Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 mar 2011, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Posiadam prawo jazdy kat. C (ale zawodowym kierowcą nie jestem) i w związku tym mam takie pytania:

1) Jakie potrzebuje uprawnienia do jazdy kamperem o DMC powyżej 3.5t poza prawem jazdy?
2) Jakie potrzebuje uprawnienia do jazdy samochodem ciężarowym ze zwykłą paką ale nie używanym do pracy zarobkowej itd. Poprostu jest to samochód który używany jest prywatnie tylko i wyłącznie rekraacyjnie, a w przyszłości ma się stać kamperem?
3) Jakie potrzebuje uprawnienia do jazdy samochodem ciężarowym, tylko i wyłącznie na zloty pojazdów militarnych?
4) Jakie potrzebuje uprawnienia by pojechać z kolegą w celu zakupu samochodu ciężarowego jako drugi kierowca, żeby go przyprowadzić? (szambiara)
5) Jakie potrzebuje uprawnienia żeby jeździć samochodami ciężarowymi którymi będe handlował np.komis?
6) Jakie potrzebuje uprawnienia żeby przejechać się cioci samochodem ciężarowym który jest np. szambiarką ,ma zezwolenie gminne?
7) Jakie potrzebuje uprawnienia żeby zostać cioci zmiennikiem w jeździe tą szambiarką?

Zanim pomyślicie, że jestem idiotą to krótkie wyjasnienie: zadałem te siedem pytań które są z pozoru głupie ale na każde te pytanie uzyskałem inne odpowiedzi i jestem tak skołowany, że już sam nie wiem. Raz mi mówią że ciężarowym przejechać się nie mogę ale ciężarowym kamperem mogę a później odwrotnie. Nie siedze w temacieza bardzo a chce mieć konkret, mogę czy nie mogę jechać na samym prawku? Nikim się nie wyreczam ale przejżałem tematy dot. prawka na forum, ale temat jest szeroki, pytania odpowiedzi itd. nie które się wykluczają a ja chce wiedzieć konkretnie. Być może źle szukałem ale będe wdzięczny jeżeli ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytania. Proszę tylko żeby ktoś kto mi odpowiada był pewny tego co piszę. Dziękuje z góry.....

Post Wysłano: 20 mar 2011, 21:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6288439

Ponieważ niewiele wiem na ten temat to powiem ci to co wiem na 100%.
1) jeśli jesteś właścicielem zwykłego samochodu ciężarowego o DMC 3,5t +, masz firmę to do jazdy nim potrzebujesz
-prawo jazdy kat C
-zaświadczenia o przewozach na potrzeby własne przedsiębiorstwa
-i oczywiście papiery typu przegląd, no i tachograf
Raczej nie pomoże ale zawsze coś.

Post Wysłano: 20 mar 2011, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w aktach prawnych
1. prawo o ruchu drogowym
2. ustawie o transporcie drogowym
3. ustawa o odpadach
4.ustawie o czasie pracy kierowców i rozporządzeniu 561
tam jest wszystko wyraźnie napisane i rozganiczone przede wszystkim na sprawy związane z kamperami i sprawy związane z działalnością zawodową, a także sprawy związane z transportem odpadów.
wujek google jest nieoceniony tam masz kopalnie bezpośredniej wiedzy.

Post Wysłano: 20 mar 2011, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Kolego z całym szacunkiem ale chciałem żeby mi ktoś w prosty i przystępny sposób odpowiedział tak/nie. A ja nie bede zażynał nocy żeby czytać tyle tematu żeby znaleźć odpowiedź na głupie jedno pytanie (7w1 :shock: ). Ja się nie chce nikim wyręczać ale jezeli ktoś posiada wiedze to byłbym wdzięczny bo idąc takim tokiem rozumowania to po co nam fora internetowe? Wystarczy Nasza Klasa i wszystkie możliwe kodeksy na łeb i każdy byłby szczęśliwy. Jakbym na forum internetowym dot. budowy domu zapytał o jakąś głupote a by mi kazali szukać w ustawach o budownictwie czy nieruchomościach to :twisted: . Bo strach kogoś o drogę zapytać albo ulice bo powie mape se kup albo w google sprawdź. Poprostu wyszłem z założenia że większość albo chociaż część z was jest jeżdżąca i mniej więcej się orientuje czy do jazd samochodem ciężarowym np po zakupy potrzebne jest coś więcej niż prawko?

Post Wysłano: 21 mar 2011, 9:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A ja nie bede zażynał nocy żeby czytać tyle tematu żeby znaleźć odpowiedź na głupie jedno pytanie (7w1 :shock: ).
Czyli "my" możemy się męczyć, a ty tylko chcesz poczekać na gotowa odpowiedź?
Cytuj:
Ja się nie chce nikim wyręczać
Wyżej dałeś nam do zrozumienia coś wręcz innego.

Ta wiedza nie jest nabywana na parkingach od starych kierowców, co im broda wplątuje się w pedały.
Nie musisz też wydawać 100zł wpisowego do Klubu Szukających Odpowiedzi Na Banalne Pytania.
Nie musisz ślęczeć 20 lat w bibliotece przeglądając stare manuskrypty. Nie musisz płacić 100 dolarów czeczeńskiemu informatorowi.
Rusz tylko zwojami mózgowymi...
Potrzebną Ci wiedzę możesz pozyskać wpisując interesujące Cię zagadnienia w Google (zzx Cię naprowadził moim zdaniem wystarczająco).

PS:
Cytuj:
czy do jazd samochodem ciężarowym np po zakupy potrzebne jest coś więcej niż prawko?
Już wystarczy przejrzeć dział forum opisany jako kwestie prawne.
Masz tam potężny zasób wiedzy w przyklejonych wątkach.

Post Wysłano: 25 mar 2011, 21:10

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Kolego z całym szacunkiem ale chciałem żeby mi ktoś w prosty i przystępny sposób odpowiedział tak/nie. A ja nie bede zażynał nocy żeby czytać tyle tematu żeby znaleźć odpowiedź na głupie jedno pytanie (7w1 :shock: ). Ja się nie chce nikim wyręczać ale jezeli ktoś posiada wiedze to byłbym wdzięczny bo idąc takim tokiem rozumowania to po co nam fora internetowe? Wystarczy Nasza Klasa i wszystkie możliwe kodeksy na łeb i każdy byłby szczęśliwy. Jakbym na forum internetowym dot. budowy domu zapytał o jakąś głupote a by mi kazali szukać w ustawach o budownictwie czy nieruchomościach to :twisted: . Bo strach kogoś o drogę zapytać albo ulice bo powie mape se kup albo w google sprawdź. Poprostu wyszłem z założenia że większość albo chociaż część z was jest jeżdżąca i mniej więcej się orientuje czy do jazd samochodem ciężarowym np po zakupy potrzebne jest coś więcej niż prawko?
kolego nie masz szacunku, poza tym jeżelichcesz uzyskać odpowiedź tak/nie to postaw pytania w taki sposób by taka odpowiedź była możliwa.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]