Witam,
Potrzebuję do swojej firmy kupić podnośnik koszowy, wybór padł na 4x4 ciężarowy pow. 3,5T. Na szybko robię póki co prawko kat. c, gdyż zatrudnienie kierowcy w mojej branży po to aby raz na 2 tygodnie pojechał 30km podnośnikiem, mija się z celem.
Pytanie moje teraz brzmi : czy muszę koniecznie robić KW ? Myślałem o skorzystaniu z zapisu w ustawie o zwolnieniu z posiadania KW :
Cytuj:
wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.
Firma zajmuje się energetyką, w żadnym razie transportem. Ja sam także lubię to co robię i raczej zostanę przy podziwianiu ludzi co potrafią non stop siedzieć za kołem (sam bym chyba nie usiedział w ciężarówce za długo), aniżeli pchaniu się w transport, więc wydawać kilka tysi na kwalifikację wstępną jest bez sensu.
Jeśli jestem w stanie skorzystać z tego zapisu, to jak się to ma odnośnie pracownika, którego wysłałbym na kat. C ? Jesteśmy traktowani tak samo, czy on już musi mieć KW, mimo że zatrudniony jest np. na stanowisko elektromontera i nie będzie wykonywał zarobkowych przejazdów ? Podnośnik jemu także będzie potrzebny do wejścia na słup, co jest jego głównym zadaniem w pracy.
pozdrawiam,
damian357