witam!
interesuje mnie co jest potrzebne jakie kursy zeby mozna było jezdzic silos lub cysterna
i gdzie najlepiej te kursy zrobic najlepiej w warszawie lub okolicach
i jak cena jest takiego kursu.
GG: 175257427
Co do silosów to się nie wypowiem - bo nie wiem ... Ale co do cystern - TAK. Jeśli chcesz jeździć z cysternami, musisz mieć ukończony "kurs kierowców cystern". Robią to pewnie ośrodki które także szkolą pod względem ADRów... Chociaż jeśli będziesz woził w cysternach np. mleko - ukończenie ADRów wcale nie będzie konieczne ... Jak robiłem ADRy, kurs na cysterny kosztował 450zł ...
_________________ "... Life's simple, make choices, don't look back ..."
GG: 175257427
Też mi się tak wydaje ... to jest prawie normalna naczepa, nic się w niej nie przelewa, przesypywanie się materiału też jest pewnie znikome - i także nie słyszałem o jakiś kursach na silosy
_________________ "... Life's simple, make choices, don't look back ..."
AdekS ma rację. Najczęściej firmy same organizują takie przeszkolenia dla nowych pracowników. I nie jest to jakaś strasznie zaawansowana sprawa. Tak przy silosach jaki i cementonaczepach, w których rozładunek polega na wypchaniu cementu przez powietrze pod dużym ciśnieniem jest to do opanowania w ciągu kilku rozładunków
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Do puki będziecie wozić cysterną lub silosem produkty nie objęte klasami ADR taki kurs ci nie potrzebny do przeworzenia między innymi produktów sporzywczych poza alkocholami czy cementów, mąkę
koledzy tak jak powiedzial kolega MAN aby jezdzic cysterna i silosem nie potrzeba zadnych kursow potrzebne one sa tylko wtedy gdy produkty w nich przewozone sa niebezpieczne wtedy nalezy miec kurs ADR i tyle wypytalem taty ktory 25 lat jezdzi cysternami i silosami i tak mi odpowiedzial
_________________ Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 4 gości