Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 lis 2006, 12:07

Użytkownik

Użytkownik

witajcie!
Chciałem zapytac jak to jest...Wiemy ze można spotkac kogos z tarczka przy drodze...wiekszość z nas chyba by zabrała takiego kogoś, ale mam pytanko-co znaczy taki gest reką równoznaczny z odmówieniem podwieźienia-zatoczoenie ręką koła??
Łukasz

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

Tarczkę każdy może kupić i machać nią do woli. Skuteczniejsza jest koncesja. Każdy - kto nawet nie ma prawa jazdy może mieć dostęp do tarczki i próbować takiej podróży za free.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 12:29

Użytkownik

Użytkownik

no jasne ze tak-ale masz na mysli umawianie sie na radiu-bie nie czaje tej koncesji

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 12:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Stoisz i machasz zamiast tarczka to koncesja/licencją na wykonywanie transportu krajowego/międzynarodowego w jaką musi wyposażyć ciebie pracodawca. Taka licencja ma format karty a4. Niepowołane osoby nie mają dostępu do takich rzeczy - a tarczkę każdy może kupić.
Owa licencja wystawiana jest na firmę w której pracuje kierowca.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 16:01

Użytkownik

Użytkownik

Jak kolega wyzej najlepiej to licencją albo karnetem wtedy to sie każdy zatrzyma.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 16:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 41206084
Samochód: SCANIA R420

Jeżeli mamy w pobliżu parking dla ciężarówek to można zawsze podejść i zagadać z kierowcami , a najlepiej udowodnić , że się jest kierowcą to wtedy kloedzy "driwerz po krzyczą" przez CB-Radio i ktoś nas napewno zabierze.Pozdrawiam.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Transport

Augustów najpiękniejsze miasto Polski

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Kierowca mojego taty mieszka 30 km za Gdańskiem, a uato zostawia na drugim końcu Gdyni.Zanim wyjdzie z auta mówi na radiu że ma jeszcze wolne na tarczce i zawsze sie ktos kto podwiezie.Zawsze godzina więcej jazdy ;)

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 17:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mój wujek jakoś pod koniec października przyjechał w piątek stopem z Ostródy (tam na parkingu strzeżonym zostawił zestaw)do Włocławka i w poniedziałek z rana również ruszył do Ostródy.

- Czym machał?
- licencją

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niekoniecznie licencja, karnet też może być bo byle kto nie posiada. Mój tata wracał 2 tygodnie temu z Częstochowy do Brzeska stopem :D jechał czterema samochodami :D i przesiadał się z jednego do drugiego :D jedynie 2 km szedł do bramek żeby wsiąść na bramkach żeby nie zatrzymywać ruchu.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 19:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tarczka jest nie skuteczna, tak jak koledzy napisali licencja albo karnet. Moj tata kiedy zapomnial licencji (a auto bylo w Krakowie - 50km od domu), wzial zwykla kartke A4, i go wzial gosciu ciezarowka.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lis 2006, 22:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ruch ręką kreślącą koła oznacza, że kierowca jeździ na miejscu i nie wyjeżdża poza tą miejscowość.
ja zabieram ludzi nizależnie od tego co trzymają w ręce. jednak dokonuje selekcji na podstawie trudnych do ustalenia przesłanek.

Tytuł:
Post Wysłano: 01 gru 2006, 21:18

Użytkownik

Użytkownik

Ja też zabieram ludzi na stopa . Na moim terenie nie zauważyłem jednak ludzi z tarczkami , raczej z tekturkami " PRAGA or Karpacz or Szklarska "

Takiego autostopowicza przed zabraniem trzeba dokładnie zlustrować dla bezpieczeństwa .

Jestem raczej wesołym gościem więc jak jedzie ktoś młody to jest okazja żeby go troche postraszyć np tak : Wyciągasz komórke i udajesz że do kogos dzwonisz , po chwili mówisz do słuchawki " TU PAJĄK , JEDNA MUCHA WPADŁA DO SIECI ZA 5 MIN BEDE " a do gościa że zaraz pojedziemy drogą przez las bo to fajny skrót . Miny ludzi są komiczne :lol: . Oczywiście zaraz się przyznaje i śmiejemy się do końca podrózy

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 11:36

Użytkownik

Użytkownik

Ej ja jezdze stopem bez licencji, wystarczy mi tylko ladny usmiech :D, po Nowym Roku musze jechac do Gdanska, moza wybiore sie wlasnie stopem:):):):) Pozdrawiam

