Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 cze 2013, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie

Cytuj:
Podłączę się pod temacik jaki polecacie mikrofon do Lafayette Trucker??
wszystkie godne uwagi zostały już wymienione w temacie a model posiadanego radyjka nie jest tu wyznacznikiem przy zakupie mikrofonu :D są demo nagrania w necie i posłuchaj i sam oceń czego oczekujesz (najlepiej szukaj tych wykonanych przez niezależne grupy CB maniaków )

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Post Wysłano: 29 cze 2013, 15:02

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

Jak znasz sie chociaż trochę na elektronice to proponuję kupno płytki SMD na której jest zamontowane wzmocnienie i zamontować ją do tego mikrofonu, który masz przy tym swoim radiu.

I nieraz jest tak, że radio ma ogranicznik modulacji i może średnio pracować z majkiem ze wzmocnieniem :wink:


Post Wysłano: 29 cze 2013, 21:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie

Cytuj:
Jak znasz sie chociaż trochę na elektronice to proponuję kupno płytki SMD na której jest zamontowane wzmocnienie i zamontować ją do tego mikrofonu, który masz przy tym swoim radiu.

I nieraz jest tak, że radio ma ogranicznik modulacji i może średnio pracować z majkiem ze wzmocnieniem :wink:
każde współczesne CB ma ograniczoną modulacje i stąd przewaga starego sprzętu nad nowym :D
co do płytki - jest taka opcja ale...... jak sam to ogarniesz to ma to sens a jak nie to kup mic

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Post Wysłano: 29 cze 2013, 23:16

Cytuj:
[...]każde współczesne CB ma ograniczoną modulacje i stąd przewaga starego sprzętu nad nowym :D [...]
Krzychu, ja miałem Jacksona 6-cio czterdziestkowego z 1998 roku (boleję, że go sprzedałem) i już w nim była zblokowana modulacja. Ale wystarczyło wylutowanie jednego elementu i modulacja szla jak szalona...
Cytuj:
Podłączę się pod temacik jaki polecacie mikrofon do Lafayette Trucker??
To zależy, jakimi środkami finansowymi dysponujesz i czego oczekujesz po mikrofonie. Dla jednego będzie wystarczający Densei, innemu mało będzie Sadelta...


Post Wysłano: 30 cze 2013, 7:07

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

Jester - jak wylutowałeś ogranicznik modulacji to wiesz ... Musiała iść na całego, ale takich rzeczy nie powinno się robić, bo może to iść w złym kierunku :wink:
Najlepiej jest "przesunąć" trochę ten ogranicznik, czyli podnieść głębokość modulacji. Z tego co pamiętam to w Jacksonie jest ona na poziomie 70%, czyli nie jest źle (w Harrym III jest chyba 50%), ale może być tak, że nie będzie współpracowało ono z mikrofon ze wzmocnieniem tak dobrze jak inne radio ...
Jak się podciągnie modulacje do 90-100% to można pracować nawet bez mikrofonu ze wzmocnieniem.
Dla mnie wystarczającym mikrofonem jest FD1818 i KPO 532 - są to bardzo dobre bazy do wszelkich przeróbek. Z nich można sobie zrobić mikrofon (niewielkim kosztem ~10zł) lepszy nawet od Sadelty echo master, czy "czekoladki"


Post Wysłano: 04 wrz 2013, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 03 lis 2009, 18:59
Posty: 3998
GG: 1
Samochód: brak
Lokalizacja: Jawor

Oprócz Sadelty dokupuję jeszcze Denseia EC-2002 (KNKTR)
Będą testy :)

_________________
1. forowicz Wagi Ciężkiej


Post Wysłano: 05 wrz 2013, 20:05

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

Densei 2002 po tuningu pracuje dość fajnie, ale mogłeś kupic FD1818 na tej samej płycie i przelutować jeden kondensator i opornik i miałbyś taki sam, ale tańszy mikrofon :wink:
Pisali Ci o tym na CB-Forum :P


Post Wysłano: 05 wrz 2013, 20:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 03 lis 2009, 18:59
Posty: 3998
GG: 1
Samochód: brak
Lokalizacja: Jawor

