scanie sa bardzo oszczedne jezdze tak r420 i ostatnio z ladunkiem okolo 14 ton na trasie teresin gorzow wielkopolski i spowrotem wyszla mi norma okolo 22 litrow na 100 km..jedynie duzy minus to za skrzynie biegow..biegi to wchodza jak u starego jelcza..renowka bije ja w tym wzgledzie na glowe..a tak poza tym to autko bardzo spoko..luty 2005 300000 km..
z tymi biegami to faktycznie tragedia jest ale poza tym brak otwarcia prawego schowka od zewnatrz wkurza mnie to strasznie .trzeba podnosic wyro zeby tam cos wrzucic.poza tym sprzet rewelka,.
Samochód: Duży
Kolego a nie pchałeś jej czasami pod górki,albo nie pomyliłeś sie w obliczaniu tej normy... !22l na 100km po Polsce!!!To trzeba dobrze się starać na pusto,żeby taki wynik osiągnać-a co dopiero z 14tonami...Scania może i jest oszczędna,ale nie magiczna...
_________________ Fan Transportu
Nowe spodnie - 300zł,
Nowy telefon - 1500zł,
Obecność na WC - bezcenne...
wiozłem jakas tam przemysłowke i komputer mi pokazywał ze na naczepie jest okolo 14 ton a spowrotem wiozłem chyba jakies perfumy okolo 7 ton i dokladnie komp pokazał norme 20,7 litra ale troche on zaniza bo nie liczy tego co sie spali na postoju wiec 2 litry mozna do tego doliczyc(w sumie to 60% drogi jechałem autostrada czyli bez hamowania i rozpedzania)..a co do tego ze jest oszczedna to fakt bo z dwa miesiace temu wracajac z hiszpani z 10 tonami wyszla w normie na kompie 21,5 czyli okolo 23 litry i pod zadna gorke jej tempomatu nie zdejmowalem..na odcieciu ciagle..nieraz w niemczech pod goreczki to nawet 5 ciezarowek po lewym wycinałem..napisze tak scania jest oszczedna jak sie nia jezdzi po autostradach lub nie trzeba czesto chamowac i jej rozpedzac..bo tak to z 20 tonami latwo przekroczyc 33 litry..pozdrawiam..
z tymi biegami to faktycznie tragedia jest ale poza tym brak otwarcia prawego schowka od zewnatrz wkurza mnie to strasznie .trzeba podnosic wyro zeby tam cos wrzucic.poza tym sprzet rewelka,.
Z tym schowkiem to zależy od konkretnego egzemplarza. Jedne mają tylko po jednej stronie inne po obu.
Co do komfortu podróży to poprawia go na pewno lepszy system grający niż w serii 4. Głośniki w drzwiach dużo dają. Poprawia go również wyżej umieszczona kabina przez co tunel silnika jest obniżony. Moc jak wiadomo zależy od silnika.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, 7:41 przez Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
To prawda wygląda okazale. Rówzniez prawda ze to zestaw "Skandynawski" zdięcia robiłem w Szwecji bo tu właśnie mieszkam.
Dla wyjaśnienia : Zestaw Skandynawski to : Solówka i przyczepa dłuższa od ciężarówki. Te zestawy poruszają sie w Norwegii , Szwecji . Finlandii i chyba Danii ale nie jestem pewny czy w Danii też.
typowy brytyjski ciagnik, ta Scania akurat ciaga traile z kolkami, rano tamtego dnia była w Bostonie na wsch wybrzezu Anglii a wieczorem w Shottonie w Walii.Niby nic wielkiego ale V8 i 3 osie zawsze budza u mnie respekt
zdjecie mojego autorstwa
moim zdaniem R-ka to najlepsza jak do tej pory Scania.
łukasz to będzie można napisać za parę lat. Jak już auta będo miał ok 700tys. A moim zdaniem najlepsze auto to Scania 113 i volvo f12. Takich aut już niebędzie
Zgadzam się z tobą w 100%. Scania 113 i volvo F12, to jest nostalgiczny klimat. To właśnie te auta radziły sobie w takich trasach jak kazachstan, czy też daleki wschód - iran, teheran.
scania R na tych małych kołach to totalny niewypał. to auto przy ruszaniu nie radzi sobie pod każde nawet najmniejsze wzniesienie. oczywiście nie chodzi mi tu o asfalt tylko o ośnieżone drogi i drogi nie utwardzone.
GG: 30108
Samochód: Scania
Cytuj:
Cytuj:
Z tym schowkiem to zależy od konkretnego egzemplarza. Jedne mają tylko po jednej stronie inne po obu.
teraz w nowszych modelach powiekszyli drzwi schowka i zamek od wewnatrz do schwoka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 1 gość