Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Doswiadczenie
Post Wysłano: 23 lip 2007, 15:43

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich!!!
Pisze poniewaz niewiem co robic,chodzi o prawo jazdy kategorii C+E.
A wiec tak mieszkam w berlinie niedawno zrobilem prawko kat.B poniewasz myslalem ze dostane sie do jednej z firm kuruerskich,niestety niewypalilo poniewasz wszyscy szukaja ludzi z doswiadczeniem,przeciez gdzies musze zaczac pracowac zeby zdobyc te doswiadczenie to jest poprostu chore!!!
Przegladajac ogloszenia o prace cholernie czesto trafiam na ogloszenia w ktorych poszukiwani sa kierowcy z kat.C+E zeby zrobic te kwalifikacjie trzeba wylozyc 2.800€ tesciowa jest w stanie porzyczyc,problem w tym ze niemam zadnej pewnosci ze znajde po tem jakas prace.
A moze bylo by lepiej zrobic pierw C mniejsze koszty sprawdzil bym czy sie uda z praca, no i moglbym szybciej oddac kase.
napiszcie mi co byscie zrobili na moim miejscu ,no i jak mozecie opiszcie wasze poczatki...
:) z gory dzieki :)

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 15:00

Użytkownik

Użytkownik

po pierwsze... nie mozesz miec c+e bez uprzedniego prawka kat C

wiec po kolei:
- kurs i egzamin na C
- pierwsza praca - biezesz byle co zeby tylko jezdzic
- w miedzyczasie mozesz od razu zaczac robic c+e
-szukasz pracy na zestawach- znowu biezesz byle co zeby tylko jezdzic zestawem

Taki jest poczatek, a potem z czasem jak nabierasz doswiadczenia i umiejetnosci otwieraja sie przed Toba mozliwosci coraz lepszej pracy

Polecalbym takze podstawowy ADR - mozesz go zrobic juz teraz. Kiedys w miare rozwoju sytuacji mozesz dodac cysterny, wozki widlowe itp.

PS. 2800euro... ja za C i C+E zaplacilem ok 1500 euro z przelotami, poprawkami i dodatkowymi jazdami robiac to wszystko w Polsce. A z Berlina do miedzy tak daleko nie jest wiec moze bardziej ci sie oplaci- zwlaszcz zwazywszy uwage na fakt ze nie masz tych pieniedzy.

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 17:41

Użytkownik

Użytkownik

Witam Cie majki!
Napisales ze niemoge zrobic od razu C+E tu jest nieco inaczej,majac w kieszeni kat.B i powyzej 21lat mozna zrobic polaczony kurs C+E odrazu,tak samo jak np. B+C1 warunek ukonczone 21 lat.
Jak bym mial ponizej 21 lat musial bym najpierw zrobic C1 i po ukonczeniu 21 roku zycia C i E.
A co do kosztow to powaga takie drogie :? w polsce niemoge poniewasz mam na glowie mala dzidzie,moja zonka niemoze olac studjow na 3 miesiace,bo chyba tyle trwa kurs no i trzeba wliczyc to ze raczej niezdalbym za 1 razem.
A tu teorie mozna zrobic w 10 dni czyli 2 tygodnie od poniedzialku do piatku po 3 godz dziennie, i odrazu mozna zabrac sie za strone praktyczna.
Dziekuje za odpowiedz a co do ADR pomysle o tym jak zaczne pracowac bo jak narazie jestem goly i wesoly
Pozdrawiam :)

Pozwole sobie jeszcze dopisac ze w polsce zdanie egzaminu na zwykla katB graniczy z cudem, wiem bo podchodzilem 4 razy.
Tu zdalem za pierwszym bez zadnych problemow.
Zero stresu i przedewszystkim niema placu manewrowego:D

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Napisales ze niemoge zrobic od razu C+E tu jest nieco inaczej,majac w kieszeni kat.B i powyzej 21lat mozna zrobic polaczony kurs C+E odrazu,tak samo jak np. B+C1 warunek ukonczone 21 lat.
no jezeli tak mowisz to pewnie tak jest- co kraj to obyczaj

Cytuj:
moja zonka niemoze olac studjow na 3 miesiace,bo chyba tyle trwa kurs no i trzeba wliczyc to ze raczej niezdalbym za 1 razem.
mozna to obejsc i zrobic w trybie przyspieszonym :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
mozna to obejsc i zrobic w trybie przyspieszonym
Moze i by szlo tak ,ale z drugiej strony jak tak pomysle,to mial bym problemy ze znalezieniem roboty z polskim prawkiem.
Dam maly przyklad w 2005 roku polska byla juz w unij, ludzie dali sie na to nabrac bo wszedzie oferowali kursy np. na wozki widlowe czy na spawacza z unijnymi certyfikatami,a tak naprawde kursy zrobione w polsce sa za przeproszeniem g**** warte.
Zdalem w polsce ten kurs na wozki,czyli dalem sie nabrac tak jak setki innych ludzi, kiedy szukalem roboty na magazyniera kazali mi podniesc kfalifikacje,musialem chodzic na 1 tygodniowy kurs (kurs na wozki widlowe)Obaawiam sie ze bylo by tak samo z prawkiem takze wole nie topic podwujnie kasy.
Pozdro.