Jeszcze nie kupiłem :P

_________________
1. forowicz Wagi Ciężkiej


Post Wysłano: 05 wrz 2013, 20:33

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

No to proponuję kupić 1818 i przerobić - nawet samemu, lub zamówić już przerobionego :wink:


Post Wysłano: 12 wrz 2013, 18:56

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 28 sie 2013, 10:40
Posty: 4
GG: 845648

Post Wysłano: 13 wrz 2013, 10:02

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 20 sie 2013, 14:27
Posty: 2
GG: 829664

Cytuj:
No to proponuję kupić 1818 i przerobić - nawet samemu, lub zamówić już przerobionego :wink:

Orientujesz się jakie są koszty przerobienia? Nie wiem czy warto.


Post Wysłano: 13 wrz 2013, 18:58

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

Taki tuning to wymiana 2 kondensatorów i opornika - koszt, hmmm ... 10zł + godzinka roboty. Robienie tuningu przez firmę - jakieś 30-40zł :wink:


Post Wysłano: 22 sty 2014, 2:29

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 19 lis 2013, 11:03
Posty: 2
GG: 876440

Koledzy zwracam się z prośbą o udzielenie mi rady w sprawie wyboru mikrofonu. Nie mam pojęcia czym się kierować i na co zwracać uwagę. Im więcej czytam różnych postów tym bardziej nie wiem co wybrać.


Post Wysłano: 22 sty 2014, 7:44

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 14 sty 2012, 19:41
Posty: 120
GG: 31508881
Samochód: Mercedes Sprinter 318CDI
Lokalizacja: Kraków

Do jakiego radia potrzebujesz mikrofon ?
Ile chcesz na niego wydać ?

Co, myślisz że jesteśmy wróżkami i wybierzemy Ci mikrofon sami bez podstawowych informacji ?
Pamiętaj, że mikrofon wybiera się do barwy własnego głosu ... Także w zasadzie musisz sam przetestować, lub przerobić "pod siebie" mikrofon.


Post Wysłano: 04 lut 2014, 1:21

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 maja 2010, 20:01
Posty: 320
Lokalizacja: Warmińsko=Mazurskie

Cytuj:
...
Pamiętaj, że mikrofon wybiera się do barwy własnego głosu ... Także w zasadzie musisz sam przetestować, lub przerobić "pod siebie" mikrofon.
No proszę, ciekawych teorii się dowiaduję na temat mikrofonów...znaczy się przez ok. 15 lat używałem niewłaściwych mikrofonów, jak ta technika się zmienia szybko!
Wymyśliłeś to na poczekaniu i bez zastanowienia się czy sam uwierzyłeś w to co napisałeś?

_________________
A;B;C;C+E+ADR...chciało by się więcej, ale nie mam już sił!
CB 6227 Gustaw; SP4HIE


Post Wysłano: 04 lut 2014, 5:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 03 lis 2009, 18:59
Posty: 3998
GG: 1
Samochód: brak
Lokalizacja: Jawor

Teoria o tyle ciekawa, co prawdziwa.
Skoro nie sprawdzales, to TAK, przez 15lat uzywałeś niedopasowanego mikrofonu.

_________________
1. forowicz Wagi Ciężkiej


Post Wysłano: 04 lut 2014, 13:26

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 maja 2010, 20:01
Posty: 320
Lokalizacja: Warmińsko=Mazurskie

Czyli jak mam głos w tonacji np. wysokiego C, to mam szukać mikrofonu dla takiej tonacji? Różnych mikrofonów używałem, ale do wczoraj nic o tym nie słyszałem, a może Ja coś źle zrozumiałem?

_________________
A;B;C;C+E+ADR...chciało by się więcej, ale nie mam już sił!
CB 6227 Gustaw; SP4HIE


Post Wysłano: 04 lut 2014, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 03 lis 2009, 18:59
Posty: 3998
GG: 1
Samochód: brak
Lokalizacja: Jawor

Zależy, co chcesz uzyskać.
Komunikatywność zapewnia mikrofon dynamiczny z wkładką wielkości pchły. Jeżeli Tobie to wystarcza(i twoim korespondentom), to masz z głowy: zakupy, testy, przeróbki itp.

_________________
1. forowicz Wagi Ciężkiej


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: