Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam Serdecznie.
Jestem studentką i piszę pracę dyplomową na temat transportu towarów niebezpiecznych.
Osoby, które miały bądź maja doczynienia z transportem tych towarów proszę o uzupełnienie ankiety.
Będę wdzięczna.
Zalączam ankietę.

ANKIETA
Witam Państwa!
Mają Państwo przed sobą ankietę, która zawiera 15 pytań. Dotyczą one transportu materiałów niebezpiecznych. Ankieta jest anonimowa i zostanie wykorzystana wyłącznie do celów naukowych. Pragnęłabym aby Państwo udzielali odpowiedzi szczerych i kierowali się własną opinią. Z góry Serdecznie Dziękuję

1.W jakim jest Pan/Pani wieku? Proszę wskazać przedział.
ٱ 25-34 ٱ 35-44 ٱ 55-64 ٱ 65 i więcej

2.Proszę podać płeć?
ٱ mężczyzna ٱ kobieta

3. Jakie Pan/Pani ma wykształceni
ٱZawodowe ٱŚrednie ٱWyższe niepełne ٱWyższe

4. Proszę podać miejsce pracy.
ٱPolicja ٱSłużba Celna
ٱStraż Graniczna ٱ Inspekcja Transportu Drogowego
ٱStraż Pożarna
Inne( jakie)………………………………………………………………….........
5. Ile lat pracuje Pan/Pani w swojej instytucji?

6. Czy ma Pan/Pani kontakt z transportem towarów niebezpiecznych?
ٱ tak, codziennie ٱ często ٱ rzadko ٱ nie mam
7. Czego konkretnie dotyczą działania związane z transportem materiałów niebezpiecznych w Pana/Pani pracy?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
8. W jakim rodzaju transportu (towarów niebezpiecznych) występuje największe zagrożenie dla środowiska i życia ludzi według Pana/Pani opinii.
ٱdrogowym ٱkolejowym ٱmorskim ٱlotniczym

9. W jakim stopniu Pana/Pani zdaniem jest zapewnione bezpieczeństwo transportu towarów niebezpiecznych na terytorium Polski?
ٱ w dużym ٱ w średnim ٱ w małym

10.Z jakim transportem towarów niebezpiecznych miał/a Pan/Pani doświadczenie.
ٱ Krajowym ٱ Międzynarodowym

11.Czy transport towarów niebezpiecznych dotyczył:
ٱ Wywozu ٱ Tranzytu ٱ Przywozu

12. Czy uważa Pan/Pani, że współpraca między służbami właściwego transportu towarów niebezpiecznych jest dobra?
ٱ Tak ٱ Nie
Jeśli nie to dlaczego?..................................................................................................
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
13.Co Pana/Pani zdaniem powinno się zmienić w transporcie towarów niebezpiecznych, tak aby lepiej funkcjonował?
14. Czy uważa Pan/Pani, że społeczeństwo jest wystarczająco poinformowane o zagrożeniach jakie niesie za sobą transport towarów niebezpiecznych?
ٱ uważam, że tak ٱ uważam, że nie
Jeśli nie, to co należy uczynić w tym zakresie……………………………………….
………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………
15. Kto najczęściej Pana/Pani zdaniem łamie przepisy bezpiecznego transportu towarów niebezpiecznych
ٱ Nadawca towaru ٱ Kierowca
Inny ( kto?)

Tytuł: Re: ankieta
Post Wysłano: 20 lut 2008, 16:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Witam.
Kilka uwag bo widzę, że nie masz koleżanko zbytniego doświadczenia w ankietowaniu a być może Twój promotor nie potrafił Ci zasugerować tego co powinien. Wymienię je w punktach co by było jaśniej.
1. Jesteś studentką czego? Ja osobiście nie lubię być ankietowany przez anonimowe osoby. Chcesz zbadać moją wiedzę, doświadczenie przedstaw się i powiedz po co to robisz. Nie musisz podawać nazwiska.
2. Twoja ankieta jest zupełnie nieczytelna jako post bo nie ujęłaś sugerowanych odpowiedzi w podpunktach przez co jest ona rozmyta.
3. W jaki sposób mają ją wypełniać zainteresowane osoby bo tego też nie napisałaś - wkleiłaś ją i już. Mają ją przesłać Tobie na priva, skopiować i umieścić jako post z zaznaczonymi odpowiedziami??? Sugeruję umieszczenie jej w internecie przez co będzie dużo łatwiejsza do wypełnienia przez osoby zainteresowane jak i do zanalizowania przez Ciebie.
Kilka przykładowych adresów gdzie ankietę możesz skonstruować:
http://www.ankietka.pl/
http://www.e-inquiry.eu/
http://webankieta.pl/
http://www.ankieterka.pl/
http://www.ankiety-online.pl/
4. Pytanie nr 1. - chyba odwrotna kolejność wieku ankietowanych i przypominam że już w wieku 21 lat można zdobyć prawo jazdy na kat. C+E w przypadku saperów wcześniej.
5. Pytanie nr 4 - brakuje wojska, skoro wymieniasz większość służb mundurowych a prawdopodobieństwo transportowania przez nie materiałów niebezpiecznych jest nieporównywalnie większe niż w przypadku ITD czy Straż Graniczną.
6. Pytanie nr 6. - w moim odczuciu totalnie bez sensu, co Ci po ankietach tych którzy nie mają z tym kontaktu. To tak jakbyś zankietowała kolegów z roku.
7. Pytanie 11 - nie ma opcji "przewóz" co w przypadku saperów i kierowców cystern zdarza się tylko i wyłącznie.
8. Pytanie nr 12. - co to są "służby właściwego transportu towarów niebezpiecznych"?
9. Pytanie nr 15. - mocno dyskusyjne i niepełne nawet jeśli z opcją "inne".

