Wracając z ojcem w sobote z Kuźnicy to w Wa-wie przed nami jechała osobówka i miała naklejke NL. (taka jak PL) Powiedział za za taką naklejke można dostać 100PLN mandatu. Coto jest za naklejka i jakiego kraju. Ciekawi mnie to bo o tym nie słyszałem.
od kiedy za posiadanie naklejek ze skrótami państw dostaje się mandaty?
Jednak dostaję się, nie wiem ile, ale na pewno nie można mieć na samochodzie zarejestrowanym w polsce innej naklejki niż PL, te skróty literowe (PL, NL, D itd.) oznaczają przynajleżność samochodu do danego państwa i stuacja w naszym kraju jest taka: albo mamy PL, albo nie mamy żadnej naklejki.
_________________ Życie jest zbyt krótkie by jeździć innymi samochodami niż Scania...
Za jazdę z naklejką z innego państwa niestety dostaje się mandacik wysokości 100zł. Ja mało co nie dostałem mandatu za D ale jakoś udało mi się wybronić bo przecież nie wszyscy wiedzą o takim przepisie. Zlikwidować taką naklejkę nie jest łatwo, ale nie polecam zaklejać jej PL-ką bo wystarczy rozpuszczalnikiem bądź benzyną zetrzeć oznaczenia i to wystarczy. A naklejkę najlepiej usuwać na gorąco podgrzewając ją np. suszarką do włosów.
Dokładnie można "zarobic" setunie, był nawet taki okres w momencie wejscia Polski do UE polacy nasprowadzali z niemiec samochody, przerejestrowali na Polskie blachy a literka D widniała i u niektórych nadal widnieje a misiaki wlepiali mandaty(każdy powód bu kogoś oskubać jest dla nich dobry żenada ) . Naklejka ma oznaczać kraj w którym pojazd jest zarejestrowany.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 3 gości