Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 mar 2008, 9:59

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam serdecznie wszystkich ...... w Polsce od pewnego czasu wiele mówi sie na temat kart płatniczych na rożnych stacjach, jednakże chciałbym poznać Państwa sprawdzone opinie. Nie chcę wymieniać tutaj jakiejś konkretnej firmy, mam nadzieje że pomożecie mi w zebraniu informacji na temat usługi tankowania zwrotu podatku VAT a przede wszystkim cen w Polsce oraz europie. myślę ze ten temat przyda się nie tylko mi. Pozdrawiam Młody29 (czarownikk@interia.pl)

Post Wysłano: 14 mar 2008, 20:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam serdecznie wszystkich ...... w Polsce od pewnego czasu wiele mówi sie na temat kart płatniczych na rożnych stacjach, jednakże chciałbym poznać Państwa sprawdzone opinie. Nie chcę wymieniać tutaj jakiejś konkretnej firmy, mam nadzieje że pomożecie mi w zebraniu informacji na temat usługi tankowania zwrotu podatku VAT a przede wszystkim cen w Polsce oraz europie. myślę ze ten temat przyda się nie tylko mi. Pozdrawiam Młody29 (czarownikk@interia.pl)
Rozumiem,że nie mówimy o kartach płatniczych typu Visa, Master Card, American Express itp. ,a o "czysto samochodowych".
1.Jak rozumieć "uslugę tankowania"? Z reguły trafiamy na stacje samoobsługowe.Płacimy ta jak każdą inną kartą.W kasie.Druga możliwość, to urządzenie podobne do bankomatu,gdzie wsuwamy kartę,wstukujemy PIN, (czasem stan licznika) wybieramy numer dystrybutora i tankujemy.Potem wieszamy "pistolet" wkładamy jeszcze raz kartę, i urządzenie drukuje paragon.Zabieramy kartę.
2.Zwrot VAT-u to calkiem inna bajka.Zwykle zajmują się tym oddzielne firmy, biorąc za to prowizję 7-11% od "odzyskanej" kwoty. Niektóre fimy -wlaściciele" kart oferują usługę fakturowania netto.Dzięki temu nie musimy czekac na zwrot kilka czy kilkanaście miesięcy.
3.Tankowanie przy płaceniu kartą nie ma szczególnego wpływu na cenę.Poza umowami "flotowymi" dla dużych firm.
4.Oczywiście do wydania karty musi być gwarancja, bo to rodzaj kredytu.Najczęściej faktury wystawiane są co dwa tygodnie z terminem dwu- trzytygodniowym.
5.Ceny paliw w Polsce i Europie można znaleźć w wielu miejscach.Ale w różnych regionach zarówno w Polsce jak i poza nią ceny są różne.

Post Wysłano: 15 mar 2008, 14:04

Użytkownik

Użytkownik

hm... dzięki za odpowiedź. Chciałbym poznać zdanie zawodowych kierowców którzy naprawdę muszę przemieszczać się przez te szlaki europejskie czy warto wiązać się z jedną firmą i tankować paliwo jednej firmy ? czy jest to tylko wygoda tylko dla właścicieli firm, którzy liczą każdy grosz a grzeją ciepłe miejsce w klimatyzowanym fotelu :D - ich przede wszystkim pozdrawiam .
Młody79 ;)

