Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

miejsce pracy to ci wpisze kraj, europa i zadnych diet nie dostaniesz , poza tym juz taki zapis w deklaracji wekslowej: "strat na jakie moge naraziec zestaw w wyniku zlamanie przepisow prawa (pr. o ruchu drogowym jak i karne pewnie) badz tez wynikajace z mojego dzialnie w zlej wierze" wystraczy ze przydwonisz w cos albo lusterka przydzwonusz i palcisz ze swojej kasy,
mozesz podpisac weksel ale tylko w takich przypadkach co nie dziala ubezpieczenie zestawu czyli: jazda po pijanemu , albo zostawienie kluczykow w stacyjce i ukradna auto na przyklad... a w takich przykladach jak podal ci pracodawca to bedziesz splacal cale zycie zestaw szefa jak go polozysz na przyklad do rowu a zycie jest rozne, mzoe ci na przyklad pies wyskoczyc sciagnie cie na pobocze i juz row a winy twojej zadnrj moze nie byc a bedziesz bekal za to i splacal auto...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
myślę, że w pewnym momencie dyskusja poszła w złym kierunku. w niektórych wypowiedziach od razu zakłada się złą wole pracodawcy.
chociaż nie twierdzę, że takich nie ma, jednak większości przewoźników zależy na dobrych kierowcach i kiedy brak jest pracowników na rynku skłonni są dobrze zapłacić.

zakładając od razu chęć wykorzystania kierowcy przez każdego pracodawcę, szukanie pracy w tym zawodzie traci sens.
hm?w dobrej firmie gdzie szef płaci proporcjonalnie do nakładu pracy i nie szuka gdzie by ci zabrac nie ma raczej potrzeby przyjmowania kierowców którym podsówa sie weksle do podpisania bo jest to krąg zamkniety i to byli pracownicy stanowią o selekcji dla nowych kierowców i nie ma problemu z kierowcami też :idea: :idea: :idea:
Cytuj:
:arrow: co do przybiegu to firma ma GWARANTOWANE zlecenia na 11000 km miesiecznie z dodatkowa opcja na 2000 km wiec chyba niebedzie syt. ze pojezdze 8000 a reszte czasu bede stac w polu.
tak miesięcznie to możliwe i że firma ma gwarantowane zlecenia to nie znaczy że jest możliwe ich zrealizowanie w zgodzie z ustawą o czasie pracy kierowców,a dwa od początku rozważamy
wersje że pracujesz 3 tygodnie???

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

jak juz pisalem w pierwszym poscie , mowimy o wersji 3/1

co do sprawy weksli, to wydaje mi sie ze ma to pokrywac wlansnie sytuacje nieprzewidziane ubezpieczeniem jak jazde po pijaku, alebo ww. zostawienie kluczykow w stacyjce

co do tego to zapytam sie znajomego z tym wekslem, ale jak jest u was z odp. w waszych firmach , jak rozwiazuje sie kwestie takich zabezpieczen, bo taki weksel, jest troche odpychajacy na poczatku, jezeli niewidzi sie kokretnych zapisow :-(

najbardziej mnie interesuje teraz jak niby moglbym byc rozliczany , jak juz pisalem we wczesniejszym poscie.
Chodzi mi konkretnie ta nieszczesna "kilometrowke" - bo diety za delegacje sa wolne od podatku - wyszperalem w google, i czy teraz normalnie w firmie (i u was) to standardowy sposob "motywowania" kierowcy - takiego rodzaju diety, jak opisalem na wczesniejszej stronie (ze niby moim miejscem pracy jest woj. mazowieckie a wszystkie niby kursy dalej bede miec liczone jako delegacje - co na to pip/zus ?? normalnie do tej pory mialem miejsce pracy wpisane Terytorium RP i sobie jezdzilem a jak to jest w miedzynarodowce, bo chodzi mi o inny sposob wynagradzania, to jak to ma byc premia jakas z ktorej mi odlicza extra zus,srus,i inne cholerstra, to zamiast 3000 umownej "kilometrowki" moge dostac niecale 2000 jak sobie wrzucilem to do "kalkulatora" na jakiejs stronce.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

wiesz - najlepiej zapytaj w tej firmie o szczegóły

bo my sobie mozemy wróżyć

normalna rasowa firma transportowa w tym kraju pisze ci umowe na 1500złotych brutto i od tego składki odprowadza, a całą reszte dostajesz pod stołem do garści, bez podatku, wedle uznania

wszystko trybi do pierwszej wpadki
- twojej - kiedy zestaw popsujesz i tej częsci 'pod stołem' już nie zobaczysz

sąd oczywiscie tak, ale też cie kryje tylko do wysokości tego co w papierach, to pod stołem nie istnieje...

