Z tego co mi wiadomo to SCANIA serii 2 nie miała kabiny TOPLINE (czyli wlaśnie płaski dach) oraz różnią sie wnętrzem ( seria 3 ma prawie identyczne jak 4) i pewnie wyposażeniem.
Seria 3 zaczeto produkowac od 88 roku i wychodzila w niskiej kabinie identycznej jak seria 2 jedynie inny był srodek - deska rozdzielcza nie byla juz prosta tylko półokragla, a poza tym zaiweszono ją na 2 poduszkach z tyłu,
Oprócz kabiny niskiej produkowano kabinę Topline widoczna na zdjeciu w kolorze niebieskim, która miala już kabine zawieszoną na 4 poduszkach (2 z przodu i 2 z tylu) natomiast od 91 roku zaczeto równolegle produkowac wersje streamline (tzwn. długie drzwi lub "przejsciowke") oraz wprowadzono silnik 380 z EDC , jednak wersje z niskim dachem lub topline były nadal równolegle produkowane do 96 roku gdy wprowadzono serie 4ta wg mnie już mniej udaną i wytrzymalą.
_________________ - szybciej , szybciej...
-... i tak powoli będą Cię wynosić...
-------------------------------------------------------------------------------------------- SPRZEDAŻ SAMOCHODÓW, NACZEP : http://www.nego.otomoto.pl
a ja mam takie pytanie
czym różnią się Scanie 114L,124L i 164L-pytam jako laik bo aż tak na ciężarówkach to sie nie znam
Aha i co oznaczają te literki bo widziałem już L,G, i nie wiem czy jeszcze jakieś inne są...
Jest np. 124L
dzielimy to na 12-4-L
12-12-litrowy silnik
4-określa serię-ten model to Scania 4-tej serii
L-Klasa pojazdu-do przewozów długodystansowych
G-Do ciężkich ładunków
C-Do ciężkich robót budowlanych i terenowych
D-Scania do krótkich tras typu dystrybucja miejska
Tak samo 94,114,124,144,164
Kolejno 9-litrowy silnik, 11-litrowy, 12-litrowy, 14-litrowy, 16litrowy
Jeżeli przy oznaczeniu jest znaczek V8 znaczy to, że jest to silnik widlasty(w układzie V) czyli spotkasz takie oznaczenia przy silniku 164 480 i 164 580 w 4 serii. W serii drugiej i trzeciej chyba w silniku 142-143.
W serii 2-giej i 3-ciej nie produkowano silników 16-litrowych czyli można spotkać oznaczenia 92, 112, 142 ( V8 ); 93, 113, 143 ( V8 ).
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 8 gości