Tytuł:
Post Wysłano: 28 lip 2007, 15:47

Użytkownik

Użytkownik

ja jezdze na polskim prawku od 6 lat w Irlandii
tylko przed unia musialem miec jeszcze ze soba miedzynarodowe
Teraz mam tylko swoje polskie i nic pozatym - moge je sobie bezproblemowo wymienic na irlandzkie ale po co? - przynajmniej mi nie moga naliczyc punktow karnych :))

[ Dodano: Sob, 28.07.2007, 13:58 ]
albo zrob tak... :)

Nowy sposób na szybkie zdobycie prawa jazdy
(PAP, tm/28.07.2007, godz. 08:27)

Chcesz zostać kierowcą autobusu? Potrzebujesz prawa jazdy? Wykorzystując luki w przepisach, wystarczy zapłacić i zjawić się we Lwowie na trzy dni. Potem legalnie można wymienić dokument w Polsce - pisze "Życie Warszawy".

Według gazety, w internecie ogłasza się firma, która pomaga uzyskać prawo jazdy za wschodnią granicą. Jak ją znaleźć? Wystarczy wpisać w przeglądarkę słowa "prawo jazdy we Lwowie" i już pojawia się numer telefonu. Przyszły kierowca musi najpierw pojechać do Lwowa. Tam zostaje tymczasowo zameldowany. Po miesiącu ma stawić się na jeden dzień za granicą. Tym razem na egzamin.

Organizator zapewnia, iż to jedynie formalność, i że firma gwarantuje zdanie egzaminu. Z dokumentem w kieszeni wracamy do kraju. Po przetłumaczeniu ukraińskiego prawa jazdy i zapłaceniu 71 zł otrzymujemy po miesiącu polski dokument.

Nasze Ministerstwo Transportu bezsilnie rozkłada ręce. "Jeśli prawo jazdy wydane za granicą jest oryginalne, wydajemy polskie prawo jazdy" - potwierdza "Życiu Warszawy" Andrzej Bogdanowicz z resortu transportu.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lip 2007, 19:34

Użytkownik

Użytkownik

Witam majki !
Ten sposob tez by nieprzeszedl,bo na prawku pisze miejsce zdania praawka ,pisalo by lwow i nawet w polsce bym roboty nieznalazl.
Wczesniej jak niebylo otym az tak glosno szlo o tym pomyslec,ale tera hmmm raczej kicha.
No ale dzieki stary za wszystkie rady <beer> leci w twoja strone;]
Pozdro.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lip 2007, 19:38

Użytkownik

Użytkownik

oj widze ze nie przeczytales calosci...

Cytuj:
Po przetłumaczeniu ukraińskiego prawa jazdy i zapłaceniu 71 zł otrzymujemy po miesiącu polski dokument.

[ Dodano: Nie, 29.07.2007, 17:42 ]
tak jeszcze dodam od siebie...
ten artykul traktuje tylko jako zart - nie polecam tego sposobu na robienie prawajazdy.

Ci ukraincy nie zrobia z ciebie kierowcy tylko kamikaze...
Masz moloda zone i 3 misieczne dziecko- pamietaj o tym.

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lip 2007, 19:44

Użytkownik

Użytkownik

witam majki!
Cytuj:
Teraz mam tylko swoje polskie i nic pozatym - moge je sobie bezproblemowo wymienic na irlandzkie ale po co? - przynajmniej mi nie moga naliczyc punktow karnych
Nierozumiem czemu mieli by Ci nienaliczyc punkow??
A co do robiena prawka w tym lwowie to tez lipa, kiedys jak jeszcze niebylo o tym az taak glosno mozna bylo tak robic ,ale teraz hmm watpie ze polskie firmy przyjely by takiego kolesia z takim prawkiem.
po wymianie na polski dokument i tak pisze na nim gdze zdane bylo prawko...

[ Dodano: Nie, 29.07.2007, 19:46 ]
Cytuj:
Ci ukraincy nie zrobia z ciebie kierowcy tylko kamikaze
Wlasnie czyli ludzie ktozy tak zalatwiaja prawko to kompletni idjoci, tyle w ym temacie
Pozdro majki<beer>

Tytuł:
Post Wysłano: 29 lip 2007, 20:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nierozumiem czemu mieli by Ci nienaliczyc punkow??
W Iralndii i w Polsce pracuja dwa rozne systemy
poprostu nie "przekazuja sobie" punktow. Nawet zdjecie z radaru idzie do kosza jak jestes na polskich blachach...

Cytuj:
po wymianie na polski dokument i tak pisze na nim gdze zdane bylo prawko...
nie wiem na pewno ale chyba jast napisana nazwa organu wydajacego prawko- to nowe - czyli polski urzad

Tytuł:
Post Wysłano: 31 lip 2007, 18:16

Użytkownik

Użytkownik

spoko stary dzieki za wszycho pozdro.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]