mało ktora firma w tym kraju zatrudnia kierowce na pełną umowe z dokladnie wyszczególnionymi obowiązkami, za dobrze by było :(

Użytkownik

Użytkownik

Ludzie bywają delegowani do pracy na okres dużo dłuższy niż 4 tygodnie. To nie jest problem. Ja zamiast dywagować nad sposobem i formą zredagowania umowy, zacząłbym od pojeżdżenia parę tygodni.Jako "drugi". Tym bardziej ,że jest to i tak przewidziane jako okres próbny. Wtedy podejmiesz decyzję kierując się własnym zdaniem,a nie teoretycznymi rozważaniami.Zaś weksle podpisuje sie w niejednej pracy , gdzie jest się odpowiedzialnym materialnie.A tu się jednak jest. Za pojazd i za ładunek.Niejednokrotnie droższy o wiele od samego pojazdu.Bywało też (nie wiem czy jest to jeszcze praktykowane,ale znam przypadki że tak było),że musiała zostać u pracodawcy zdeponowana książeczka (n.p. PKO) z konkretną, wymaganą kwotą pieniędzy. Choc prawdę mówiąc, to jeśli kierowca po pijaku skasuje nowy zestaw za kilkaset tysięcy, to co tu da weksel? Odda za niego kasę? Kiedy? Chyba,ze po wygranej w totolotka. To bardziej straszak jak realny powód do spokojnego snu dla pracodawcy-właściciela auta.

A weksel podpisuje też pracodawca biorąc auto w leasing, by je potem przekazać kierowcy. Poza tym,to podpisuje drugi na kilkadziesiąt tysięcy USD w ZMPD by dostać Karnet TIR, który też w pewnych sytuacjach przekazuje kierowcy do dyspozycji. To tak dla uzupełnienia.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Choc prawdę mówiąc, to jeśli kierowca po pijaku skasuje nowy zestaw za kilkaset tysięcy, to co tu da weksel? Odda za niego kasę? Kiedy? Chyba,ze po wygranej w totolotka. To bardziej straszak jak realny powód do spokojnego snu dla pracodawcy-właściciela auta.
Czy w takiej sytuacji firma przypadkiem nie "wejdzie" z komornikiem na dom, auto lub inne dobra takiej osoby na poczet weksla ?

Nie mam żadnych przygód z używkami, ale raczej nie podpisałbym zobowiązania na tak duże pieniądze (pojazd+ładunek).

Najlepiej gdyby kolega Mako poszedł na okres próbny, wtedy będzie wiedział jakie są realia w tej firmie, i po tym okresie zdecydować się na pracę.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Choc prawdę mówiąc, to jeśli kierowca po pijaku skasuje nowy zestaw za kilkaset tysięcy, to co tu da weksel? Odda za niego kasę? Kiedy? Chyba,ze po wygranej w totolotka. To bardziej straszak jak realny powód do spokojnego snu dla pracodawcy-właściciela auta.
Czy w takiej sytuacji firma przypadkiem nie "wejdzie" z komornikiem na dom, auto lub inne dobra takiej osoby na poczet weksla ?

Nie mam żadnych przygód z używkami, ale raczej nie podpisałbym zobowiązania na tak duże pieniądze (pojazd+ładunek).

Najlepiej gdyby kolega Mako poszedł na okres próbny, wtedy będzie wiedział jakie są realia w tej firmie, i po tym okresie zdecydować się na pracę.
Dość charakterystyczny problem się tu uwidocznił : Jest szkoda zawiniona ewidentnie i bezsprzecznie przez przez kierowcę.Najbardziej typowe: prowadzenie po alkoholu. Ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania. Właściciel ma problem ogromny. A o czym myśli zatrudniony-kierowca?? Czy mi czasem firma nie wejdzie przypadkiem z komornikiem na mój majątek?! I druga myśl: zwolnię się, nawet przez porzucenie pracy i więcej mnie tam nie zobaczą! A przepraszam wszystkich,ale kto ma w takiej sytuacji naprawić szkody? Krasnoludki?? Postawmy się po drugiej stronie. Ciekaw byłbym odpowiedzi..