Cytuj:
Cytuj:
No bardziej nad SCANIĄ myślałem właśnie, tylko nie wiem czy opłaca sie kupować taki wózek i tłuc go po naszych pięknych drogach... Confused
Kolego ja znam gościa co ma Volvo FH16 Xl80 580km z tej jubileuszowej wersji i śmiga nim tylko po kraju tak że się nie przejmuj

jeżeli zamierzasz jeździć tym autem do pracy i kościoła, to faktycznie nie wiem czy się opłaca i polecałbym coś tańszego.
ale jeżeli zamierzasz tym pojazdem zarabiać, to bierzesz kartkę papieru po jednej stronie piszesz wpływy, po drugiej wydatki i jeżeli różnica będzie na plusie to się opłaca, jeżeli na minusie to nie.
i tak jak wspomniał Mihu, aby dobrze policzyć wydatki trzeba mieć następujące dane:
- zużycie paliwa, najlepiej średnia z okresu trwającego co najmniej rok,
- koszty obsługi i napraw podobnego rocznika, również z okresu co najmniej roku.
wtedy będziesz mógł z dużą dozą prwdopodobieństwa stwierdzić, czy się opłaca czy nie.
aby zrobić coś takiego potrzeba liczb - danych najlepiej z jakiegoś wiarygodnego źródła, natomiast określenia: "więcej" , "mniej", "lepsze", "gorsze", "dużo lepsze" są w analizie zupełnie nieprzydatne i mogą być stosowane w literaturze pieknej.