Witam.
Kończę kurs na C+E i za tydzień mam egzamin.
Jeżdżę po mieście i zauważyłem , że na trasie coś w rodzaju obwodnicy stoi znak B-18 "zakaz wjazdu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad 8t"
, a tą trasą jadą TIR-y i nie ma żadnej reakcji ze strony policji. Pytałem o to instruktora ,to tylko wzruszył ramionami, pokręcił głową i nic nie powiedział.
Obawiam się ,że w czasie egzaminu jak trafię na tą trasę to mogę oblać. A może jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie tego znaku.
Bo według mnie jest zakaz wjazdu ponad 8T rzeczywistej masy całkowitej i wjazd zestawem , czy tandemem jest zabroniony.
Przepraszam możę to jest głupie pytanie, ale tak jest.
Pod znakiem nie ma jakiejś tabliczki, że znak nie dotyczy samochodów z identyfikatorem .... ?
Jeśli nie to nie można wjeżdżać na tą drogę ciężkim pojazdom. To, że wjeżdżają to już inna sprawa; może tą drogą ma bliżej, może gdzieś przy drodze ma firmę w której będzie miał rozladunek/załadunek.
egzamin nie zawsze pokrywa się z życiem i zachowanie na codzień.
jeżeli jest ten znak, a Twój pojazd przekracza tą wartość, to na egzaminie nie masz prawa tam wjechać.
natomiast w życiu bywa różnie.
znak ten oznacza zakaz wjazdu pojazdów o masie rzeczywistej powyżej 8T, a czy to jest zestaw, tandem, czy solówka nie ma znaczenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości