Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 gru 2007, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: ...

Witam.(nie widziałem podobnego tematu więc piszę)
Mam Pytanie odnośnie Wywrotek.
Jak w waszych wywrotkach(o ile w ogóle macie) się podnosi wywrotkę, czyli gdzie się znajduje drążek do ich podnoszenia,
co trzeba zrobić (odbezpieczyć) aby ją podnieść. A i czy do tego potrzebne jest jakieś sprzęgło ?? czy coś podobnego.
Jeżeli można poproszę o fotki (może być link) :D

Za odpowiedź serdecznie dziękuję. :) Pozdrawiam.

Tytuł:
Post Wysłano: 02 gru 2007, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Astra GLS ;D

Dźwignia powinna być po lewej stronie siedzenia kierowcy. Gdy chcesz ją uruchomić to lekko ją pociągasz do siebie i w górę. Ewentualnie naciskasz sprzęgło to automatycznie zatrzymujesz pracę siłownika. Gdy chcesz opuścić to przesuwasz dźwignię w dół. Coś jeszcze :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 02 gru 2007, 21:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Więc tak; najpierw musisz (jeśli nie ma automatycznej) otworzyć burtę lub drzwi skrzyni po przez zamkniętą to ciężko wykiprować. Później włączasz przystawkę i tu jest to rożnie rozwiązane ale za każdym razem wciskasz sprzęgło i na wrzuconym biegu (wyhamowujesz wtedy skrzynie i załancza bez zgrzytów) włączasz przystawkę:
-przyciskiem tu przykład sam. Steyr 1491
Obrazek
-pokrętłem jak w Mercedesie 814 (przekręcasz o 90 stopni
Obrazek
-lub dżwignią przy fotelu (ta niżej) tu Scania 4
Obrazek
Gdy już włączysz przystawkę (na wciśniętym sprzęgle dajesz skrzynie na luz) i za pomocą dżwigienki manipulujesz skrzynią (góra, dół, stop np. w polowie kiprowania). Zdarza się czasem że nie ma dżwigienki tylko jest pokrętło najczęściej przy drzwiach, które kręcac w prawo podnosi kiper a w lewo opuszcza. (Nie miałem fotki pokrętła więc dorysowałem tak mniej więcej "poglądowo')
Obrazek
Takie pokrętło ma właśnie Steyr, niektóre Mercedesy i inne.
Bywają też kipry elektryczne gdzie pompe uruchamiasz przełącznikiem trójpozycyjnym tj. góra,0,dół. Albo przytrzymujesz ów przycisk i skrzynia się podnosi lub poprostu przycisk sam blokuje się w danej pozycji.
Poza tym jest jeszcze wiele zasad dotyczących kiprowania, :roll: Jak coś to pytać, mam nadzieję że choć trochę pomogłem :wink:

Za Roburem wszyscy sznurem...

Tytuł:
Post Wysłano: 02 gru 2007, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ...

Dziękuję Wam serdecznie, o to Mi chodziło. :D

Tytuł:
Post Wysłano: 02 gru 2007, 23:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A czy przed zaczęciem kiprowania, trzeba poziomować naczepę bądź spuszczać powietrze z poduszek ?

Tytuł:
Post Wysłano: 03 gru 2007, 19:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8732157
Samochód: srebrny

Powinno sie. Jesli opuscisz poduchy to nie bujnie ci naczepa i mniejsze szanse na wywrocenie sie na bok kipra.

Tytuł:
Post Wysłano: 03 gru 2007, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
A czy przed zaczęciem kiprowania, trzeba poziomować naczepę bądź spuszczać powietrze z poduszek ?
Jest to zalecane, choc niektóre naczepy same się poziomują po rozpoczęciu kiprowania, dodatkowo jeśli masz niskie siodło to nie zaszkodzi opuścić ciągnika, żeby nadkoli nie poobrywało.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Tytuł:
Post Wysłano: 03 gru 2007, 21:11

Użytkownik

Użytkownik

U mnie sie tak odbywa podjerzdzam pod miejsce kiprowania bieg jalowy przy pomocy sprzegla zalaczam pompe i pozniej podnosze , powietrze w naczepie z poduszek automatycznie puszcza zawor i zchodzi samo "glosnym syknieciem jak to tak mozna znazwac" klapa sie sama otwiera czym wyzej podniesiana to zapespieczenia puszczaja i sie sypie,pozniej w pozycje stop chyab ze trzeba jeszcze wyzzej podniesc to jeszcze raz a jak nie to do przodu ile tzreba i sie sypie wsio dalej pompa w pozycje zero ina dol .No oczywiscie mozna klapa puknac z tylu zeby wsio spdlo a jak nie to lopota , kilof i tak dalej .

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]