Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lip 2010, 1:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Transit

Witam.
Czy jest wsrod nas ktos kto zlozyl sam sobie ciezarowke? Mam na mysli zakup golej ciezarowki (samej ramy) dodanie hdsu i zabudowy. Dodam ze ma byc to solowka 4x2, 6x4 o DMC do +-22ton.
Szukam od jakiegos czasu pojazdu w Polsce i Europie, ale niesety nic mi nie pasuje. Jedyne konkretne egzemplarze sa w UK, ale boje sie przekladki.
Moze ktos z Was ma takie doswiadczenie? Jak to wychodzi finansowo i ktore firmy sa godne polecenia na montaz HDS-U i pozadnej zabudowy.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 18 lip 2010, 12:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Liebherr LTM1100

dosc malo precyzyjne masz wymagania. Po pierwsze to chyba nie masz zbytnio doswiadczenia w temacie bo biorac pod uwage ilosc osi to masz ciezarowki o DMC do 18 ton 2 osiowe i 26 ton 3 osiowe.
i teraz podstawowe sprawy do wyjasnienia.
- jaka ladownosc ma miec ciezarowka?
- jaki udzwig i wysieg ma miec hds?
- jakiego typu zabudowa i przewidywane ładunki CIe interesuja bo z tym jest najwiecej wariantow do rozpatrzenia.
- jakiej wielkosci kabina ma byc? czy wystaczy dzienna ( jazda w kolo komina) czy przydalaby sie sypialka plus mega kabina do dalszych tras z opcja spania w aucie ?
- jaki budzet na to przewidujesz ?

Post Wysłano: 18 lip 2010, 14:55

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Transit

Dzieki za zinteresowanie.

Zgadza sie nawet nie mam PJ "C". Jezdze na codzien autokarem. Posiadam tylko "D" Od 5lat jestem kierowca autobusu i szczerze mowiac znudzilo mi sie.......

Zadajac moje pytanie nie przygotowalem go w szczegolach dokladnie poniewaz jest masa mozliwosci, a nie chcialem bzdur wypisywac. Generalnie chodzi mi o to by uslyszec jakikolwiek glos zwiazany z taka operacja uzbrojenia pojazdu w hds i pake.
Pojazd o ktorym mysle jest na fotce w innym moim poscie jesli mozesz to zerknij tu:

viewtopic.php?f=43&t=26072

Takiej lawety prozno szukac w EU, a dlaczego? Chyba chodzi o wysoksc max pojazdu na drodze.
Mimo to w dalszym ciagu chodzi mi o podobny samochod z platforma, a jesli beda najazdy to poszerzy to pole dzialania. HDS to tez duzy atut.
Niewiem czy przypadkiem nie porywam sie z motyka na ksiezyc. Wymyslilem sobie takie zajecie nawet nie majac pojecia jak to w praktyce wyglada. Wiem ze moj znajomy ma duuuuuuuuuuuuzo pracy wozac roznej masci maszyny budowlane(zestawem) ale malo czasu dla mnie zeby mna pokierowac.
Bede wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 26 lip 2010, 21:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zacznij od znalezienia robory pod auto bo mozliwosci masz milion. jezeli chodzi o stricte lawety to ogona zasada jest taka ze jezeli chcesz sciagac auto z drogi to musisz miec plyte opuszczana. tego wymaga prawo i policja moze Cie wygonic z miecjsca zdazenia bez takiego wyposazenia. poza tym to duze ulatwienie. druga sprawa to taka ze na auto 2 osiowe czyli dmc 18 ton max mozesz wrzucic hds u o udziwgu max 7-8 ton czyli jakie 2.5-3 tony. wtedy ladownosc spadnie Ci z okolo 10 ton do okolo 7 ton. przy zalozeniu ze zabudowa bedzie paka typu burta lub laweta. Druga sprawa. jezeli ma to byc laweta to tylko na kolach 17,5" zeby brac jak najwyzsze pojazdy a nie przekroczyc 4 metrow wysokosci.
niemniej jednak zacznij od znalezienia roboty a sprzet kupisz pozniej

Post Wysłano: 26 paź 2010, 23:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ERF ECX

Tez jestem na etapie organizacyjnym ;-) ale w branży już siedzę kilka lat i postanowiłem pójść na swoje w Polsce.

Aktualnie prowadzę rozmowy z firma Ovibos, o i składają taki sprzęt, przeważnie z nowymi Palfingerami.

Mam ograniczony budżet wiec skończy się na uzywce albo używana ciężarówka (zestaw) + nowy zuraw.
Zobaczymy jak wyjdzie.

Chciałbym na początek złapać kilka zleceń zanim zamowie taki sprzęt, żeby nie stać w garażu i czekać aż klient do mnie prYhdzie (-) pozdro

Post Wysłano: 27 paź 2010, 21:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a co chcesz tym zurawiem robic ?

Post Wysłano: 27 paź 2010, 23:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ERF ECX

Nabardziej chciałbym przewozić i ustawiać kontenery budowlane, kabiny. Ale nie pogardze mniejszymi zleceniami typu materiały budowlane, szamba, rury wodociagowe, gazowe, maszyny budowlane, ostatnio montowalem myjnie dla samochodow ciezarowych o szer 3,5m i wrzucalem na dach stacjii benzynowej jednostki klimatyzacyjne. Takze jest pole do popisu w ten branzy. Wszystko czego klient sobie życzy ;-)

Ogólnie zbrzydlo mi zycie w Anglii I chce robic cos w Polsce, robic cos co juz robie pare lat I to co lubie robic.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]