Witam. Przeczytałem z uwagą cały temat i należało by wyjaśnić kilka spraw mianowicie:
- Firma Rico w polsce działa na własną rękę i zatrudnia podwykonawców (nie wiem jak to jest dokładnie ale jak robiłem tacho z autach z Rico to raz faktura była na Rico a innym razem na PRP)
- kierowcy z dolnego śląska i mieszkający na zachodzie Polski w domach są 2/3 dni w tygodniu
- firma zatrudnia kierowców ze stażem (to oczywiste), a staż część kierowców zdobywa w firmie K.Ostaszewski

- rozmawiałem z kilkudziesięcioma kierowcami i żaden z nich nie narzekał ani na zarobki ani na swoją robotę (jedyne co było zaskakujące to trafiałem na samych cwaniaków)
- tabor w firmie jest wymieniany średnio co 4 lata (4 lata fura śmiga i go żyda a woźnica dostanie nową)
- odkąd w Polsce Rico rozwinęło skrzydła to wielu niemieckich kierowców straciło posadę ponieważ na miejsce 1 Niemca przyjmowano 3ch Polaków
Jako ciekawostkę moge podać, że Pol-Miedź Trans (stary zakład transportu przy KGHM a dokładnie transport towarowy) zostanie najprawdopodobniej przejęty przez Rico do 2010 lub 2013 roku. (PM-Trans zajmie się jedynie koleją a osobówkę ma wziąć PKS Lubin)
Wszystkie informacje jakie tu podałem zostały opublikowane na podstawie rozmów z kierowcami z Rico PRP oraz PM-Trans.