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 15:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Najlepsze z tego wszystkiego są miny ludków z osobówek - jak się stoi z "licencją" gdzieś na wyjeździe z miasta ... Jedzie taki jeden i takie wielkie oczy robi - co to jest :shock: ... Ale fakt jest faktem, z licencją łatwiej :) Bo nawet jak ktoś Cię nie zabierze, lub tylko mały kawałek - to prawie zawsze ma CB ...
Sam jeździłem stopem przez pół Polski i wiem że, nieraz można swoje odstać, dlatego teraz zabieram jak się tylko da ... oczywiście po swojej - cyrylowej :D ocenie ...

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 15:43

Użytkownik

Użytkownik

Ja mam co prawda 15 lat.
Zdarzałlo mi sę jeździc stopem.
Pierwszy raz jechalem SPrinterem, kierowca powiedział mi wprost, ze zabrał mnie tylko dlatego, ze nie wie jak jechać w Krakowie, a ja wiedziałem gdzie go na rondzie Bronowickim poprowadzić.
Drugi raz jechałem z kierowcą, którego bardzo pozdrawiam. Co prawda mieliśmy mała awarie po drodze, ale sytuacja została zażegnana.
Pozdrawiam go bardzo serdecznie.
Za trzecim razem z kierowcą białej magnumki, również go pozdrawiam.
Tylko zdziwiło mnie to, ze nazwał mojego tate samobójca jak mu powiedzialem, ze jeździ na wschód.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 gru 2007, 11:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Nyska V8 Tandem

My jeśli już to zabieramy pewniaków, czyli licencja lub karnet w łapie bez tego nikt do kabiny nie wejdzie..hehe albo jak mobilki po radiu wołają no to ewentualnie a tak to nie zatrzymujemy sie,ze względu na bezpieczeństwo,choć w ciężarówce odległość między pasażerem a kiermanem jest spora ale różnie to bywa, gość z mojej miejscowości zabrał na stopa osobówką dwóch obdartusów z drogi i oni usiedli z tyłu, facet tam miał torbę,wszystko mu zwinęli i kazali żeby sie zatrzymał po 20 km jazdy, grozili mu nożem...albo gościu zabrał babkę z drogi w kierunku Zielonej Góry to przed Zieloną Górą już pani wysiadła,jechała do Gorzowa,w ten sposób facet pozbył się portfela i karty kredytowej...

Tytuł:
Post Wysłano: 24 gru 2007, 14:12

Użytkownik

Użytkownik

Ojciec najczęściej bierze autostopowiczów, ale tylko z karnetami lub zapowiedzianych na CB. Jeździ prawie cały czas w nocy, więc rozmowa z jakąś osobą nie pozwoli mu zasnąć.
Przypomina mi się historia, gdy zabraliśmy gościa z Łodzi do Włocławka albo Torunia. Po rozmowie okazało się że jedzie już tak z Hiszpanii. Pracuje tam już jakiś czas i wziął 3 tyg. urlopu i przyjechał do rodziny w Polsce. Jak go zabraliśmy? Ogłoszenie na radiu, ustawka i jazda.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 gru 2007, 15:38

Użytkownik

Użytkownik

My z ojcem kiedyś zabraliśmy ze sobą mongoła. Stał na parkingu nikt go nie chciał zabrać, więc zaryzykowaliśmy. Co się okazało chłopak pracuje w Polsce świetnie mówi po Polsku a my przy okazji dowiedzieliśmy się bardzo dużo informacji jak żyją ludzie w Mongolii :) Kiedyś jeszcze ojciec miał inną sytuację. Miał jechać do Niemiec pracować jako kierowca niestety inni jego koledzy pojechali sprinterem, a dla niego zabrakło miejsca. Postanowił pojechać autostopem. Co się okazało tak sprawnie się przesiadał, że dojechał wcześniej jak tamci :twisted:

Tytuł:
Post Wysłano: 25 gru 2007, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

tak sobie wlasnie pomyslalam jak to jest z kierowcami tzn czy mozecie pracowac w Nowy Rok. Tegorocznego Sylwestra chce spedzic jezdzac stopem;] tylko ciekawe czy bede miala jak wrocic 01.01.2008 do domciu

Tytuł:
Post Wysłano: 25 gru 2007, 22:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

kierowcy jezdza w nowy rok ale w sylwestrowa noc to raczej na parkingach stoja