Witam mam takie małe pytanko jeżdze małym dostawczakiem ale może za jakiś czas bede starem jeździł jak wypali bo miał małą stłuczke i narazie jest w fazie rozmyslania nad naprawą te czekanie dobija bo mały dostawczak jest do du...y:/ i jak to jest z tym kurs na przewóz rzeczy od ilu ton trzeba mieć czy powyzej 3,5 tony bo tak to ten star to chyba ma max 3,5tony ładowności a i badania psycho też trzeba mieć bo to nie duża cieżarówka zabardzo nie jestem obcykany w tym temacie
GG: 8643619
Nie musisz mieć badań psycho bo już ich nie ma, wystarczy kurs na przewóz rzeczy. Star 742 ma ładowność ponad 3.5 t wienc tacho i taki kurs jest wymagany w twoim przypadku.
Acha dziekuje za odpowiedź a od ilu ton kurs jest na przewóz rzeczy, ja myślałem że star 742 ma 3,5 tony ładowności ale raczej tyle nie bede miał na pace mniej a to tylko wystarczy ten kurs na przewóz rzeczy i wszystko a tak to nie trzeba mieć jakiegoś badania psychotechnicznego i lekarskiego ??
GG: 8643619
Prawo jazdy kat C, kurs na przewóz rzeczy i to wszystko. Nie jest ważne ile bendziesz miał na pace, ważne jest to ile w dowodzie masz wbite DMC. Kurs na przewóz rzeczy obowiązuje na ładunki powyżej 3.5t mogę się mylić, wrazie czego prosze mnie poprawic.
Prawo jazdy kat C, kurs na przewóz rzeczy i to wszystko. Nie jest ważne ile bendziesz miał na pace, ważne jest to ile w dowodzie masz wbite DMC. Kurs na przewóz rzeczy obowiązuje na ładunki powyżej 3.5t mogę się mylić, wrazie czego prosze mnie poprawic.
Moze uściślijmy: mówimy o DMC czy o ładunkach "powyżej 3,5 t". Bo chyba ktoś tu nieco błądzi.I bynajmniej nie samotnie
Rozumiem ze jestes zatrudniony w firmie jako kierowca. Bedziesz powozil Starkiem ktorego DMC przekracza 3,5 tony czyli masa pustego wozu plus masa ladunku da wiecej niz 3,5 tony. W takim wyapdku potrzebne Ci jest prawko kat.C, kurs na przewoz rzeczy i badania psychotechniczne. Jezeli DMC Stara przekracza 7,5 tony musisz miec skonczone 21 lat.
_________________ "... gdy w przyszłości wnuk przy kominku zapyta mnie: Dziadku, a co Ty w życiu robiłeś??? Odpowiem, że to, co najbardziej kochałem - JEŹDZIŁEM ..."
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 5 gości