawie tej nie ma nic o transporcie na potrzeby wlasne. jedynie o autach dmc do 7,5t. szczerze mowiac to opieralem sie na opiniach z forum. ale coz pomylka.sory

http://www.lex.pl/serwis/du/2006/1701.htm

Użytkownik

Użytkownik

To jest tak!
Jeśli nie masz 21 lat możesz pracowac jako kierowca w firmie transportowej ale na samochodzie lub zespole pojazdów o demc do 7,5 tony.

Ale nie mając też 21 lat możesz pracować np powiedzmy w firmie budowlanej która produkuje jakies tam elementy betonowe i rozwozić te elementy do klijenta każdym samochodem cięzarowym bez wzgledu na ładowność ale z tym wyjądkiem że musisz miec umowe o prace ale nie na stanowisku kuerowcy a np jakiegoś tam robotnika co te betony robi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To jest tak!
Jeśli nie masz 21 lat możesz pracowac jako kierowca w firmie transportowej ale na samochodzie lub zespole pojazdów o demc do 7,5 tony.

Ale nie mając też 21 lat możesz pracować np powiedzmy w firmie budowlanej która produkuje jakies tam elementy betonowe i rozwozić te elementy do klijenta każdym samochodem cięzarowym bez wzgledu na ładowność ale z tym wyjądkiem że musisz miec umowe o prace ale nie na stanowisku kuerowcy a np jakiegoś tam robotnika co te betony robi.
z tym że umowa umowa, ale jak wozisz te betony przez 9 godzin dziennie to jest to juz twoja praca, a jest mowa że można prowadzić pojazd, gdy nie jest to głównym zajeciem gościa(za przykłady podane są np pogotowie energetyczne - gdzie jazda nie jest twoim głównym zajęciem ale "pomocniczym") nie wiem jak to podciagniesz jak na tachu bedziesz miał 5 dni w tygodniu 7-9 godzin jazdy.
Do 7.5T to chyba jasne że mozna przed 21 smigać.
Odnośnie "jakichś tam betonów" to chyba chodzi Ci o jazde na potrzeby własne, czyli wyprodukowane "betony" przez twojego pracodawce i zawozisz np na magazyn albo do klienta, ale nie moze byc na fakturze doliczone za transport. Takie rzeczy sa na tym forum, czasami zadajecie pytania na które jest odpowiedz na tej samej stronie w temacie :P

Użytkownik

Użytkownik

Nie zgadzam się z tym co piszesz kuba875 bo musisz mieć mimo wszystko na umowie wpisane stanowisko: kierowca, gdyż w przeciwnym razie pracodawca nie może wystawić Ci zaświadczenia bez czego nie możesz jeździc samochodem dmc powyżej 3,5T a żaden pracodawca nie wypuści Cię bez tego na droge. Swego czasu nie mając ukończonych 21 lat nie można było zrobić kursu na przewóz rzeczy przynajmniej w niektórych miejscach nie wiem czy wszędzie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Swego czasu nie mając ukończonych 21 lat nie można było zrobić kursu na przewóz rzeczy przynajmniej w niektórych miejscach nie wiem czy wszędzie.
Zrobic kurs nie ma problemu, ale sytuacja sie nie zmienia, mimo posiadania kursu musisz miec 21 lat.

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]