Post Wysłano: 15 mar 2008, 14:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
hm... dzięki za odpowiedź. Chciałbym poznać zdanie zawodowych kierowców którzy naprawdę muszę przemieszczać się przez te szlaki europejskie czy warto wiązać się z jedną firmą i tankować paliwo jednej firmy ? czy jest to tylko wygoda tylko dla właścicieli firm, którzy liczą każdy grosz a grzeją ciepłe miejsce w klimatyzowanym fotelu :D - ich przede wszystkim pozdrawiam .
Młody79 ;)
1.Na jakiej podstawie sądzisz ,że pisze to ktoś kto nie zna "przemieszczania się przez te szlaki europejskie"? Przyjmij więc do wiadomości,że nie pisałem tego czytając folder czy instrukcję obsługi.
2.Wygoda, to jest przede wszystkim dla kierowcy, któy dzieki temu nie musi chować po kabinie kilku tysięcy zł. (ewentualnie w walucie) na kilkudniowy wyjazd.Dzieki temu mniej jest narażony na to ,że na ciemnym parkingu dostanie w (przysłowiowy) dziób i zostanie bez kasy.Bywa -niestety- ,ze i "koledzy" pomagali się "nadwyżek budzetowych" pozbyć...
3.Jest zawsze pewność, że gdy trasa się wydłuży,lub nieprzewidziany wydatek (choćby opona lub mandat) po drodze wyskoczy, to będzie za co zatankować by wócić do domu.
4.Firmy handlujące paliwem nie zawsze są jego producentem.Co najlepiej widac w kolejkach do rafinerii ,gdzie różnokolorowe cysterny stoją w kolejce.
5.Jest w tym pewna "niedogodność" ale nie miejsce tu by o tym pisać..

Post Wysłano: 15 mar 2008, 21:33

Użytkownik

Użytkownik

Wiesz, uważam, że jedynem LAJKIEM tutaj jestem tylko JA SAM. dlatego zadaję czasami tak oczywiste pytania na które może i odpowiedzi się same nasuwają, jednakże wolę nie popełnić błędu który będzie mnie kosztował nie tylko pieniażki. Najbardziej spodobał mi się ten punkt piąty ;D. pozdrawiam i z góry dziękuję za dyskusję...

Post Wysłano: 15 mar 2008, 22:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Wiesz, uważam, że jedynem LAJKIEM tutaj jestem tylko JA SAM. dlatego zadaję czasami tak oczywiste pytania na które może i odpowiedzi się same nasuwają, jednakże wolę nie popełnić błędu który będzie mnie kosztował nie tylko pieniażki. Najbardziej spodobał mi się ten punkt piąty ;D. pozdrawiam i z góry dziękuję za dyskusję...
Nie ma problema :) A ten punkt.. cóż.. :)
W każdym razie tak to ogólnie wygląda.Wierz mi,że nieraz błogoslawiłem istnienie kart pamietając, jak zatankowało się za wszystko co było i nie jedząc nic bo nie było za co kupić wracało "na oparach" do domu.Poza tym, to z reguły na bramkach przy wjeździe do tunelu lub. t.p. większość z nich jest na platność bezgotówkową.Bo niektórymi kartami oprócz tankowania można płacić za przejazdy autostradami, mostami ,tunelami itp..Jeśli jest coś co chcesz wiedzieć to proszę.. Tutaj, lub na pw. Pozdrawiam..

Post Wysłano: 17 mar 2008, 9:01

Użytkownik

Użytkownik

czyli mozna wyciągnąć już kilka wnisków z takiej karty.
1. tankujemy na stacjach w całej europie
( lojalka wobec jednej firmy)
2. Autostrady, tunele opłacamy też kartą
( bardziej przydatne w europie)
3. VAT - nie trzeba komentować.
4. Słyszałem, że mandaty też wchodzą w grę, pod warunkiem, że szef jest aż tak chojny.
5. serwis (wydaje mi się, że bardzo przydatna sprawa)
Może pokusimy się i stworzymy ranking firm ??? nie spotkałem się jeszcze na żadnej stronie internetowej z niezależnymi badaniami patrząc przez pryzmat kierowów ....

