Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 paź 2010, 20:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12506321

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie zakupu ciągnika. Mam dylemat między dafem a stralisem. Głównie chodzi o kasę. W sumie to zawsze o to chodzi. Zastanawiam się nad zakupem dafa z 2007 roku 105 xf 460 KM z przebiegiem około 400 tysięcy kilometrów. Z drugiej strony myślę o stralisie z 2007 roku 450 KM z przebiegiem około 250-300 tysięcy kilometrów. Jeżeli wybiorę dafa muszę zapłacić około 20-30 tysięcy złotych więcej. Pytanie do ludzi, którzy mają doświadczenie w eksploatacji tych samochodów. Czy warto zaoszczędzić te pieniądze i jeździć stralisem czy lepiej zapłacić trochę więcej i kupić dafa z większym przebiegiem niż był by stralis? Proszę także o podanie jak te samochody się zachowują przy większych przebiegach. Dzięki wszystkim za pomoc.

Post Wysłano: 20 paź 2010, 19:06

Użytkownik

Użytkownik

Kolego ja tez sie zastanawiałem kiedys nad Stralisem ale malo umnie w regionie tego jezdzi troche zlych opinii slusznych czy nie trzeba by bylo sie przekonac podczas eksploatacjii tego pojazdu.Natomiast co do Dafa ja posiadam z 98 r 380km mam go od 4 lat no ichodzi nie narzekam maam Many i powiem ci tak że następne moje auto to będzie Daf 105 ,dzisiaj np zrobił 850 kmi niema z nim zadnych problemow,kolega ma dwie 105 tki 460 km ktore po polsce zrobily 450 tys i narazie w jednym padl pierwszy wtrysk i nic pozatym.Napewno Daf mocny jest w paliwie tzn dosć oszczedny,nad Stralisem większość się zastanawia bo atrakcyjna jest cena ,ale mysle ze lepiej dolozyc kupic cos innego niz Iveco pozniej latwiej sprzedac i za większe pieniądze.Moze ktoś się wypowie na temat Stralisa kto go uzytkuje bo byc moze jest tez wart uwagi Pozdrawiam

Post Wysłano: 20 paź 2010, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Możesz poczytać temat "Porównanie ciągników siodłowych okiem użytkowników", może troche pomoże.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 14:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3168594

W mojej byłej firmie było Iveco, tylko trochę starsze. Wszystko tam leciało, powoli się sypało po x czasie dopiero wychodziła wartość wykończenia.
Ja na Twoim miejscu na pewno brał bym dafa.

Chyba też jest coś w tym powiedzeniu prawdy:
Iveca i Renówki to ch*j nie ciężarówki. (pamiętajcie to tylko zdanie, a nie w pełni obiektywna ocena ciężarówek tych marek :wink: )

Post Wysłano: 23 paź 2010, 15:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699

Cytuj:
:
Iveca i Renówki to ch*j nie ciężarówki. (pamiętajcie to tylko zdanie, a nie w pełni obiektywna ocena ciężarówek tych marek :wink: )
to po co powtarzasz brednie :|

łeb w dół i trzeba zapierd*lać!
http://www.youtube.com/watch?v=pkwvifYw ... AYxJoN4pXc

Post Wysłano: 23 paź 2010, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VW Passat b5

mówi się także że Daf i Renówka to C*** nie ciężarówka...

czy to ocenia jakość samochodu? Jedni wolą Dafa , inni Scanie , Mercedesa a jeszcze inni Renówkę czy Iveco...

takie wypytywania na forum troszkę dziecinne są bo wiadomo że opinia 12latka zbyt obiektywna nie jest i nikt przy zdrowych zmysłach by się nią nie sugerował...każdy samochód ma swoje zalety i wady i trzeba wybrać taki aby do roboty jaką będzie wykonywał był jak najlepiej dobrany ;)

Czemu mamy nierówne szanse, kiedy mamy wspólny cel?

Post Wysłano: 23 paź 2010, 23:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
mówi się także że Daf i Renówka to C*** nie ciężarówka...
a ja znam jeszcze jedno

" od Iveca z daleka" :P

mój wuja jeździ stralisem chyba z 2006 albo wlaśnie 2007, to jest ten z pojedynczymi halogenami z przodu. W mojej obecnej firmie mamy tylko Iveca, solówki i busy, a moje zdanie jest takie:

Tanio i bez szału :) Silniki dobre i nie do zajechania. Jak dobrze pamiętam to wuja do tej pory jakiejś awarii poważnej nie miał. wiadomo usterki zawsze się jakieś zdarzają... w Iveco notorycznie sypie się elektronika, przeróżne czujniki, zamykasz szybę a ona się otwiera hehe Ostatnio w stralisie wysiadł mu immobilizer i po powrocie z trasy chciał mi pokazać jak się odpala z kodu i nagle Imo się naprawił, tak sam od siebie hehe co do środka to on jest jedynym kierowcą od nowości i plastiki już są zniszczone. Poprostu Iveco :wink:

Post Wysłano: 26 paź 2010, 20:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Daf Euro 6 SSC

W poprzedniej firmie gdzie jeździłem był Stralis z 2007 450KM miał przejechane cos ok 300tys to 2 razy padła turbina, raz pękł wąż od chłodnicy i raz poszedł uszczelniacz między skrzynią a silnikiem. A tak to lipne wykończenie środka. Lodówka jest bardzo dobra i dobrze chłodzi. A co do Daf to nie jeżdziłem więc się nie wypowiem. Pozdr.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]