Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]

Które lepsze :D
SCANIA R 59%  59%  [ 29 ]
VOLVO FH "chińczyk" 41%  41%  [ 20 ]
Liczba głosów: 49
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 gru 2007, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

Witam!
Chciałem się was poradzić czy opłaca się kupić SCANIĘ R lub VOLVO FH "chińczyk'a" do transportu krajowego i rzadkie wypady na zachód. Samochód latał by pod firanką lub chłodnią. Jeżeli tak to który sie bardziej opłaca ponieważ obie te marki są dobre, i czy kupić używane lub nowe??

Pozdrawiam. :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 18 gru 2007, 20:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Scania R mniej pali i tansze kosztu utrzymania. Uzywany masz odrazu na nowa skakanke trzeba czekac prawie rok. Podobno.

Tytuł:
Post Wysłano: 18 gru 2007, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

Wybor jest prosty :arrow: SCANIA R :!: :!: :!:

Tytuł:
Post Wysłano: 18 gru 2007, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

No bardziej nad SCANIĄ myślałem właśnie, tylko nie wiem czy opłaca sie kupować taki wózek i tłuc go po naszych pięknych drogach... :?

Tytuł:
Post Wysłano: 18 gru 2007, 22:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Cytuj:
Scania R mniej pali i tansze kosztu utrzymania.
Przy takich "argumentach" zawsze czekam na jakieś oficjalne źródła... Jak dotąd się nie doczekałem...

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 0:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:
Cytuj:
Scania R mniej pali i tansze kosztu utrzymania.
Przy takich "argumentach" zawsze czekam na jakieś oficjalne źródła... Jak dotąd się nie doczekałem...
nie wiem moze się mylę ale skoro napisał że mniej pali to chyba napisał to na podstawie swoich doświadczeń z tym autem, jakie oficjalne żródła, nie ma oficjalnej informacji na temat ile pali scania R, każdemu spala inaczej, nikt nie jeździ tak samo.
Co do pytania to dla mnie wybór byłby trudny, bo oba auta są naprawdę pod wieloma względami bardzo dobre...ja nie mam zastrzeżeń do obu,a jak pali,i inne sprawy to niech się inni wypowiadają,tylko że jednemu spali tyle drugiemu tyle i się będą sprzeczać komu mniej. :roll:

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 18:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Cytuj:
jakie oficjalne żródła, nie ma oficjalnej informacji na temat ile pali scania R, każdemu spala inaczej, nikt nie jeździ tak samo.
Pisząc to, sam wskazujesz, ze nie można tego stwierdzić tak jak zrobił to Damian... Czekam też na zestawienie porównawcze kosztów eksploatacyjnych obu pojazdów...

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 18:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 674593
Samochód: Opel Corsa

Cytuj:
No bardziej nad SCANIĄ myślałem właśnie, tylko nie wiem czy opłaca sie kupować taki wózek i tłuc go po naszych pięknych drogach... Confused
Kolego ja znam gościa co ma Volvo FH16 Xl80 580km z tej jubileuszowej wersji i śmiga nim tylko po kraju tak że się nie przejmuj :D

*:::VOLVO FH12 420 KM GLOBETROTTER:::*
viewtopic.php?t=12251

SKANPOL MYŚLENICE

*:::DAF XF105 I VOLVO FH NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH!!!:::*

TIR-Transit International Routier

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8261240

Osobiście wybrał bym Scanię R. To jest, moim zdaniem, oczywiste. Po Polsce wystarczyłaby Ci Scania z standardową kabina i by było elegancko. Mniejsze spalanie. Mojego kolegi ojciec jeździ Scanią R 420 właśnie pod kabiną standardową i nie narzeka. Kierunki sama Polska, teraz będzie też robił krótkie kursy na Niemcy. Polecam Ci Scanię, gdyż moim zdaniem, jest ona wygodniejsza, praktyczniejsza i lepsza w eksploatacji. :wink: Oczywiście to tylko moje zdanie.

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

To ile Ci spali zalezy ile bedziesz ciagal tonazu. Sprawa wiadoma to takze kierowca. Oba pojazdy sa porownywalne. Musisz wziasc przy kupnie pod uwage dostepnosc i cene czesci, serwisy, cene pojazdow, itd... Poprostu taki kosztorysik maly. Ja nie mialem do czynienia ani z tym ani z tym wiec nie bede sie wypowiadal. Z opowiesci wiem ze wiekszosc kierowcow bardzo dobrze wypowiada sie zarowno i FH jak i o Scanii.

