Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 lip 2007, 1:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Czy ktos sie orientuje jak to jest z czasem kierowcow autokarow? Bo przeciez autokar nie moze jechac tak jak ciezarowka, nikt z ludzmi nie bedzie krecil pauzy 45 min, czy 9 h. Jezli jedzie autokar np. do Hiszpani to jedzie on non-stop, ilu kierowcow potrzebnych jest na taka trase i w ogole jak to jest?

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lip 2007, 15:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Daf Euro 6 SSC

Do Hiszpani nie jeździmy ale z tego co słyszałem to 2-3 jedzie zależy gdzie jadą czy daleko czy też bliżej :wink: My jak jedziemy to pierwsza przerwa jest 15 min a druga 30 min i zazwyczaj to ludziom wystarcza na zalatwienie swoich potrzeb 8)

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 15:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedz. Nie chodzi mi o pasazerow, tylko o kierowcow. Czy przepisy, ktore reguluja ile moze jechac jeden kierowca autokaru? I tak jak mowilem, w ciezarowkach jeden kierowca jedzie 9 h, drugi 9 h, i pozniej obydwaj spia, a przeciez w autokarze nie moze byc takiej opcji, bo nikt nie bedzie z ludzmi pauzy na parkingu krecil. Pytam ze wzgledu na ostatni wypadek i na to ze moja mama kiedys bardzo duzo z orkiestra autokarami po Europie podrozowala. Opowiadala, ze oni na zmiane to non-stop jezdzili, jeden spal, drugi jechal, i pozniej na odwrot, przyjezdzali po tygodniu jazdy i za 2h zabierali juz wycieczke do Hiszpanii. Czy sa jakies przepisy, ktore to reguluja?

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 15:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedz.
To jest szczyt lenistwa. Dostałeś krótką i zwięzłą odpowiedź z której wynika, że kierowcę autobusu obowiązują takie same przepisy dot. czasu pracy, co kierowcę ciężarówki. Jeżeli masz wątpliwości to takie informacje, poprate konkretnymi paragrafami bardzo łatwo znaleźć w internecie. Ot choćby tutaj:
http://www.grupa33.jgora.pl/Article115.phtml

1 minuta z google i wszystko jak na dłoni
Cytuj:
w ciezarowkach jeden kierowca jedzie 9 h, drugi 9 h, i pozniej obydwaj spia, a przeciez w autokarze nie moze byc takiej opcji, bo nikt nie bedzie z ludzmi pauzy na parkingu krecil.
Jedzie tylu kierowców aby nie było potrzeby robienia "przystanków" dobowych. Jeśli chodzi o konieczność przerwania 9h jazdy to nie widzę problemu. Przecież ludzie w autokarze nie będą jechali w pieluchach. Korzystają więc w czasie kiedy kierowca musi robić pauzę.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 15:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

cała organizacja mająca na celu pogodzenie wymogów bezpieczeństwa z interesem podróżnych nie jest specjalnie trudna.
jadąc powiedzmy do Hiszpanii dysponując dwoma kierowcami robi się przystanek we Francji na zwiedzanie jakiejś atrakcyjnej miejscowości co daje zajęcie wyspanym turystom, a kierowcom pozwala na odpoczynek zgodny z przepisami.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 17:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedz.
To jest szczyt lenistwa. Dostałeś krótką i zwięzłą odpowiedź z której wynika, że kierowcę autobusu obowiązują takie same przepisy dot. czasu pracy, co kierowcę ciężarówki. Jeżeli masz wątpliwości to takie informacje, poprate konkretnymi paragrafami bardzo łatwo znaleźć w internecie. Ot choćby tutaj:
http://www.grupa33.jgora.pl/Article115.phtml

1 minuta z google i wszystko jak na dłoni
Cytuj:
w ciezarowkach jeden kierowca jedzie 9 h, drugi 9 h, i pozniej obydwaj spia, a przeciez w autokarze nie moze byc takiej opcji, bo nikt nie bedzie z ludzmi pauzy na parkingu krecil.
Jedzie tylu kierowców aby nie było potrzeby robienia "przystanków" dobowych. Jeśli chodzi o konieczność przerwania 9h jazdy to nie widzę problemu. Przecież ludzie w autokarze nie będą jechali w pieluchach. Korzystają więc w czasie kiedy kierowca musi robić pauzę.
Pokaz mi tą krótka i zwiezla odpowiedz z ktorej wynika ze kierowcow autobusow obowiazuje taki sam czas pracy jak kierowcow ciezarowek. Nie znalazlem tego w internecie, bardzo dziekuje za ten link.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 17:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Umowa Europejska
dotycząca pracy załóg pojazdów wykonujących międzynarodowe
przewozy drogowe
( AETR )

Artykuł 2
Zakres stosowania

1. Niniejszą Umowę stosuje się na terytorium każdej Umawiającej się Strony do każdego międzynarodowego przewozu drogowego wykonywanego pojazdem zarejestrowanym na terytorium tej Umawiającej się Strony lub na terytorium każdej innej Umawiającej się Strony.

więc jak widzisz jest tu zastosowane określenie: "każdego międzynarodowego przewozu drogowego" bez określenia, czy jest to transport towarów czy osób.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak, ale to dopiero Ty teraz mi to przedstawiles. Nikt wczesniej tego nie napisal, a ktos mi tu sugerowal, ze mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Ja tego tez nigdzie w internecie nie widzialem. Przyznaje, ze moze szukalem niezbyt dokladnie. Dziekuje za przedstawienie mi tego.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 lip 2007, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Pokaz mi tą krótka i zwiezla odpowiedz z ktorej wynika ze kierowcow autobusow obowiazuje taki sam czas pracy jak kierowcow ciezarowek. Nie znalazlem tego w internecie, bardzo dziekuje za ten link.
Oto najważniejszy fragment:
Cytuj:
My jak jedziemy to pierwsza przerwa jest 15 min a druga 30 min
Wydawało mi się, że ktoś związany z transportem będzie wiedział z czego wynikają takie długości przerw. Ale mniejsza o to..... Myślę, że już jest wszystko jasne.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]