Witam
Na początku chciałbym się przywitać.
Mimo, że to mój pierwszy post, na forum jestem stałym bywalcem i nic nie pisałem bo zazwyczaj znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.
Jak większość z Was na tym forum w przyszłości chciałbym być kierowcą.
Ciężarówki są moją pasją już od dosyć dawna.
Jestem z rocznika 1988 czyli w tym roku bede miał badania lekarskie w WKU.
Również w tym roku kończe szkołe. Mój problem polega na tym, że nie zabardzo chce mi się iść i siedzieć 9 miesięcy w tym wojsku.
Więc moge załatwić kat. zdrowotną D, czyli niezdolny do odbycia służby.
Mimo to jestem całkowicie zdrowy, ale dałbym rade załatwić po przez znajomych lekarzy, ale pojawia się kolejny problem.
Jak to się ma do bycia kierowcą?
Czy np. będą mnie się pytać jaką mam kat. zdrowotną? czy nie będę miał przez to problemów ze znalezieniem pracy?
Czy np. będą na to się patrzeć na psychotestach lub badaniach na prawko c? Bo prawko "b" juz mam.
Wiem, że takie załatwianie jest nie w porządku, no ale to wkońcu 9 miesięcy straty.
Bo podczas tych 9 miesięcy moge już zdobywać doświadczenie w zawodzie jeżdżąc jakąś solówką do DMC 7.5 a tak to kiepsko.
Moim zdaniem kat. zdrowotna z WKU nie powinna mieć wpływu na późniejsze załatwianie pracy choć spotkałem sie z przypadkami, że jednak miała i ludzie mieli problemy z pracą
tylko nie pamiętam czy tu chodziło o kierowce.
Niby mają coś wprowadzić że wojsko będzie tylko zawodowe, ale na razie to są tylko rozmowy.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Michał