Post Wysłano: 17 mar 2008, 20:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
4. Słyszałem, że mandaty też wchodzą w grę, pod warunkiem, że szef jest aż tak chojny.
Może pokusimy się i stworzymy ranking firm ??? nie spotkałem się jeszcze na żadnej stronie internetowej z niezależnymi badaniami patrząc przez pryzmat kierowów ....
Nie do końca tak. Niektórymi kartami możemy "płacić" na stacjach różnych firm.Nie tylko "własnej".A także za usługi dodatkowe włącznie z autostradami,mostami ,tunelami itd.. Różnym przecież odbiorcom. N.p. kartą Shella za belgijski tunel lub francuską autostradę.
Aby dostac kartę, trzeba złożyć na nią zabezpieczenie.Tak jak do kredytu najogólniej mówiąc.Bo to jest przecież kredyt.I są do niego różne rodzaje zabezpieczeń: od blokady gotówki na koncie-kilka, kilkanaście tys. Euro (jeśli na zagranicę) w zależności od limitu, do weksla lub gwarancji firmy ubezpieczeniowej także.
Mandaty możemy placić głównie kartą płatniczą ,ale to inna bajka.
W umowie do karty jest ściśle określony jej zakres,co możemy nią zaplacić, do jakiej kwoty, często z limitem dziennym.
Część kart ma też usługę serwisową.Ale powtarzam;to wynika głównie z umowy do karty i z rodzaju oraz wysokości zabezpieczenia.Nie ze wszystkich możliwości musi właściciel korzystać,bo to sie wiąże z wysokością zabezpieczenia także.
Ankieta którą proponujesz musiałaby być podwójna: dla kierowców i dla wlaścicieli. Bo dla kierowcy istotne będzie n.p. że jest dużo stacji gdzie mozna placić daną kartą, a dla właściciela okres kredytowania lub możliwość fakturowania netto. Najprościej wejść po kolei na strony właścicieli kart i poczytać o zasadach ich wydawania oraz zakresach posługiwania się nimi. Choćby : DKV, UTA, SHELL, AS-24,Q 8, E-100,ROUTEX,FLOTA i wiele innych.
Poza tym nie ma mowy o "lojalce".Można posiadać killka kart, różnych, konkurencyjnych przecież firm.Tak jak możesz wziąć kredyt w różnych bankach.Ale trzeba spełniać określone warunki.Bo-powtarzam raz kolejny- firma wydająca kartę udziela użytkownikowi KREDYTU.Dwu- trzytygodniowego. Na kilka, kilkadziesiąt , ale i kilkaset tysięcy złotych.

Post Wysłano: 17 mar 2008, 20:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9967323

Cytuj:
No,chyba nie... :D Bo nie wszędzie można płacić kartami,lecz ja nie narzekam.Mi to nic nie przeszkadza.I innym raczej też nie.Poza tym nie mamy się z kim o to spierać.

Post Wysłano: 17 mar 2008, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No,chyba nie... :D Bo nie wszędzie można płacić kartami,lecz ja nie narzekam.Mi to nic nie przeszkadza.I innym raczej też nie.Poza tym nie mamy się z kim o to spierać.
Ja myślę,ze sie nie spieramy. Kolega niemający z tym kontaktu po prostu chcial wiedzieć. Dla mnie kolosalnym plusem kart jest to,że wiem,że mi nie braknie kasy na powrót.

Post Wysłano: 17 mar 2008, 22:12

Użytkownik

Użytkownik

Na początku swojej wypowiedzi pragnę podziekować istotą które przyłączyły się do dyskusji EGO, NEITHAN.

Postanowiłem do dyskusji zaprosić kilku-kilkunastu właścicieli firm transportowych z POLSKI, którzy obiecali mi podzielić się informacjami tymi pozytywnymi i negatywnymi na temat usługi kredytowania kart płatniczych za usługi dla firm transprtowych. Co prawda nie określili mi się kiedy w wolnej chwili tutaj zaglądną ale obiecali dodać cosik od Siebie.

Chciałbym podziekować kierowy TIR-a który na trzeciego dzisiaj wyprzedzał móje małe osobowe autko jak zatrzymałem się na pasach na wysokości Polanicy ZDR. ( tak trzymaj zajedziesz daleko)

pozdrawiam wszystkim w szczególności Straż graniczną z wagą na wysokości Kłodzka w kierunku Kudowy ZDR. przeglądają TIR-y na blachach niemieckich i czeskich jak mało kto :D

:D

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]