Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 gru 2007, 14:26

Użytkownik

Użytkownik

Hej jestem nowy tutaj robie prawko na C a potem będę chciał robić na E i zatrudnić sie do jakiejś firmy pewnie będą to albo OMEGA Pilzno albo TRANS-POLUDNIE bo do nich mam około 30km no ale nie to chciałem tu pisać bo jakie macie sposoby do startowania samochodem ciężarowym pod górkę żeby sie nie cofał bo osobowym to całkiem inaczej a ciężarowym to tez jak to robić żeby mi auto sie nie cofało bardzo proszę o poradę :) pozdrawiam :)

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 14:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Ruszasz prawie tak samo jak osobówką - tylko że, ciężarowka ma małą przewagę :d Normalnie wbiasz sobie bieg, jedna noga na sprzęgle, druga na gazie, a ręka na hamulcu. Odpuszczasz hamulec, i płynnie puszczasz sprzęgło - wciskając gaz.

No i gdzie ta przewaga ?? Zanim powietrze zejdzie z hamulców minie jakiś mały okres czasu i wtedy nie musisz się martwić że, Ci się auto cofnie... Niby hamulec jest odpuszczony, ale koła jeszcze trzymają :) Popróbuj parę razy, i napewno wyczujesz :)

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 16:00

Użytkownik

Użytkownik

moja rada taka:
wbijasz bieg, dodajesz lekko gazu, zeby troche zwiekszyc obroty silnika, i popuszczasz lekko sprzeglo, jak czujesz ze zaczyna "brac" zwalniasz hamulec i wtedy powinno byc tak ze ani do przodu ani do tylu nie ucieka samochod, dalej dodajesz gazu i jednoczesnie puszczasz sprzeglo

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 16:03

Użytkownik

Użytkownik

ja na kursie na C dokładnie tak robiłem jak Thomsen opisał-wiadomo że pusta solówka to ni to samo co 40 tonowy zestaw ale zasada ta sama 8)

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 16:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Gdy dojdziesz do wprawy to ruszanie pod górkę załadowanym zestawem obejdzie się bez użycia hamulca ręcznego. Podstawa to załączyć odpowiedni bieg do nachylenia terenu aby nie zdławić silnika. Gdy puszczasz nogę z pedału hamulca masz chwilę czasu aby dodać gazu zanim hamulce odblokują i się stoczysz do tyłu

Poprawiono błędy ortograficzne, staraj się pisac poprawniej. / Moderator

Filmy z tras

Tytuł:
Post Wysłano: 23 gru 2007, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

W nowych samochodach sa juz montowane takie systemy ktore zapobiegaja cofnieciu sie pojazdu podczas ruszania na wzniesieniu. Ja osobiscie nie lubie ruszac pod gorke z recznego bo to troche zabawy. Tak jak napisal MAN trzeba odpowiednio dobrac bieg i wyczuc sprzeglo. Jak Ci cofnie 5 czy 10 cm nic sie nie stanie nawet na egzaminie. Jezeli Twoje pytanie jest skierowane pod katem egzaminu na prawko to musisz ruszac z recznego. Reszte wytlumaczyli koledzy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]