Dodam jeszcze, że mój promotor choć ankieta dotyczyła zupełnie innych zagadnień sugerował od początku by unikać pytań otwarto-zamkniętych. Najlepsze są albo jedne albo drugie. W swojej umieściłem te mieszane bo musiałem i uwierz mi, że późniejsze opracowywanie wyników przez te pytania było katorgą. Lepiej zasugerować więcej odpowiedzi i mieć to z głowy. Ankietowani dużo chętniej zaznaczają to co im się sugeruje niż wpisują opinie wymyślone przez nich samych.
Nie chciałbym byś traktowała mój post jako jakikolwiek atak z mojej strony. Napisałem go tylko po to by usprawnić Twoje późniejsze jej analizowanie i wyciąganie wniosków.
Pozdrawiam serdecznie i służę dalszymi wskazówkami.

Post Wysłano: 20 lut 2008, 16:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ad1. dyskryminacja ze względu na wiek - nie ma nic wspólnego z przewozem materiałów niebezpiecznych,
ad2. dyskryminacja ze względu na płeć - jw.,
ad3. dyskryminacja ze względu na wykształcenie - jw.,
ad4. firma logistyczna,
ad5. 15 lat,
ad6. często 3-4 x w tygoniu,
ad7. działania związane z transportem materiałów niebezpiecznych dotyczą transportu materiałów niebezpiecznych,
ad8. w każdym jeżeli robi się to bez głowy,
ad9. dobrym,
ad10. krajowy / międzynarodowy,
ad11. wywóz / przywóz.
ad12 co to są te służby?
ad13. nic,
ad 14. po ma być informowane? jeżeli każdy obywatel był informowany o wszystkich niebezpieczeństwach związanych z producją i transportem dóbr które konsumuje zwariowałby z przeciążenia pamięci,
ad15. przewoźnik / kierowca.

pytania są trochę nieszczęśliwe sformuowane wydaje mi się bez znajomości zagadnienia transportu materiałów niebezpiecznych, jeżeli na 15 z nich 3 dotyczą osoby badanego to nasuwa podejrzenie agenta ubezpieczeniowego, czy innego zaklinacza badającego rynek.

największymi bolączkami transportu materiałów niebezpiecznych są zbyt duże zmiany zachodzące za szybko. zmieniające się oznaczenia klas pakowania i niezbyt czytelny system dopuszczenia małych ilości z wyłączeniem ADR LQ0-29 powoduje pomyłki spedytorów zlecających taki transport i przewoźników wykonujących go. jednym słowem przepisy są zbyt obszerne i zawiłe. o ile 8 lat temu drogowy transport materiałów niebezpiecznych opisywał podręcznik pana Pustego obowiązujący od 15 lat na 280 stronach w formacie B6, to 3 lata temu wszedł podręcznik w formacie B5 i mający 575, obecnego nie mam, ale jest bardziej opasły.

Post Wysłano: 20 lut 2008, 18:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Hej,
Fajnie że macie uwagi,byc może te błedy wynikają z mojego niedoświadczenia-wybaczcie.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 20 lut 2008, 18:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może inaczej, napisz czego oczekujesz, a na pewno postaramy się pomóc.

Użytkownik

Użytkownik

Hm OK nie chce mi się odwalać tej roboty ale jak już jestem na tym forum i widzę "tragedię" jeśli chodzi o mój zawód to pomogę. Dla wyjaśnienia jestem socjologiem po UJ 8) więc co nieco na tym się znam. Koleżanko napisz mi CO chcesz zbadać tyko DOKŁADNIE a ja Ci zrobię ankietę, chociaż w twoim przypadku to lepszy chyba byłby wywiad pogłębiony chociażby ze względu na potencjalnie nieistotne statystycznie ilość odpowiedzi. Nie stosuj tyle pytań zamkniętych w zasadzie w jednym z nich wyeliminowałaś 90 proc. respondentów. Jak ci to promotor zatwierdził w co wierzę ze względu na ilość prac dyplomowych przypadających na jednego człowieka to powiem Ci że po prostu zrobił to przez roztargnienie....

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]