Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 lut 2008, 12:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

WITAM!!!
KOLEDZY mam scanie 114 380 2002rok która posiada komputer pokładowy,ten od spalania,ciśnienia oleju,turbiny itd.Ale nie ma wiązki przewodów do niego.Czy jest możliwość dostania takiej wiązki oprócz serwisu bo w serwisie są to kolosalne pieniądze.Może ma ktoś jakiś schemat podłączenia przewodów,może samemu da rade sie zrobić taką wiązkę.
POZDRAWIAM :wink:

Post Wysłano: 18 lut 2008, 23:02

Użytkownik

Użytkownik

Podlaczenie tego jest dziecinnie proste :wink:

Wiadomo juz ze nie masz wiazki ...
A masz moze jednostke/przekaznik FMS`u - E51 ? Sprawdz to :!:

Post Wysłano: 19 lut 2008, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Podlaczenie tego jest dziecinnie proste :wink:

Wiadomo juz ze nie masz wiazki ...
A masz moze jednostke/przekaznik FMS`u - E51 ? Sprawdz to :!:
Witam!!!
Kolego ja nie wiem o jaki ci przekaznik FMS`u chodzi ,a gdzie on sie wogole znajduje to bede mniał prosciej do namiezyc.czy moze tu pod nogami pasazera. :wink:

Post Wysłano: 19 lut 2008, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

Szukaj takiego wiekszego przekaznika (wymiary na oko to 80mmx25mmx70mm) ktory bedzie mial z boku napis FMS (numer scaniowski to najprawdopodobniej 152 13 76).
Nie wiem czy to oryginalnie polozony komputerek czy tez nie, ale sproboj poszukac go pod deska bezpiecznikow lub tez na samej desce.

Jak cos to pisz ...

Post Wysłano: 21 lut 2008, 18:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Szukaj takiego wiekszego przekaznika (wymiary na oko to 80mmx25mmx70mm) ktory bedzie mial z boku napis FMS (numer scaniowski to najprawdopodobniej 152 13 76).
Nie wiem czy to oryginalnie polozony komputerek czy tez nie, ale sproboj poszukac go pod deska bezpiecznikow lub tez na samej desce.

Jak cos to pisz ...
witam
szukałem tego przekaznika FMS ale nigdzie go nie ma .Dzis zajechałem do serwisu scania i troche porozmawiałem z elektrykem ,on mi powiedział ze ten przekaznik nie jest wogole odpowiedzialny za ten komputer.ze wiązka rozchodzi sie po jakis innych przekaznikach na całym samochodzie.wiec potrzebny jest schemat gdzie kazdy przewod idzie to moze i uda sie go urochomic.
POZDRAWIAM :wink:

Post Wysłano: 21 lut 2008, 19:18

Użytkownik

Użytkownik

wiazka rozchodzi sie po innych przekaznikach ? a to ciekawe jakich przekaznikach ...
Jedyny przekaznik pod ktory jest podpiety TRIP komputer to wlasnie ten E51. Przekaznik ten rozdziela sygnaly na Trip komputer i na zlacze do dodatkowego urzadzenia zewnetrznego. Mozna sprobowac podlaczyc bez tego przekaznika (tego nie probowalem) i sprawdzic czy bedzie dzialac - w sumie powinno.
Opis wyprowadzen z komputerka:

1. zasilanie (30) bezpiecznik nr 40 (20A)
2. masa
3. CAN wysoki - zlacze C56/CAN1-2
4. Zasilanie (15) - bezpecznik nr 45 (10A)
5. Oswietlenie - zlacze C56/A-5
6. CAN niski - zlacze C56/CAN1-1

Wszystko.

PS. Zlacze c56 to taki "blok przylaczeniowy" - bialy segment - pod deska bezpiecznikow. Wyprowadzenia sa na nim opisane.

Post Wysłano: 23 lut 2008, 19:57

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki.Będe próbował w sobote i zobacze czy się uda podłączyć.Dzieki serdecznie za schemat podłączenia.

RoBeRTO serwis to przy tobie ZERO jesteś wielki :!: :!: .Zrobiłem wiązke i podłączyłem według twojego schematu.Po podłączeniu wiązki przyszedł czas na start.Jest wszystko dobrze i komputer działa prawidłowo.Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 16 kwie 2010, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

Witam

Miałem nadzieje, że pójdzie gładko i nie będę musiał udzielać się w tym temacie, a jednak lipa...

Kupiłem taki komputerek, no i jest problem bo nie działa, podłączam wszystko jak trzeba, przewody sprawdzone po 10razy i dupa, zero reakcji, nawet podświetlenie się nie włącza.

Czego to wina? Zepsuty komputer? Działa tylko z określonymi silnikami? Od jakiegoś rocznika? Czy jego obecność musi być zaprogramowana w CAN? Kurcze proszę o pomoc bo trochę za niego dałem a teraz taka lipa...

znalazłem coś takiego

• It can be used on all EDC engines in the 4 series (MS5 control system or later).
• Not in combination with ADR battery master switch with controls in the cab as A-order.
• Can be retrofitted on all vehicles in 4-series with EDC. Also available as an accessory.
• Note: The trip computer will NOT work without the FSM interface.

no i jest problem, mam Scanie 124L z silnikiem DSC12 05 wiec to jest chyba EDC MS6
ADR-y to auto miało ale nie ma wyłącznika głównego
może być montowane jako akcesorium, czyli powinno działać
no i tutaj jest problem nie mam FMS, ani nigdy nie miałem, no ale koledze wyżej działa bez fms-u wiec o co chodzi?

------------------------------------------------------------------------------------------
problem rozwiązany, uszkodzony był komputerek, przysłali mi drugi TEŻ USZKODZONY, ale ten nie miał plomb, więc go rozebrałem, okazał mi się wypalony kawałek płytki, wymieniłem kondensatorki i wszystko śmiga, bez FMS-u nie pokazuje tylko ciśnienia oleju ale to chyba wina starego programu w EDC, pozdrawiam

Post Wysłano: 23 maja 2012, 14:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Podepnę się pod temat. Kupiłem wyświetlacz kilometrów i temperatury, ten pod obrotomierzem. Nie mam do niego kostki, czy ktoś wie, czy da się go podłączyć, czy trzeba szukać fabrycznej instalacji do niego?

Post Wysłano: 25 maja 2012, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Nikt nie wie?

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]