Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Praca w UE
Post Wysłano: 15 paź 2010, 15:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11152110
Samochód: zagramaniczny

Czy aby pracować jako kierowca w krajach ,,starej" Unii trzeba mieć ukończone 21 lat? Czy jeżeli mam zrobioną KW a nie mam 21 lat będę mógł pracować jako kierowca?

Tytuł: Re: Praca w UE
Post Wysłano: 15 paź 2010, 23:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niewiem jak jest w innych krajach ale np w UK teoretycznie mozesz zaczac pracowac jako kierowca HGV class 1 (c+e) zaraz jak otrzymasz prawo jazdy w wieku 18 lat :) ale tylko teoretycznie :? , bo praktycznie zadna firma cie nie zatrudni przed ukonczenie 21 lat :( a niektore nawet przed ukonczeniem 25 lat :? a powodem jest maly drobiazg zaporowa stawka ubezpieczenia.
Prosty przyklad: 10 letnie autko np Fiat Punto albo Ford Fiesta lub Ka, kierowca okolo 25-35 lat stawka ubezpieczenia na rok okolo £200-£400 zalezy od firmy, wieku i jak dlugo ma prawko; kierowca w wieku okolo 19-20 lat ubezpieczenie tego samego auta o wartosci jakich £500 to juz kwota nawet £5000 na rok :!:
Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 16 paź 2010, 13:22

Zarówno w UK jak i w Irlandii wiek 25 lat był zawsze graniczny przy zatrudnieniu na stanowisku kierowcy, bo jak wspomniał kolega wyżej, stawki ubezpieczenia są kosmiczne.

Będąc 4 lata temu w Irlandii chciałem sobie kupić auto. Miał to być Peugeot 106 (od znajomego), pojemność silnika 1000 cm3. Auto kosztowało 400€ (tydzień pracy). Niestety ponieważ wtedy miałem 23 lata, to koszt ubezpieczenia wynosił 1000€. Gdybym miał 25 lat stawka za ubezpieczenie spadała do 300€.

Pracowałem z młodymi chłopaczkami. Mieli po 18-19 lat, kupili sobie pierwsze auta za kilkaset euro, ale płacili 3000€ rocznie za ubezpieczenie! W następnej pracy szefowa chciała, żebym jeździł autem dostawczym, jednak kwota 1400€ za ubezpieczenie skutecznie ją zniechęciła.

Post Wysłano: 16 paź 2010, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11152110
Samochód: zagramaniczny

Własnie obawiałem się o te ubezpieczenia :/ Szczerze mówiąc interesują mnie przepisy obowiązujące we Francji.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]