Czytałem artykuł w którym jakis znany profesor od biopaliw się wypowiadał,że to są normalne paliwa i nic nie zaszkodzą silnikowi ale jak jest naprawde to cieżko mi powiedzieć bo sam nie jeździłem nigdy na tym.
Moze ktoś kto smigał na bioestrze i podrzuci jak to jest.
Kolego w jakiej cenie to paliwko jest jeśli można wiedzieć ?
Różnica między normalnym dieslem a bioestrem to około 20-25 groszy.Ja ostatnio zalałem starego Dafa Ati 360 KM,wlałem 200 litrów ON i 200 litrów tego BIO.Moim zdaniem mniej dymi,cichszy jest i lepiej pali na zimnym silniku.Nie wiem tylko jak wyjdzie na spalaniu.
Zainteresowaliscie mnie tematem. W necie na forach rozgorzała na ten temat dyskusja, oczywiscie glownie chodzi o osobowe.
Jaka jest roznica miedzy tym bioestrem a olejem roslinnym z biedronki? jesli nie ma zadnej dla pracy silnika to skusiłbym sie chyba do diesla wlac roślinny, w koncu jest 2x tansze a rownie ekologiczne. Tylko jaka kara grozi za jazde na roślinnym? I tak ryzyko małe... a w sumie co kogo obchodzi co mam w baku. To tak jakby rowerzystów karać za to że nie kupują paliwa a korzystają z dróg.
Co do tego bioestra z BLISKIEJ niektórzy twierdzą że silnik chodzi ciszej, troche smierdzi frytkami itd. ktoś zasugerował że ten bioester gorzej zapalał na mrozie. Po wlaniu normalnego ON problem ustał.
a więc Kolego jak wlejesz olej z biedronki to jest to tak traktowane jak jazda na opale.żeby jeżdzić na zwykłym oleju musialbyś przerobić zasilanie silnika(dodatkowe filtry, podgrzewacze, dodatkowy zbiornik paliwa,analogicznie jak w autach z gazem), a tutaj wlejesz masz paragon lub fakture i wsio jest legal, akcyza zapłacona i służba celna policja nie ma nic do tego.nie wiem kolego jakie masz autko ale jeśli masz pompowtryski to bym tego BIO nie wlewal do baku
Zrobilem na tym paliwie ze 20 tysiecy kilometrow, i moje spostrzezenia sa takie: zdecydowanie inny zapach-wiadomo, na poczatku wydawalo mi sie wieksze spalanie o 2 litry jednak pozniej jakbym juz nie widzial roznicy, duzo mniej czarnego dymienia nawet jak sie zmuli na niskie obroty to prawie wogole nie dymi i to mi sie akurat podobalo, no i na mrozie duzo gorsze odpalanie to znaczy normalnie zapala szybko tyle ze dymy ida straszne przez pierwsze chwile i szukalem dlaczego tak jest i sie okazuje ze bioester ma duzo wyzsza temp. zaplonu i wydaje mi sie jakby silnik zapalal bez swiecy (tzn. ona grzeje ale mozliwe ze sie ropa na niej nie zapala,chodzi o plomieniowke) bo jak odpale na duzych mrozach bez swiecy to tez przydymi troche...dlatego na zime narazie odstawilem i zapalanie jest normalne ale juz jest cieplo wiec moze znow zaczne lac.
Paliwo tankowalem na rafinerii trzebinia.
Kolego ja wiem że diesel pojedzie i na czym innym też ale ze zwykłymi wtryskami.. Chodzi mi oto że Volvo ma pompowtryski i o ich reakcję na to paliwo jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie
Jest jeszcze jedna sprawa, wlasnie w najnowszych samochodach zaden serwis nie jest w stanie sie wypowiedziec jak jest z tym paliwem do silnikow na pompowtryskach np. E4 / E5 ?
Pytalem na roznych serwisach i roznych dealerow ale zaden niechcial udzielic mi konkretnej informacji !!! Chodzi mi glownie o gwarancje, ale z drugiej strony w warunkach gwarancji pisze jak byk ze musi byc stosowane paliwo zgodne z norma....nie pamietam akurat dokladnie jaka ale sprawdzalem i bioester z Trzebini wlasnie ta norme spelnia...
Takze wyglada na to ze paliwo spelnia wymagania producentow silnikow ale oni jakos dalej milcza na ten temat...
Koledzy nie wiecie czasem czy w okolicach Poznania ktos handluje tym bioestrem bo dzwonilem po paru hurtowniach i powiedzieli ze nie maja tego w swej ofercie. A propos tego paliwa to Mój Ojczulek jezdzi Mesiem 1827 i on ladnie chodzi na tym paliwie, no i moj Dafik tez calkiem calkiem
Ostatnio wyczytalem ze Scania dopuszcza bioester do wszystkich swoich silnikow, natomiast Renault jedynie mieszanke do 30% bioestrow!!!
Kolejna rzecza jest to ze zaleca sie dwukrotnie czestsza wymiane oleju przy tym paliwie? niewiem czy jakies zwiazki sie przedostaja do oleju bardziej czy co no niech sie tu znawcy wypowiedza moze...
To tyle news'ow.
bylem na kilku stacjach BLISKA w Mazowieckim i niema , chciałem spróbowac i nic z tego, chyba sobie sam zrobię mam kawałek pola to sobie posieje rzepaku.
Ceny rosną na stacjach , a te matoły w rządzie nie wiedzą co robic z bio paliwami.
Niema u nas ropy ale jest możliwośc zastąpienia jej częściowo i to z korzyścią dla nas wszystkich.
zatankowałem wczoraj bioester na Bliskiej w Żorach za 4,05 i od razu zauważyłem że auto przestało kopcić na czarno , teraz trzeba poczekać na spalanie do przyszłej soboty
ni i autko zjechało , zatankowałem ponownie do pełna i szok!!!
zużycie 39,5 litra na 100km przy niecałych 36litrach na "normalnej" ropie!
Troszkę za duża ta różnica !!!
Jeśli chodzi o moc samochodu to nie czuć zmiany na gorsze.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 4 gości