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 21:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 674593
Samochód: Opel Corsa

Kolego polecam ci Scanie R420 km w kabinie Higline zestaw na jest w sam raz
kabina wygodna i funkcjonalna pozdrawiam :)

*:::VOLVO FH12 420 KM GLOBETROTTER:::*
viewtopic.php?t=12251

SKANPOL MYŚLENICE

*:::DAF XF105 I VOLVO FH NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH!!!:::*

TIR-Transit International Routier

Tytuł:
Post Wysłano: 19 gru 2007, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
w kabinie Higline zestaw na jest w sam raz
kabina wygodna i funkcjonalna pozdrawiam :)

Polemizowałbym.

Post Wysłano: 19 gru 2007, 23:38

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam!
Chciałem się was poradzić czy opłaca się kupić SCANIĘ R lub VOLVO FH "chińczyk'a" do transportu krajowego i rzadkie wypady na zachód. Samochód latał by pod firanką lub chłodnią. Jeżeli tak to który sie bardziej opłaca ponieważ obie te marki są dobre, i czy kupić używane lub nowe??

Pozdrawiam. :wink:
Jeśli nie stanowi problemu kupno nowego zamiast używanego auta, to różnice pozostałe można gumką "myszką" zetrzeć.
A takiego dylematu wielu by mogło pozazdrościć.

Tytuł:
Post Wysłano: 20 gru 2007, 0:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Wszystko jest rzeczą względną jeśli chodzi o wybór auta ale najlepiej kupić nowe bo masz z głowy problem z naprawami ze względu na gwarancję. Pojawia się jednak jeden dość poważny problem - ciężko kupić nowe auto bo są firmy które zamknęły już zamówienia na cały przyszły rok (potrzebuję kupić kilka aut i ciężko się rozmawia z polskimi dealerami). Kupowanie używanego od dealera też ma swoje plusy.
Zasadniczo Twoje pytanie jest jak z tych czy lepsza czekolada czy batonik:P

Mamy oba w firmie (choć R'ek sześć razy tyle co chińczyków) i w sumie ostatnio narzekamy trochę na serwis Scanii który przegina z pewnymi sprawami. Chińczyki z kolei serwisujemy w Szczecinie a nie Trójmieście bo tam jacyś bardziej kumaci ludzie pracują i przynajmniej telefony odbierają.

Tytuł:
Post Wysłano: 20 gru 2007, 7:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
No bardziej nad SCANIĄ myślałem właśnie, tylko nie wiem czy opłaca sie kupować taki wózek i tłuc go po naszych pięknych drogach... Confused
Kolego ja znam gościa co ma Volvo FH16 Xl80 580km z tej jubileuszowej wersji i śmiga nim tylko po kraju tak że się nie przejmuj :D
jeżeli zamierzasz jeździć tym autem do pracy i kościoła, to faktycznie nie wiem czy się opłaca i polecałbym coś tańszego.

ale jeżeli zamierzasz tym pojazdem zarabiać, to bierzesz kartkę papieru po jednej stronie piszesz wpływy, po drugiej wydatki i jeżeli różnica będzie na plusie to się opłaca, jeżeli na minusie to nie.

i tak jak wspomniał Mihu, aby dobrze policzyć wydatki trzeba mieć następujące dane:
- zużycie paliwa, najlepiej średnia z okresu trwającego co najmniej rok,
- koszty obsługi i napraw podobnego rocznika, również z okresu co najmniej roku.
wtedy będziesz mógł z dużą dozą prwdopodobieństwa stwierdzić, czy się opłaca czy nie.

aby zrobić coś takiego potrzeba liczb - danych najlepiej z jakiegoś wiarygodnego źródła, natomiast określenia: "więcej" , "mniej", "lepsze", "gorsze", "dużo lepsze" są w analizie zupełnie nieprzydatne i mogą być stosowane w literaturze pieknej.

Tytuł:
Post Wysłano: 20 gru 2007, 19:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Jeśli jeszcze nie trafiłeś na ten artykuł to poczytaj - Chińczyk
Nie jest on specjalnie opiniotwórczy ale zawsze coś tam wnosi do dyskusji bo zawiera skromne porównanie ze Scanią z zaznaczeniem, że dotyczy I serii FH.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]